Hon har utvecklat Västervik – i 30 år

Praktisk nytta och med siktet inställt på långsiktighet. Det är så Christina "Kinna" Larsson vill se utvecklingsprojekt drivas framåt.

Christina "Kinna" Larsson är kvinnan bakom näringslivsfrukost 07:30, tjänsteboxar och BID Överum.

Christina "Kinna" Larsson är kvinnan bakom näringslivsfrukost 07:30, tjänsteboxar och BID Överum.

Foto: Kristina Westring

Familj2020-02-26 10:00

Christina "Kinna" Larsson är lite av en doldis. Hon slår inte på stora trumman och basunerar ut sina förtjänster eller ställer sig självmant i rampljuset. Hennes titel, ekonomiansvarig på Västervik Framåt, avslöjar inte heller att hon driver projekt ibland. Få vet nog om att det är hon som kläckte idén och kämpade för att få tillstånd för en morgonsoffa i Västerviks kommun. Numera kallad "Västervik 07:30–Näringslivsfrukosten".   

– Det var under en period när jag var projektledare för kvinnors företagande. Jag såg programledaren Julia Rosqvist hålla näringslivsmöte i Nyköping och tänkte att det borde vi kunna ta till Västervik. Men det var lättare sagt än gjort. Ingen trodde på det. Jag lobbade för detta i ett år. 

Till slut lossnade det, år 2010, Julia Rosqvist engagerades och möten drog igång med en blandning av näringslivsnyheter, kultur och sport.  

– Det kom massor med folk. Efter ett par år övergick det till att bli lite mer "Västervikskt" med lokala förmågor. Att den mötesplatsen finns kvar idag är jag stolt över. Samverkan under trevliga och trygga former är oerhört viktigt. 

Företagare i Västervik har troligen stött på konceptet med tjänsteboxar. Ett prisreducerat paket som till ett fast pris ger företagaren ett antal timmars konkreta tjänster. 

– Inom projektet "Kvinnors företagande" var det enkelt att äska pengar till föreläsningar. Det var duktiga personer som kom och berättade om hur man som företagare lyckas med marknadsföring på webben eller med effektivisering av administration. 

Det Kinna fick till sig efteråt var att företagarna inte lyckades föra över kunskapen till sin egen verksamhet. Det som verkade enkelt på föreläsningen visade sig vara svårt i verkligheten.  

– Jag grunnade, skissade, gjorde beräkningar. Höll på ett helt jullov. Så kom jag på idén med tjänsteboxar. Det blev som ett utbildningspaket kan man säga, en ingång till utveckling. Jag vill att projekt ska ha en praktisk nytta och vara långsiktiga. 

Ett annat projekt som ligger Kinna varmt om hjärtat är BID Överum. BID står för Business Improvement District och är en kanadensisk modell för platsutveckling på orter. Samverkan är den centrala arbetsmetoden. I Västerviks kommun drog flera BID-projekt igång under 2017.

– Då ville jag testa Överum. Om man skulle kunna hitta en samverkansmodell mellan företag och föreningar. Det gick bra. Vi har fått många saker fixade, som belysning, borttagning av klotter och nya sittbänkar runtom i samhället. 

Den aktivitet som Kinna är mest stolt över är dock återskapandet av det gamla kolonilottsområdet nere vid Överums å. Där har många engagerat sig med att röja sly och bereda mark. 

– Världen förändras och det gäller att hitta en framkomlig väg. Det är svårt med återväxten i föreningarna och jag tror att det måste till nya modeller för engagemang. 

Kinna ger exemplet "referensgrupp" där människor inte behöver åta sig mer än några timmars arbete per år. Formen för föreningsliv kanske måste förändras, menar hon.  

– När vi kollade om någon kunde tänka sig sex timmars jobb per år på kolonilotten fick vi 60 svar!

Att Kinna gärna engagerar sig i Överum har sin förklaring, hon växte nämligen upp i Broddebo. Efter högstadiet i Överum blev det samhällsvetenskaplig linje med estetisk inriktning på Västerviks gymnasium.

– Jag har alltid hållit på med skapande. Teckna, måla, sy, sticka. Men inte tänkt det som en möjlig försörjning.

De första åren efter gymnasiet arbetade Kinna i sin fars matvarubutik i Åtvidaberg. En olycka i fjällen med en skadad rygg som följd satte stopp för framtidsplanerna i butik. Istället gick hon vidare till hotellbranschen.

–Det blev jobb i Göteborg och i Oskarshamn. Men jag längtade tillbaka till Västervik. En dag sade jag upp mig och flyttade "hem". Jag sökte arbete inom olika organisationer och under tiden jobbade jag som städare på gymnasiet. 

Den 15 november 1989, för drygt 30 år sedan, fick Kinna tjänst på Västerviks utvecklingscentrum som sedan införlivades i Västervik Framåt. 

– Jag älskar mitt jobb. Det är högt tempo i perioder. Just nu är bokslutet klart och jag håller på med uppdatering av budget, gör strukturer för administration, ja en hel massa administration. 

När Kinna inte jobbar är det familj, resor, hus och trädgård som gäller. 

– Japp, snart bär det av till Dubai med min dotter, barnbarn, min syster och hennes barn. Senare i vår ska vi till Skottland.  

"Den här fick jag när jag var liten av min mamma. Den säger så mycket om vår familj, musiken och böckerna", säger Kinna.
"Den här fick jag när jag var liten av min mamma. Den säger så mycket om vår familj, musiken och böckerna", säger Kinna.
Personligt

Christina "Kinna" Larsson

Gör: Ekonomiansvarig på Västervik Framåt.

Ålder: 56 år. 

Bor: I Solhem Marsbäcken, Västervik. 

Familj: Sambo Mikael Olsson, dottern Rebecca, bonusbarnen Henrik och Linnea, tre barnbarn, tre katter.

Fritiden: "Mitt liv är familjen, hemmet och resor. Reser så ofta jag kan: Grekland, Spanien, Italien, USA, bilat i både östra och västra Europa. Jag är nyfiken på smaker, människor och kulturer." 

Specialintresse: Jag älskar pelargonier, mina äldsta är en 19-årig Zonal.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!