Har lärt Kindaborna att laga mat sen 80-talet

Som kursledare och hemkunskapslärare har hon lärt Kindaborna att laga mat sedan 1980-talet. Nu är hon nyligen 70 år fyllda – och praktiserar än. Möt Kisas alldeles egna matmästare Gunnel Laine.

I hela sitt liv har Kisabon Gunnel Laine arbetat med mat och hon gör det än i dag - nyligen 70 år fyllda.

I hela sitt liv har Kisabon Gunnel Laine arbetat med mat och hon gör det än i dag - nyligen 70 år fyllda.

Foto: Dennis Petersson

Familj2020-03-27 10:00

Det är föga förvånande att det är doften av nybakade bullar som möter oss när vi kliver in i villan på Marcus Larssons väg i Kisa. På en ugnsplåt i köket ligger de prydligt uppradade samtidigt som Gunnel Laine är i full gång med att värma upp dagens lunch till maken Pekka och henne själv. På menyn står hemmagjorda kåldolmar.

– När vi åt dem igår sa vi inte ett ord till varandra, vi bara njöt av hur gott det var. Vällagad mat är ju något alldeles speciellt och det kan vara en guldkant på vardagen för många.

Hennes passion för matlagning har färgat hela yrkeslivet. Det började i tonåren, med ett servitrisjobb på Kisa Wärdhus, och fortsatte med ett uppdrag som så kallad förplägnadslotta inom Försvarsmakten. Därefter tog hon klivet in i det kommunala köket i Kinda där hon blev kvar ända fram till början av 2000-talet. Avslutade gjorde hon som hemkunskapslärare och kafeteriavärd vid Värgårdsskolan i Kisa. Sedan 2013 är hon pensionär, men vikarierar fortfarande.

– Det är ju så roligt att undervisa elever, det gör att man blir ung på nytt, men det känns också viktigt och alldeles nödvändigt att hålla kurser för äldre, framförallt herrar. Jag har haft de som blivit ensamma på äldre dagar och insett att de, för att klara av vardagen, måste gå ut i köket och lära sig från grunden, berättar hon och fortsätter:

– Det kan vara väldigt lätt att man, om man har blivit ensam, hoppar över matlagningen och tar en smörgås och kaffe istället, men det är ju inte så bra i längden.

Vid sidan av den kommunala anställningen har Gunnel Laine alltså, ända sedan 1980-talet, anordnat matlagningskurser. En på våren och en på hösten – varje år. Deltagarna har kommit från alla delar av samhället. Kommunkontoret, pappersbruket och Kisa BK, för att nämna några. Nu senast avslutade hon en kurs med medlemmar ur PRO Kisa.

– Jag hade faktiskt bestämt mig att sluta innan den här kursen men när jag fick förfrågan tänkte jag: "Nej det är ju så roligt". Det är mycket humor och skratt samtidigt som vi lär tillsammans, berättar kursledaren och fortsätter:

– Om jag har genomfört min sista kurs nu? Det vet man aldrig men det finns önskemål om att jag fortsätter, så det är inte alls omöjligt att jag drar igång till hösten igen.

Under den nästan timlånga intervjun pratar Laine mycket om den glädje som maten bidrar med genom att vara något som människor samlas kring. Samtidigt lyfter hon upp att matlagning kan vara ett utmanande inslag i många människors liv.

– Det kan vara som att bestiga ett berg. Det gäller att läsa recept och ta reda på vad som finns i affärerna, och man behöver inte vara superduktig varje dag utan huvudsaken är att man får till en måltid på något sätt.

Vad betyder matlagningen för dig skulle du säga?

– Jag brukar skoja och säga att jag hade recept i en låda till en början, sedan blev det ett skåp och nu har det blivit ett helt rum som jag har tagit över undan för undan. Jag brinner för att föra matlagningstraditionen vidare.

Har du någon specialitet?

– Den allra bästa rätten är enligt mig raggmunk med fläsk och lingonsylt. Den tröttnar vi aldrig på här hemma.

Hur är det att ha fyllt 70 år?

– När jag fyllde år var det någon som sa att jag därmed blivit tant, men det har jag ju varit sedan 22 års ålder. Då blev jag mattant, så det här är inget nytt för mig, avslutar Laine med ett skratt.

Personligt

Gunnel Laine

Ålder: Fyllde 70 år i februari.

Bor: Kisa, Kinda.

Uppvuxen: Tidersrum, Kinda.

Familj: Maken Pekka, sönerna David och Erik samt sju barnbarn.

Gör: Leder matlagningskurser, vikarierar som hemkunskapslärare och ordförande i Kindabygdens husmorsförening samt Kisa kyrkliga syförening. Är engagerad i SPF Kinda.

Karta: Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!