Hemvändande företagaren Felicia trivs bakom kameran

Hemlängtan tog till slut överhanden och efter många år på vift valde fotografen Felicia Lundberg, 31, att flytta tillbaka till Vimmerby. Med sig har hon både familjen och företaget.

Felicia kom tillbaka till Vimmerby efter många år på vift och med sig tog hon sitt företag. Nu hoppas fotografen kunna etablera sig i staden där hon växte upp.

Felicia kom tillbaka till Vimmerby efter många år på vift och med sig tog hon sitt företag. Nu hoppas fotografen kunna etablera sig i staden där hon växte upp.

Foto: Johannes Widergren

Familj2023-03-18 07:00

Felicia Lundberg växte upp i Vimmerby men efter studenten tog hon sitt pick och pack och styrde kosan mot Stockholm, där hon pluggade till journalist på Södertörns högskola. Ganska snabbt insåg hon dock att det inte var exakt det hon ville ägna sig åt.

– Jag hade fotointresset redan då, mer på ett journalistiskt sätt, men jag dokumenterade också barnen i vardagen och så. Fotograferandet var någonting som fanns med mig hela tiden, berättar hon när Vimmerby Tidning träffar henne hemma i köket.

En längtan till hemtrakterna förde familjen till Jönköping, där de sedan blev kvar i sex år. Redan då var Felicia nyfiken på att återvända till Vimmerby men makens jobb som ingenjör krävde en större stad. Det var också i Jönköping som hon började fotografera på allvar.

– Jag hade väl en kris kan man säga. Jag var på ett jobb där jag inte trivdes, ett monotont industrijobb där jag satte etiketter på produkter, och då hann jag tänka mycket på vad jag ville göra istället, säger Felicia Lundberg. 

Att gå från hobby till företag är ett stort steg och att ta det var inte självklart. Än idag vet Felicia inte riktigt hur hon vågade men det var under sin föräldraledighet 2017 som hon började skissa på sina planer och bygga upp företaget. 

– Det blev någon slags dröm, tanken på att kunna leva fritt och mer själv kunna välja när jag ska jobba, säger hon. 

undefined
Felicia Lundberg hemma i köket i Vimmerby. Att flytta tillbaka till uppväxtstaden var inte självklart men med facit i hand ångrar hon sig inte. "Det är något speciellt att ha sin familj i den stad där man själv har växt upp. Man kan gatorna och man känner igen de flesta", säger hon.

Flera år senare är nu 31-åriga Felicia en etablerad fotograf och i höstas kom hon tillbaka till Vimmerby. Barnen började skolan i augusti och både hon och maken Marcus jobbar hemifrån från den centrala lägenheten, som andas 50-tal och färgglad kreativitet. Bitarna i vardagspusslet består bland annat av hämta och lämna på skolan, redigera bilder, jobba med marknadsföring, bokföring, kundkontakt och sociala medier. Själva fotograferingarna sker ofta på kvällar och helger.

– Det är något speciellt att ha sin familj i den stad där man själv har växt upp. Man kan gatorna och man känner igen de flesta. Det är klart att det fanns en oro att företaget skulle dala här. Det har det inte gjort, men jag åker ju fortfarande till Jönköping och flera andra städer regelbundet. Jag tog med mig företaget men de tidigare kunderna finns ju kvar. Jag sitter ofta och kör långt för att kunna vakna upp hemma, det är tufft men det är värt det, säger hon.

undefined
Som egenföretagare är Felicia både marknadsförare och revisor vid sidan av fotograferandet och på grund av att kunder bor lite här och där blir det också en hel del kringflackande. "Det är tufft men det är värt det", säger hon.
undefined
"Jag vill fånga folk som de är, även om man såklart hjälper till lite. Stå på rad, titta in i kameran och le-bilder är inte så kul", säger Felicia om sin stil som fotograf, som hon beskriver som känslosam och nära.

Familjer, barn och bröllop är Felicias grej men i Vimmerby har hon för första gången också börjat jobba mer mot företag, gärna av mindre sort. Fotografen beskriver sin stil som nära och känslosam.

– Jag tänker mycket på det och har sedan några år tillbaka landat i att min stil är väldigt dokumentär. Jag vill fånga folk som de är, även om man såklart hjälper till lite. Stå på rad, titta in i kameran och le-bilder är inte så kul.

Felicia jobbar inte i studio utan fotar allt som oftast kunderna i deras hem, men någon gång i framtiden vill hon kanske försöka öppna sin egen fotostudio i Vimmerby.

– Den här studiofotograferingen med blixt och hela köret, det är inte min grej riktigt. När jag fotar nyfödda kanske jag sätter dem i soffan hemma eller så, så att det känns mysigt och nära. Jag skulle vilja ha en studio som känns som ett vardagsrum och jag letar efter en mysig lokal.

undefined
Felicia Lundberg har fotograferat över 50 bröllop och tycker att det är bland det roligaste. "Jag är anlitad som fotograf men blir så mycket mer eftersom jag bygger upp en relation med paren", säger hon.

31-åringen tycker att bröllop är roligast att fotografera, samtidigt som det innebär en stor utmaning.

– Jag är anlitad som fotograf men blir så mycket mer eftersom jag bygger upp en relation med paren under en lång tid och sen är där många timmar på deras största dag i livet. Då har man ett stort ansvar.

På ett bröllop finns inga omtagningar och pressen en fotograf har på sig kan vara stor. 

– Jag har fotat 50 bröllop och jag är glad att jag har den erfarenheten nu. Det första var jätteläskigt men det blev superbra och det brudparet har jag fortfarande kontakt med. Jag borde inte ha kunnat prestera så bra då men allt klickade verkligen den dagen och jag blev ett med min kamera, säger Felicia Lundberg. 

undefined
"Jag borde inte ha kunnat prestera så bra då men allt klickade verkligen den dagen och jag blev ett med min kamera", säger Felicia Lundberg om sin debut som bröllopsfotograf.

Den här tiden på året är lågsäsong, men snart sköljer vårbröllopsvågen in och den första bröllopsbokningen har Felicia 1 april. En bokning som hon dock inte har fått, i alla fall inte än, beskriver hon som lite av ett drömprojekt.

– Jag tänker att det hade varit väldigt kul att fotografera en förlossning. Det är stort i USA men har inte slagit i Sverige. Att vara med på en hemförlossning hade varit coolt, säger Felicia Lundberg.

Felicia Lundberg pluggade till journalist i Stockholm och hade redan då ett starkt fotointresse, men det var först när hon och maken hamnade i Jönköping som hon tog steget att göra sin hobby till sitt företag.
Felicia Lundberg pluggade till journalist i Stockholm och hade redan då ett starkt fotointresse, men det var först när hon och maken hamnade i Jönköping som hon tog steget att göra sin hobby till sitt företag.
Personligt

Felicia Lundberg

Ålder: 31 år.
Bor: Lägenhet i Vimmerby.
Familj: Maken Marcus, en son och en dotter som är 7 respektive 8 år gamla.
Felicias bästa fototips: "Om du ska fota barn, be dem inte att le utan få dem att le. Säg något kul."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!