"Det var som att himlen ramlade ner"

Hon var nyss fyllda 18 år, han var 40 år och gift. Några kallade det gubbsjuka, andra en fas, men för musikerparet Charlotta och Towe Widerberg var det en början på en livslång äkta kärlek när de för första gångens sågs i en inspelningsstudio i Kumla.

31 år av kärlek. Towe och Charlotta Widerberg har motbevisat alla tvivlare flera gånger om. "Idag blir folk istället förvånade att Charlotta snart fyller 50, hon som alltid varit så ung", berättar Towe och Charlotta skrattar instämmande.

31 år av kärlek. Towe och Charlotta Widerberg har motbevisat alla tvivlare flera gånger om. "Idag blir folk istället förvånade att Charlotta snart fyller 50, hon som alltid varit så ung", berättar Towe och Charlotta skrattar instämmande.

Foto: Georgis Touma

Familj2022-02-12 09:00

Med en åldersskillnad på över 20 år fick paret Widerberg utstå en hel del kritik och ifrågasättande under de tidiga åren av sin relation. Men de beskriver själva hur deras kärlek för dem var livsomvälvande och när de väl hade träffats fanns det ingen återvändo. Idag, drygt 30 år senare, har de sannerligen bevisat att ålder bara är en siffra.

– Jag var i Kumla och spelade in en platta när hon plötsligt en dag klev in i studion. Det var som att himlen ramlade ner, säger Towe Widerberg.

– Tidigare hade man kanske ställt sig frågan: "hur vet man om man är kär?" Men den dagen sa det "krasch, boom, bang" och jag vet inte vad som hände, men jag har aldrig varit med om något liknande i hela mitt liv, säger Charlotta Widerberg.

Det var inte bara det faktum att Towe var gift som skapade uppståndelse i byarna runt Vimmerby, nej åldersskillnaden gjorde också sitt.

– De första fem åren var värst, innan folk förstod att det inte var någon gubbsjuka. De flesta trodde nog att det aldrig skulle hålla. Men de hade fel, skrattar Towe.

– Nej det var verkligen kärlek från bådas sida och det var nog också en förutsättning för att det skulle hålla, säger Charlotta.

undefined
Towe och Charlotta Widerberg. Bilderna är tagna ungefär samtidigt som de träffades för första gången.

Idag har de varit ett par i 31 år och gifta i 25 år och fortfarande spirar kärleken.

– Det är verkligen inte alla förunnat att få vara med om den stora kärleken utan vi ser det som en lycka och en ynnest att få uppleva det. Inget äktenskap är problemfritt, men våra problem har aldrig varit på grund av vår åldersskillnad, säger Charlotta.

– I början brukade jag säga att "jag längtar så till den dagen då du fyller 25 så jag iallafall kan säga att du är det", säger Towe och ler mot Charlotta som fyller i:

– Ja, Towe tyckte nog det var jobbigare i början när jag var yngre och han fick frågan om min ålder men nu är det jag som är där i stället. 71 år låter ju lastgammalt så ibland förskönar jag lite.

Men åldersskillnaden har också kommit med fördelar, särskilt gällande karriären.

– Det som verkligen har varit positivt är att vi inte varit i karriären samtidigt och därför har vi heller inte behövt konkurrera om uppmärksamheten. Jag tog mycket hemma när Towe satsade på sitt och nu har jag mitt och han tar hand om mig, säger Charlotta.

undefined
Towe och Charlotta Widerberg framträder tillsammans. Musiken var det som fick deras livsvägar att korsa varandra. Sedan dess har de vandrat tillsammans.

Tillsammans har paret dottern Karin, men Towe har även sex barn från tidigare äktenskap – några äldre än Charlotta. Men trots att hon bara var 18 år när de träffades har den något annorlunda familjekonstellationen alltid varit självklar. 

– Två av barnen var mindre och bodde hos oss varannan vecka och för mig var det aldrig något konstigt utan det har alltid varit självklart att de skulle vara en del av vår familj. Klart det var märkligt i början att träffa Towes barn som var äldre än mig och de hade svårt att släppa in till en början, men idag har vi en jättebra relation och de är tacksamma över min och Towes relation.

Idag beskriver de sin kärlek som djup, innerlig, trygg och inte lika sårbar. En kärlek som bygger på ömsesidig respekt.

– Vi har aldrig varit rädda för att ta hjälp av familjerådgivning eller parterapi. Det är jättebra och man får hjälp med strategier. Det är länge sedan nu, men det har hjälpt oss att därifrån gå enklare genom livet, berättar Towe.

– Det är mitt bästa tips också: att inte vara rädd för att ta hjälp utifrån. Det är det bästa man kan göra och det man beskriver där blir mer på riktigt, fyller Charlotta i.

undefined
"Det är verkligen inte alla förunnat att få vara med om den stora kärleken utan vi ser det som en lycka och en ynnest att få uppleva det. Inget äktenskap är problemfritt, men våra problem har aldrig varit på grund av vår åldersskillnad", säger Charlotta.

Något som paret ventilerat mycket med varandra är oron för framtiden. Att ha en stor åldersskillnad väcker funderingar på vad den yngre ska göra när den äldre dör.

– Döden är på ett annat sätt väldigt närvarande, säger Charlotta.

– Vi har oroat oss för hur det ska bli när jag dör och Charlotta blir ensam, men sedan var det Charlotta som blev allvarligt sjuk för några år sedan och höll på att stryka med.

– Det blev en lärdom och man tänker till. Inget är givet och ingen vet hur mycket tid vi får. Jag orkar inte oroa mig för om jag ska leva 20 år till utan Towe utan jag är tacksam för de 31 år som vi har fått. Vi tar vara mer på tiden tillsammans.

Paret berättar att förutom jobben är de tillsammans hela tiden och har så varit från dag ett.

– Jag tror verkligen att ålder bara är en siffra. Visst, det yttre kanske är det första du blir attraherad av – men sedan är det själen man är kär i, säger Charlotta.

Towe och Charlotta Widerberg har vid flera tillfällen framträtt på allsångskvällarna i Storebroparken. Här skriver de autografer, året är 2010 och på scen stod även bland andra Darin och Kikki Danielsson.
Towe och Charlotta Widerberg har vid flera tillfällen framträtt på allsångskvällarna i Storebroparken. Här skriver de autografer, året är 2010 och på scen stod även bland andra Darin och Kikki Danielsson.
Det bästa med dig

Charlotta om Towe: 

"Towe är genomsnäll, varm, väldigt omtänksam och prestigelös. När jag är grälsjuk får jag inget motstånd. Han är en jättefin pappa – jag skulle aldrig kunna tänka mig någon annan. Dessutom gillar han människor och djur. Han gör mitt liv lite enklare".

Towe om Charlotta:

"Det bästa med Charlotta är att hon är varm, kärleksfull, snäll, bestämd, verklighetsförankrad och öppen. För mig är hon helt perfekt".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!