Här får de andrum i coronatider

Många äldre känner tristess över att behöva hålla sig hemma i dessa tider. Solweig och Ingemar Hermansson från Vimmerby har dock hittat ett sätt att få andrum.

Ingemar och Solweig Hermansson tillhör riskgruppen och håller sig mycket hemma i dessa tider. När vädret tillåter gillar de dock att komma ut och promenera vid skog och sjö.

Ingemar och Solweig Hermansson tillhör riskgruppen och håller sig mycket hemma i dessa tider. När vädret tillåter gillar de dock att komma ut och promenera vid skog och sjö.

Foto: Magnus Strömsten

Familj2020-05-08 10:00

Alla som har gått på Vimarskolan eller spenderat mycket tid i idrottshallen från 1970-talet fram till 2000-talet känner igen Solweig och Ingemar Hermansson. Eller "Sollan" och "Igge" som de kanske är mer kända som.

– Ingemar började jobba som vaktmästare när Idrottshallen var nybyggd 1967. Jag följde efter och fick jobb i skolmatsalen eller "matan" som köksbiträde 1973. Vi hade många roliga år där och blev ju kvar fram till pensionen. Mycket tack vare härliga kollegor och att man fick träffa så mycket barn och ungdomar, säger Solweig Hermansson.

Sedan pensionen har paret levt ett aktivt liv med mycket resor och umgänge med släkt och vänner. De vanorna fick dock ett abrupt slut när följderna av coronapandemin drabbade dem.

– Vi tillhör helt klart riskgruppen så det var ingen tvekan för oss att isolera oss när rekommendationerna kom. Jag har exempelvis inte varit i en affär på sju veckor. Jag kan verkligen sakna det då det är ett utmärkt tillfälle att få träffa och prata med folk. Som tur är har vi alla våra tre döttrar boende i stan så vi har fått god stöttning av dem med att handla, säger Solweig Hermansson.

undefined
Solnedgång över Krön där paret gillar att ta sina kvällspromenader.

Paret bor i en villa på Hultet i Vimmerby och har inte behövt sitta instängda i huset hela tiden.

– På så vis är vi lyckligt lottade jämfört med många andra i vår ålder och situation. Vi har skogen runt hörnet hemma och kan ta bilen och göra små utflykter, säger Solweig Hermansson och berättar om en rad smultronställen i trakten som de tycker om att besöka.

– Mycket hänger på att vädret är bra. Då är det extra skönt att få komma ut och njuta av naturen. Ska vi en kortare tur blir det ofta till Krön, Försjön eller Skiresjön vid Knabbarp. Jag älskar verkligen att komma ut i skogen och närheten till vattnet.

Vid längre dagsutflykter föredrar paret att söka sig mot kusten.

– Det finns många pärlor där. Allt från Valdemarsvik, Flatvarp utanför Loftahammar och Blankaholm och Solstadström. När vi är ute på de turerna tar vi aldrig samma väg hem. Ingemar gillar att åka runt och utforska lite udda ställen.

På sina turer finns det två saker som Solweig alltid har med. Fikakorgen och mobiltelefonen.

– Kaffet och smörgåsen smakar alltid extra gott när man är ute. Sedan gillar jag att ta mycket bilder när vi är ute i naturen och dela med mig av dem till nära och kära på sociala medier. 

undefined
Bråneholm där Stångån flyter fram.

Just saknaden att få träffa släkt och vänner är det jobbigaste med situationen som råder enligt Solweig.

– Vi har tre barn, sju barnbarn och snart fyra barnbarnsbarn. I vanliga fall umgås vi på högtider och brukar åka iväg ofta på helger för att träffa dem. Det är förstås något vi saknar nu. Tack vare tekniken kan vi dock höras på videosamtal och kan följa hur de minsta barnen växer, säger hon.

Ingemar Hermansson har under många år varit synonym med Vimmerby Tennisklubb och han har ett stort intresse för idrott. Därför känner han en stor saknad av den i dessa tider.

– Jag har fått avstå att spela tennis under den här tiden och känner förstås ett stort sug efter det. Nu har banorna ute i Källängen öppnats upp så förhoppningsvis dröjer det inte så länge tills jag får chansen att komma ut och spela lite, säger han.

Ingemar är en trogen följare av lokal idrott och saknar att få komma ut och se matcher.

– Jag åker ofta på speedway och lokala fotbollsmatcher så det känns trist att inte ha den möjligheten nu.

Försjön är ett riktigt smultronställe för Ingemar och Solweig i Vimmerbytrakten.
Försjön är ett riktigt smultronställe för Ingemar och Solweig i Vimmerbytrakten.
Hermanssons utflyktstips

Ingemar och Solweig Hermansson delar med sig av sina bästa smultronställen i Vimmerbytrakten.

* Krön – perfekt för att beskåda solnedgången under kvällspromenaden.

* Skiresjön –  lämpar sig för både längre runda runt sjön eller kortare tur på den gamla banvallen.

* Försjön – en riktig oas i äkta småländsk skog.

* Bråneholm – Stångån forsar fram med fullt fart nu på våren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!