Lina från Småland är bäst i Sverige på mackor

Med en rågmacka fick Lina Lundqvist kvitto på att hon kan sätta smaker. I helgen tog hon guld i Mack-SM på matmässan i Älvsjö. "Det är fantastiskt roligt, jag är både stolt och lite rörd", säger den svenska mästaren, som växte upp i Mariannelund.

En jublande glad Lina Lundqvist tog guld i Mack-SM, som hölls i samband med matmässan i Älvsjö. Första matminnena har den svenska mästaren från Mariannelund, där hon tillbringade sina första år.

En jublande glad Lina Lundqvist tog guld i Mack-SM, som hölls i samband med matmässan i Älvsjö. Första matminnena har den svenska mästaren från Mariannelund, där hon tillbringade sina första år.

Foto: Sara Trus

Familj2022-11-14 16:49
undefined
Lina Lundqvist driver Rodga Spis under sommarhalvåret. "Nästa år blir det första som det kommer drivas fullt ut i min regi. Det är klart att guldet i Mack-SM kommer att hjälpa mig igång i april-maj 2023."

Rodga i Åby hade sin guldålder på 1600-talet. Segelduksväveriet vid herrgården sysselsatte då 500 hushåll. På Rodga Säteri idag är det mesta bevarat i gårdsbilden som är klassat som byggnadsminne. Det är i den miljön Lina Lundqvist tränat inför Mack-SM, som avgjordes i fredags under matmässan Sthlm food and wine i Älvsjö. Träning som gav resultat. Hon vann med sitt bidrag "Guld på rågbröd".

– Det är klart att jag trodde på receptet, men det var verkligen hård konkurrens, de andra finalisterna är superduktiga tjejer som tycker om hantverket och har en gedigen grund, de är bagare och konditorer. Jag är superglad, jag tycker det är roligt att skapa och jag gillar tävlingsmomentet, berättar Lina Lundqvist, som är född i Eksjö och uppvuxen i Mariannelund, där hon bodde fram till mitten på 1980-talet då familjen flyttade till Norrköping.

undefined
Lina Lundqvist släpper på toppingen med smörgåskrasse på tävlingsbidraget som tog henne hela vägen till guld i Mack-SM.

Linas guldmacka har sin grund i ett rustikt rågbröd, täckt av ärtsmör med pepparrot och citron samt ärtskott. Den gröna bädden täcks av varmrökt lax, sötsyrlig hjortronkräm, syltad rödlök, pepprig krasse och små krispiga bitar av bacon. Den enkla kompositionen av traditionella svenska smaker imponerade stort på juryn.

Receptet på hjortronkrämen fick hon från fiskaren hon handlat lax från sedan länge. 

– Han åkte förbi mig en dag. Då frågade jag om han inte hade något roligt tips till lax, som inte var den vanliga klassiska senapssåsen. Han sa: "Hjortron, crème fraiche, salt och peppar. Du behöver inget mer".

Hon har modifierat receptet till sitt eget så att konsistensen blir rätt för mackan. Mest handlar det om bra råvaror när 20 rågbröd ska tillverkas från grunden, inför publik och jury.

– Jag hade 45 minuter på mig att pickla lök, göra ärtsmöret, samt hjortronkrämen och sätta smakerna. Och att göra det på ett rationellt och hygieniskt sätt, säger Lina Lundqvist som är utbildad psykolog i grunden.

undefined
En resa har det blivit till Stockholm inför tävlingen då Lina Lundqvist fick träffa de medtävlande i finalen. "Alla är gedigna tjejer som och tycker om hantverket", säger Lina.

Smaker har varit hennes stora intresse ända sedan barnsben.

– Det var det jag helst lekte, kök och restauranger med mina egna menyer. Mamma och pappa fick smaka allt möjligt.

Vad har du för relation till Mariannelund idag?

– Det var där jag fick min allra första kompis, och tillbringade mina första år, så det är klart att Mariannelund betyder en del. Jag åker gärna förbi gatan där vi bodde, när jag har vägarna förbi. Men det blir inte så ofta, en gång vart femte år kanske.

Segern i Mack-SM är inte enda framgången i år. På Östgötadagarna blev hennes Prasselkaka med citron och maräng, Årets bakverk 2022.

– Det här året har ett bra facit...

undefined
I ett kök från 1600-talet har Lina Lundqvist tränat. "Bara det att byta diskbänk i en sådan här byggnad blir speciellt och en byggnadsantikvarie måste anlitas", berättar hon.
Karta: Rodga Säteri AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!