Blött. Under två dagar ösregn. Men det stoppade inte Larry Rosenberg från att genomföra sin planerade vandring längs Tjustleden. Under fem dagar har han gått totalt 99 kilometer, varav 81 kilometer längs leden.
– När det regnade som värst struntade jag i att sätta upp tältet, då sov jag i vindskydd istället. Men jag behöver inte byta strumpor, och slipper blöta skor eller stövlar och slipper skavsår och blåsor.
Faktum är att han började öva redan i vintras, i såväl snöslask som minusgrader.
Den 24 maj, tog han sin lättpackade ryggsäck och gav sig av från Valstad kvarn.
Längs vägen anslöt vänner och bekanta på vissa etapper. Han brukar få en och annan att följa hans exempel och slänga av sig skorna.
– Jag blir glad om de gör det. Men det är såklart upp till var och en att själv bestämma, säger Larry som ändå önskar att fler vågar prova.
– Det existerar en typ av stigma kring att gå barfota i offentliga miljöer. Många reagerar starkt och ibland med äckel vid åsynen av bara fötter. Men jag tycker att det är mer ohygieniskt att hela tiden stänga in fötterna i skor.
För egen del går han numera barfota för det mesta, åtminstone från maj månad till och med oktober.
– Men inte när jag arbetar (det är inte tillåtet) och inte så ofta på stan. Men i stort sett alltid annars. Nu är jag 52 år gammal och har slutat att bry mig om vad folk tycker. Jag gör som jag vill.
Larry berättar att han hade en klasskamrat på lågstadiet, i ett samhälle i Arizona där han växte upp, som alltid gick barfota. Det fascinerade honom och fick honom att fundera på varför man egentligen skulle ha strumpor och skor på fötterna hela tiden. I de flesta fall var det ju skönare utan.
Nu vandrar han till och med barfota alltså.
Men man bör vänja kroppen successivt. Att ge sig iväg på en 20 kilometer lång dagstur barfota, utan att ha testat barfotavandring innan är inte att rekommendera, poängterar Larry.
– Man får ta det lite gradvis. Man blir mer medveten om de faror som kan finnas, mer uppmärksam. Härom dagen mötte jag till exempel en huggorm. Då var det bara att vänta på att hon skulle behaga att ringla undan.
– När jag tänker efter är det nog rötter som är den största utmaningen för fötterna.
I början av året drabbades han av covid-19. Något som sänkte honom ordentligt. Konditionen fick stegvis byggas upp inför vandringsveckan han planerat så länge.
– Ändå drabbades jag lindrigt i jämförelse. Men konditionen försvann. Jag blev trött och andfådd av minsta lilla. Jag hade god kondis innan. Men under och ett tag efter covid var den som bortblåst. Det var till och med jobbigt att gå hemma mellan soffan och tvättmaskinen.
Larry har ett Instagram-konto för nyfikna att följa under namnet Barefoot Bushman.
– Jag har alltid varit en fysiskt aktiv person som idrottat mycket och gillat friluftsliv. Men just bushcraft har jag bara utövat i 6-7 år.
– Bushcraft innefattar en samling kunskaper som man behöver för att klara sig själv i skog och mark. Överlevnadskunskaper. Det är att ta friluftslivet ännu lite längre, man kan säga att det är ett än mer naturnära friluftsliv.
– Att utöva bushcraft är att läsa av naturen och att själv kunna hitta material för att tillverka det man behöver.
Larry packar som regel mycket lätt. Inga tunga vattenflaskor eller onödiga prylar. Ett lättviktstält, sovsäck, liggunderlagg, en kniv och vattenreningsfilter.
– Det är i stort sett allt som behövs.