Hög puls för Elin på Västerviksakuten

Elin Andersson Överström har alltid haft lätt för sig i skolan. Hon gick ut gymnasiet med toppbetyg och är idag AT-läkare. Sommaren på akuten har hon upplevt med skräckblandad förtjusning.

Elin Andersson Överström gick det naturvetenskapliga programmet på Västerviks gymnasium och det var under de åren som hon bestämde sig för att bli läkare.

Elin Andersson Överström gick det naturvetenskapliga programmet på Västerviks gymnasium och det var under de åren som hon bestämde sig för att bli läkare.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Familj2022-09-13 18:21

Elin är uppvuxen i Gamleby. Hon gick det naturvetenskapliga programmet på Västerviks gymnasium och det var under de åren som hon bestämde sig för att bli läkare.

–Vi läste om sjukdomar och bakterier, hade någon fördjupningskurs i medicin, gjorde ett studiebesök på Västerviks sjukhus och jag tyckte att det verkade skoj, säger Elin. 

undefined
På läkarutbildningen i Linköping hade Elin Andersson Överström och hennes kurskamrater en kurs i samtalskonst, för att kunna kommunicera bättre med patienterna.

Efter gymnasiet jobbade Elin inom äldreomsorgen under sex månader, därefter började hon studera på läkarlinjen på Linköpings universitet. Konkurrensen för att komma in på utbildningen var stenhård och Elin hade A i princip alla ämnen. Idag har det dock blivit något lägre betygskriterier för att komma in.

– De har ökat antalet platser på läkarlinjen eftersom det behövs fler läkare, så det har blivit något enklare att komma in, säger Elin. 

Elin har alltid haft lätt för sig i skolan och tyckt om att studera.

– Jag har alltid siktat på högsta betyg och pluggat mycket. Jag har aldrig tyckt att det varit jobbigt att gå till skolan, det har varit kul, säger hon.

undefined
Elin Andersson Överström gick det naturvetenskapliga programmet på Västerviks gymnasium och det var under de åren som hon bestämde sig för att bli läkare.

Som många ungdomar hade Elin under gymnasieåren funderingar på att resa.

– Jag tänkte att jag kan alltid ta ett uppehåll i studierna för att resa runt lite men plötsligt hade det gått fem och ett halvt år och jag var klar, säger hon.

Elin har dock bott i ett land som många nog drömmer om att besöka.

– Under utbildningen hade vi en forskningstermin och den kunde man göra utomlands, jag åkte då till Christchurch på Nya Zeeland, ett land jag alltid velat resa till.

Hon åkte dit med en klasskamrat och tillsammans bodde de i en stor villa under fyra månader med andra studenter från hela världen.

– Det var jättefint. De har allt – berg, snötäckta alptoppar, paradisstränder och stup rätt ner i havet, säger Elin som väldigt gärna vill resa dit igen. 

Det Elin tycker varit roligast med att studera till läkare är gemenskapen.

– Kompisarna har varit en viktig del men det har också varit väldigt intressant och man utvecklas mycket som person och ännu mer i jobbet än under studierna, säger hon. 

undefined
Månaderna på akuten har Elin Andersson Överström upplevt med skräckblandad förtjusning. "Det är inte hållbart i längden om man går hem och har ångest varje dag men det finns ju specialiteter inom läkaryrket som passar bättre för vissa, alla passar ju inte att jobba på akuten", säger hon som ändå tycker att det varit lärorikt och intressant.

Det Elin fastnade för inom läkaryrket var just kunskapen om hur kroppen fungerar och sjukdomar men också det sociala.

– Jag tycker det är superkul att jobba med människor och så är det väldigt varierande, varje person är ju unik och dagarna ser ganska olika ut.

Under sommaren har hon gjort sin praktik på akuten.

– Man gör sin AT (allmäntjänstgöring) minst fem månader inom internmedicin, fem månader på kirurgen, tre på psykiatrin och sex månader på primärvården. Än så länge har jag bara varit på medicinavdelningen men jag byter till kirurgen om två veckor.

undefined
Det Elin Andersson Överström fastnade för inom läkaryrket var just kunskapen om hur kroppen fungerar och sjukdomar men också det sociala.

Månaderna på akuten har hon upplevt med skräckblandad förtjusning men samtidigt har hon tyckt att det varit spännande. 

– Man vet inte om det kommer bli jättestressigt eller om det kommer två personer till akuten men det är kul att det händer mycket. Man får känna på lite puls och tänka mycket själv även om man alltid har en överläkare att bolla med.  Det är när det kommer någon som är riktigt sjuk, då får man alltid ett adrenalinpåslag och ibland går man hem och undrar om man gjorde rätt, säger hon. 

När Elin är klar med sin AT kommer hon att specialisera sig.

– Jag har väl funderat lite på gynekologi/obstetrik. Jag jobbade som undersköterska på förlossningen när jag pluggade och tyckte det var coolt men jag har inte stängt några dörrar. 

Personligt

Elin Andersson Överström

Ålder: 26 år.

Familj: Mamma Christina, pappa Mikael och bror Arvid 24 år.

Bor: I Västervik.

Gör: AT-läkare på Västerviks sjukhus.

Intressen: Umgås med vänner, på sommaren sola och bada, bakar ibland, försöker träna ibland. Jobbar på att hitta en ny hobby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!