"Smakerna gör att jag drömmer mig tillbaka"

Han flyttade till USA som 19-åring. Storebrobördiga Daniel Svensson deltar i årets Hela Sverige bakar och här berättar han mer om sitt intresse – och planerna framåt.

Det var hans intresse för specialkaffe som fick Daniel Svensson att börja baka mer. Till viss del även för att åreruppleva den svenska fikakulturen.

Det var hans intresse för specialkaffe som fick Daniel Svensson att börja baka mer. Till viss del även för att åreruppleva den svenska fikakulturen.

Foto: Aaron Meyers

Familj2022-09-17 08:30

För drygt sju år sedan fick Daniel Svensson upp ögonen för specialkaffe och när han var på olika rosterier såg han att de ofta har en liten monter med cupcakes. Han började tänka på vad han tycker är godast till kaffet, nämligen svensk fika.

– Då började jag baka lite mer, till viss del av hemlängtan. Smakerna gör att jag drömmer mig tillbaka till Sverige.

Daniel bor tillsammans med sin fru som han träffade 2005 och deras tre döttrar i Phoenix. 

Han har en god relation till en person som driver en kaffebutik i Phoenix, som frågade honom om han skulle vilja göra en pop-up försäljning av bullar i butiken.

– Jag hade bara bakat en sats bullar tidigare men jag sålde några gånger under pandemin och under påskhelgen sålde jag förbeställda boxar.

När Daniel flyttade till USA, direkt efter gymnasiet, var det för att arbeta som aupair hos en familj.

– Jag var ju tvungen att laga mat då och kanelbullar blev det någon gång också.

Det var en frihetslängtande 19-åring som lämnade Storebro och ville "ut och se världen".

Sedan läste han geografi och stadsplanering på college – men via tips från en bekant hoppade han på en utbildning som ledde honom fram till det han jobbar med i dag, som massageterapeut på ett spa.

– Varje klient eller kund är unik. Det känns fantastiskt bra att kunna hjälpa.

Inom kort kommer vi kunna se honom från tv-soffan när han är med i Hela Sverige bakar. Det börjar sändas den 21 september. 

Det var hans syster som övertygade honom om att söka till programmet. Själv hade han aldrig tidigare tänkt tanken att han skulle vara med i ett sådant tävlingsprogram.

– Det är givetvis nervöst att vara med i tv.

Bara några dagar efter att han skickade in ansökan blev han kontaktad om att han skulle vara med i slutbakningen, en uttagning till programmet.

Han kan naturligtvis inte avslöja hur det gick i tävlingen sen, men berättar att programmet spelades in i tre och en halv vecka i slutet av våren och att han bodde på Turinge hotell under tiden.

Och att han som person är envis, han ger sig inte i första taget.

Framtidsplaner?

– Jag har fått förfrågningar om att öppna bageri i Phoenix. Jag funderar även på att kontakta Lilian Sagerfors på Eknäs hantverksbageri för att kanske se om jag kan besöka eller praktisera där. Det hon gör där är bra grejer, det är så ett hantverksbageri ska vara, inte det industriella.

Daniel trivs i Phoenix, men betonar samtidigt att hans hjärta fortfarande slår hårt för Storebro.

– Jag är väldigt småländsk och jag älskar där jag kommer från. Tacka vår kära Astrid. Jag började jobba på Astrid Lindgrens Värld rätt tidigt.

Han följer fortfarande Vimmerby hockey i vilket lag han en gång spelade i när han bodde här.

Flytta tillbaka till Småland?

– Jag läste en termin på sjuksköterskeprogrammet i Linköping år 2010 och min fru hade stark hemlängtan då så vi valde att flytta tillbaka till USA.

Han säger att de inte har några planer på att flytta till Sverige den närmsta tiden. Däremot är han mån om att hans tre döttrar ska lära sig svenska och han när en dröm om att någon av dem skulle vilja plugga i Sverige någon gång framöver.

Alla döttrar är med i simgrupper och lite skämtsamt säger han att det är passande att han kan förse sina hårt tränande döttrar med gott om nybakat hemma.

– Jag bakar surdegsbröd nästan varje vecka, i helgen gjorde jag två olika saker, exempelvis surdegspizza.

Här är Daniel Svensson tillsammans med sina tre döttrar Stella, Kaisa och Elsa. Alla tre flickorna lägger mycket tid på att simma på fritiden.
Här är Daniel Svensson tillsammans med sina tre döttrar Stella, Kaisa och Elsa. Alla tre flickorna lägger mycket tid på att simma på fritiden.
Personligt

Daniel Svensson

Ålder: 46 år.

Familj: Fru och döttrarna Stella, 13 år i november, Kaisa, 11 år, och Elsa, 9 år.

Bor: i Phoenix, men är uppvuxen i Storebro.

Aktuell med: Deltar i Hela Sverige bakar med premiär den 21 september.

Favoritbakelse: Solskensbulle, eller så kallad öppen Parisbulle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!