Här låg en kung begraven – levde på 600-talet i Gamleby

Om du åker på E22 och blickar ut över åkrarna strax söder om Skramstadbron i Gamleby, så kanske du ser de stora gravkullarna precis vid vägen. Här har en kung legat begraven.

Vid infarten till Gunnerstad från E22 återfinns "Kungshögarna". Från början ska det ha funnits fyra gravhögar på platsen. En av dem fick lämna plats för Europavägsbygget. Gravhögen undersöktes på 1950-talet och fynden var spektakulära.

Vid infarten till Gunnerstad från E22 återfinns "Kungshögarna". Från början ska det ha funnits fyra gravhögar på platsen. En av dem fick lämna plats för Europavägsbygget. Gravhögen undersöktes på 1950-talet och fynden var spektakulära.

Foto: Karin Hertz

Familj2021-07-21 20:00

Fynden som gjordes 1957 i en av "Kungshögarna" vid Gunnerstad strax utanför Gamleby var spektakulära.

– Hela gravhögen undersöktes minutiöst. När arkeologerna tog bort jordmanteln och såg det underliggande gravröset upptäckte de avtryck av kölen av en båt. Sen såg man att det stått tjocka stockar som stöttat upp båten, berättar Veronica Palm, arkeolog vid Västerviks museum.

I graven hittade arkeologerna ben från berguv, trana, en stor hund eller kanske varg, minst tre hundar samt flera hästar, älgar, tamsvin och får. 

undefined
Veronica Palm, arkeolog på Västerviks museum, skulle vilja få möjlighet att genomföra fler arkeologiska utgrävningar i Gamlebytrakten.

Arkeologerna hittade också delar av flera glasbägare, delar av ett svärd samt fragment av en utsmyckad bronshjälm. I graven låg också spelbrickor till det tidstypiska brädspelet Hnefatafl.

Det var en mans grav från mitten av 600-talet.

– Fynden visar att mannen hade haft en betydelsefull roll i samhället. Ingen vet om han kallades för krigare, hövding eller kung och det kanske inte heller spelar någon roll, säger Veronica Palm. 

undefined
Så här såg Gunnerstadgraven ut. Gravhögen var drygt 21, 22 meter i diameter och drygt 2 meter hög. Graven hade skadats. I högens östra del fanns en jordkällare som ska ha funnits där redan på 1860-talet.

Utgrävningen av gravkullen vid Gunnerstad gjordes redan 1957, i samband med att E22 skulle byggas, men trots att det gått några år vet dagens arkeologer fortfarande inte så mycket om livet i Gamlebytrakten på 600-talet och yngre järnåldern. 

Men när Veronica Palm och hennes kollegor nyligen gjorde en arkeologisk utgrävning av en gravhög i närheten visade det sig att den graven var från samma tidsperiod som gravarna vid Gunnerstad. De hittade ett keramikkärl, vars botten fortfarande var i ett helt stycke, och i kärlet låg en bronsnål. En röd glaspärla och ben från hundar, en häst och en gris låg också i graven.

undefined
Tjustbygden väldigt lite arkeologiskt undersökt och det finns mycket kvar att upptäcka.

Den nyligen undersökta graven ligger vid Dynestadviken och Stäket i Gamleby och Veronica Palm bedömer att det finns över hundra gravar på platsen. På den tiden gick strandlinjen två till tre meter högre upp, vilket innebär att gravarna låg precis vid stranden.

– De som kom inseglandes såg gravfälten tydligt och det var nog pampigt, säger Veronica Palm.

– Det vore intressant att få veta mer om de olika platserna och vilken betydelse de har haft. På den tiden var samhället väldigt hierarkiskt och fynden i graven vid Stäket är mycket enklare än de vid Gunnerstad.

undefined
Gravhögarna vid Gunnerstad utanför Gamleby ligger precis vid E22.

Veronica Palm hoppas att i framtiden kunna genomföra fler arkeologiska undersökningar för att ta reda på mer om livet i Gamlebytrakten på yngre järnåldern.

– Visserligen är Tjustbygden väldigt lite arkeologiskt undersökt, men det finns ingen motsvarighet till Gunnerstadhögarna någon annanstans i Tjust, om man utgår från vad vi vet i dag. Gunnerstad är väldigt speciellt. Fynden gör ju att man börjar fundera vad som gömmer sig i de andra gravhögarna. Och finns det rikemansgravar på en plats så finns det en handelsplats eller en storgård någonstans i närheten. 

undefined
Veronica Palm skrev som student en uppsats om "Kungshögarna" vid Gunnerstad. I uppsatsen publicerade hon en ritning av gravhögen som gjordes i samband med utgrävningen.

Men än så länge vet ingen levande människa var handelsplatsen eller storgården låg. Veronica Palm berättar att det går att undersöka saken med hjälp av att studera platsnamn och sedan undersöka utvalda områden med hjälp av metalldetektor. 

I trakten kring Lofta och Gamleby finns det många platser vars namn slutar på -stad, som exempelvis Skramstad, Valstad, Dvärgstad och Fästad.

– Den typen av namn förknippas med yngre järnåldern och i närheten av många av gårdarna med -stad i namnet finns det också gravfält från yngre järnåldern, det vet vi sedan tidigare, säger Veronica Palm.

undefined
Veronica Palm, arkeolog på Västerviks museum, visar den lilla röda pärla som hittades i graven vid Stäket.
undefined
I keramikkärlet som hittades i graven vid Stäket hittade arkeologerna en bronsnål.
undefined
Vid infarten till Gunnerstad från E22 återfinns "Kungshögarna". Från början ska det ha funnits fyra gravhögar på platsen. En av dem fick lämna plats för Europavägsbygget. Gravhögen undersöktes på 1950-talet och fynden var spektakulära.
undefined
Stäketgraven. I lådan ligger delar av det keramikkärl som hittades i graven vid Stäket.
undefined
I en plastlåda har arkeologen Veronica Palm samlat en del av vad hon och hennes kollegor hittade i graven vid Stäket.
undefined
I graven vid Stäket hittade arkeologerna ben från hundar.
undefined
I närheten av gravhögarna vid Stäket hittade Veronica Palm och hennes kollegor en hästbrodd. Den hittades på ett närliggande fält med hjälp av metalldetektor. Likadana broddar har hittats på Birka.
Kungshögarna vid E22

Tidigare fanns tre gravkullar men när E22 skulle byggas så undersöktes en av gravarna av arkeologer. 

Graven är en brandgrav. Det innebär att den döde och allt som han fick med sig brändes, kremerades. 

Delar av ett svärd samt delar av en bronshjälm hittades i graven. Likadana föremål har hittats i Uppland och eftersom de uppländska gravarna inte var några brandgravar har hela föremål hittats. Det gör att det finns bilder som visar hur hjälmen och svärdet i Gunnerstadgraven måste ha sett ut.

Karta: Gamleby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!