När Susanna Antonsson var sex år drömde hon om att ha en historisk garderob. Nu, vid 34, har hon infriat den drömmen med råge. Hon designar och syr, vardagligt, retro och historiskt. Allt från empireklänningar för Jane Austen-baler till användbara kläder i återvunnet material.
– Jag snokar runt i second hand-butiker på jakt efter stuvbitar och har sytt kläder både av bitar från gamla lakan och sofftyg.
Kanske blev det mer tid vid symaskinen tidigare, innan vardagen la in högre växel med treåring och läkarjobb på hälsocentralen i Vimmerby, dit familjen återvände efter att det var klart med studier och AT-tjänst.
– Jag har alltid gillat att sy kläder till mig själv. Dessutom är det kul att designa egna kläder, och inspirera andra. Men treåringen är svårflirtad, och dessutom hinner han växa ur det jag sytt på en månad.
Hennes senaste alster, skapat av bland annat nio och en halv meter siden, tyll, tagel och ståltråd, är ett av bidragen i årets upplaga av den internationella dräkttävling Foundations Revealed arrangerar. I år större än någonsin, med 597 tävlande från olika länder. I dagarna drar medlemsomröstningen igång och finalisterna går vidare till jurybedömning. Vinnarna utses i april.
Foundations Revelaled är en online-community där klädfantaster utbyter tips och inspiration. Och tävlar, i kategorier indelade efter erfarenhet.
– Det är en otrolig bredd i gruppen, från totala nybörjare till de som jobbar professionellt med filmproduktion eller på historiska muséer. Min egen passion för historiska kläder har utvecklats enormt sedan jag hittade den här globala communityn.
Susanna Antonsson har tävlat tidigare. 2015 kom hon tvåa i sin kategori, då var temat första världskriget. 2017 på delad förstaplats, med en klänning från ett empireporträtt.
Nu är tävlingstemat ”Once upon a time”.
– Man kan välja vilken litterär figur som helst, så det kommer bli spännande att kolla tävlingsbidragen. Jag har länge velat göra en klänning till Ormhäxan i Silvertronen i Narnia-serien, nu blev det av och man kan säga att det är en viktoriansk tolkning av medeltiden, i nya tekniker.
Intresset för historiska kläder har vuxit med åren.
– När min pojkvän drog med mig på Medeltidsveckan när jag gick på gymnasiet, började jag sy och skaffade mig djupare kunskaper. Jag har gått igenom fasen när man avskyr allt som inte är historiskt korrekt och nu kan jag uppskatta det medvetna steget från det korrekta i kostymer i filmer och dramaserier. Det är så jag vågat ge mig på fantasykläder, skapade utifrån min egen fantasi och egna målningar.
När får du chansen att ha på dig de här kläderna?
– Haha, det är ganska sällan. Det blir mest i samband med fotografering. Ibland ordnar jag om mina vänner en del aktiviteter – det sociala runt kläderna är verkligen jättekul, men det har ju varit lite sämre med det nu under corona. Men det har varit en bra hobby under pandemin, man blir inte uttråkad.
Hur många timmar hon lagt på tävlingsklänningen vet hon inte riktigt. Minst hundra, tror hon.
– Jag har sytt den i siden min mamma köpt i Uzbekistan, och det är kul att det kom till användning. Jag är nöjd med resultatet, men har inte några stora förväntningar. I juryn sitter proffs i världsklass. På den här nivån har det inte varit tidigare och jag tror ärligt talat inte jag har en chans.