Hedvig ser till att det blir mer Vimmerby i SVT

SVT Småland har fått en ny reporter, Hedvig Nittve, som ska stärka bevakningen i bland annat Vimmerby och Hultsfred. "Här finns massor av intressanta människor."

Hedvig har en delad tjänst. Halva hennes tid är i Småland - Västervik, Vimmerby och Hultsfred. Resterande tid är hon i Östergötland, SVT Öst med kommunerna Kinda, Åtvidaberg och Valdemarsvik - så hon bevakar hela sex kommuner.

Hedvig har en delad tjänst. Halva hennes tid är i Småland - Västervik, Vimmerby och Hultsfred. Resterande tid är hon i Östergötland, SVT Öst med kommunerna Kinda, Åtvidaberg och Valdemarsvik - så hon bevakar hela sex kommuner.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Familj2023-02-24 18:00

I januari 2023 invigde SVT en ny redaktion i Västervik för att stärka sin lokala bevakning i de norra delarna i Kalmar län – Västervik, Hultsfred, Vimmerby, Valdemarsvik, Kinda och Åtvidaberg. Det man sökte var en reporter med bra lokalkännedom som kunde nå ut till unga. Det man fann var Hedvig Nittve, 24.

– Det är svårt att få fast anställning som journalist och när den här tjänsten kom ut var den som klippt och skuren för mig. Det har alltid varit min dröm att jobba på SVT, säger Hedvig, som har ambitionen att de som bor i hennes bevakningskommuner ska kunna känna att deras närområde blir bättre representerat i tv-utbudet.

Första tiden på jobbet har responsen varit positiv.

– Jag tror många upplever att det tidigare saknats bevakning härifrån och det känns meningsfullt att fylla ut de luckorna. Jag har fått in massor av tips och uppslag på sådant folk vill att jag uppmärksammar. 

Hon vet vad hon vill och kan – och säger att hon är trött på att "tona ner".

– Det uppskattas inte att vara kaxig, framför allt inte som kvinna. Men jag är det, jag är kaxig, säger hon.

Som barn var hon utåtriktad, en "duktig flicka", envis och en smula tjurig – enligt henne själv. 

– Jag har alltid haft höga krav på mig själv, så jag kunde bli arg och ledsen om det inte blev som jag ville, säger hon. 

Hennes föräldrar var noga med att barnen skulle få bästa möjlighet till utveckling och ett genuint samhällsintresse har präglat hemmet.

undefined
"Om man vill bidra till demokrati så är det viktigt att det finns journalister som granskar makten", säger Hedvig.

Hedvig växte upp på landet utanför Ankarsrum. Efter studenten flyttade hon till Stockholm, då var hon 18 år och började att studera på universitetet. 

– Jag hoppade över ett år så jag tog studenten ett år tidigare. Jag har jobbat ganska hårt, säger Hedvig.

I Stockholm studerade hon internationella relationer, utrikespolitik i tre år och tog en kandidatexamen.

Hon har alltid varit intresserad av journalistik, så under studierna i Stockholm började hon att jobba på en studenttidning.

–Jag var en katastrof när jag började, mina artiklar gick inte att publicera, men jag hade en jättebra redaktör som såg potential. Hon lärde upp mig de första åren, hon är en riktig powerkvinna.

Det är inte svårt att se att det är de starka kvinnorna, de drivna, de kunniga som inspirerar Hedvig. 

 – Jag gillar starka kvinnor. 

undefined
"Alla som jobbar med tv gillar att synas, jag vill förmedla något och då är det extra viktigt att jag syns", säger Hedvig som hoppas på att vinna en guldspade innan hon fyllt 26 år.

När hon var klar med sin kandidatexamen flyttade hon till Göteborg, där hon studerade ett magisterprogram i undersökande journalistik, ett internationellt program med ett 40-tal studenter där bara en handfull kom från Sverige. 

– Man lärde sig lika mycket från sina klasskamrater som från sina lärare. Vissa var yrkesverksamma. 

Utbildningen avslutades med ett två månaders examensarbete i grävande journalistik. Hedvigs examensarbete handlade om att en av entreprenörerna för infrastrukturprojektet Västlänken stod åtalat för storskalig korruption i Sydamerika.

– Journalistik handlar ju om att informera allmänheten vad de behöver veta om samhället och det kan ju vara både lättsamma grejer om människors livsöden eller att makthavare gjort fel, säger hon.

Det som intresserar Hedvig är en bra story.

– Om man vill bidra till demokrati så är det viktigt att det finns journalister som granskar makten.

I maj 2022 fick hon jobb på Sveriges Radio P4 i Norrköping, där hon jobbade under ett halvår innan nya uppdrag inom tv väntade bakom hörnet.  

undefined
Hedvig Nittve är helt ensam på redaktionen och har inga kollegor på plats att bolla idéer med.

I dag bor hon i Norrköping och veckopendlar till Västervik.

Hon är helt ensam på redaktionen i Västervik och har inga kollegor på plats att bolla idéer med.

– Jag filmar och fotar själv, gör all research, skriver och intervjuar. Det ställer högre krav på mig som journalist eftersom jag är ensam, jag måste komma med alla idéer och genomföra det själv. Jag har på så vis ett större ansvar än en reporter på en större redaktion, säger hon. 

Vilka inslag kan tittarna förvänta sig från Vimmerby och Hultsfred?

– Framförallt vill jag träffa massor av människor och det finns ju många intressanta personer med stort engagemang i de här kommunerna. Ett exempel är Sven Flink, en senior gamer i Hultsfred – det inslaget sändes förra veckan. Det finns mycket som händer här, men det behöver inte alltid vara nyheter.

undefined
"Jag hoppas att min närvaro här ska göra att man lite oftare ser även den här delen av Småland i tv", säger Hedvig.

Att med tv:s genomslagskraft få leverera innehållsrika berättelser är viktigt för Hedvig. 

– Jag får ett naturligt flöde av berättelser så det känns utmanande att jobba med tv och att få göra det på en plats man är trygg på. Detta är ett bra ställe att frodas på och tänja på sina gränser för vad man klarar av. Jag är inte här för att sätta mig ner och ta det lugnt utan för att leverera och göra bra inslag.

Det rör sig ofta om fördjupningar. Saker hon kan grotta ner sig i lite längre. 

– Gör jag ett inslag vill jag ofta göra mer så det blir ofta en större grej än jag först tänkte, säger Hedvig. 

undefined
Hedvig har en delad tjänst. Halva hennes tid är i Småland - Västervik, Vimmerby och Hultsfred. Resterande tid är hon i Östergötland, SVT Öst med kommunerna Kinda, Åtvidaberg och Valdemarsvik - så hon bevakar hela sex kommuner.
Personligt

Hedvig Nittve

Ålder: 24 år.

Bor: I Norrköping, veckopendlar till Västervik.

Gör: Reporter på SVT.

Familj: Mamma Ylva, pappa Calle och storebror Albin. 

Intressen: Kultur, gå på museum, träning och lyssna på musik. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!