Hon lever sin stora dröm som hemmafru

En stor familj är något Angelica Borgstrand alltid drömt om. En dag 2017 sa hon upp sig från sitt jobb på Findus Wienerbagarn för att bli hemmafru på heltid – och familjen växte och växte och växte.

Barnen har lärt sig att ha förståelse för varandra och att föräldrarna inte kan hjälpa alla på en gång, berättar sjubarnsmamman Angelica Borgstrand.

Barnen har lärt sig att ha förståelse för varandra och att föräldrarna inte kan hjälpa alla på en gång, berättar sjubarnsmamman Angelica Borgstrand.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Familj2021-03-06 12:00

Själv växte hon upp med sina tre syskon, mamma och pappa granne med gården hon nu bor på i Degersnäs. 

Angelica är äldst av fyra syskon. Hon har två bröder och en syster. Vid en tidig ålder tog hon frivilligt ett stort ansvar för sina småsyskon och har alltid tyckt det är kul med barn. 

– Minsta brorsan, som är 27 år idag, fick ibland agera både bebis och docka, jag körde honom i dockvagnen. Jag var sju år när han föddes, säger Angelica.

Hon och hennes syskon kom med två års intervall och det var den starka gemenskapen i familjen och känslan av att alltid ha någon nära som gjorde att hon tidigt började drömma om en stor familj med många barn.

– Jag har alltid varit familjär, för mig har familjen varit väldigt viktig. I den ålder när man är ute mycket, på högstadiet och gymnasiet, kunde jag ändå uppskatta att bara vara hemma med familjen. 

Angelica är mycket för traditioner, att fira och vara tillsammans och hon älskar att bjuda hem nära och kära på middagar och fika. Hon trivs när hon kan samla alla och vill gärna vara många.

– Jag älskar att vara en mamma som tar hand om allt, alla ska må gott och känna sig väl omhändertagna, då mår jag bra, säger hon. 

Under de senaste tio åren har Angelica varit mammaledig nästan hela tiden. Att hon varit hemma så mycket och att hon sa upp sig från sitt jobb för att vara hemma med barnen på heltid tror hon ligger till grund för att alla sju barnen är trygga och jordnära.  

– Vi har ju sluppit vardagsstressen, att tidigt åka till jobbet, lämna på förskola, hämta sent, snabbt i säng och så vidare. Vi har kunnat ta det lugnt och jag tror att när barnen är väldigt små så är nog det bästa att få vara hemma med mamma eller pappa, även om jag tycker förskola är bra. Jag vill ändå tro att detta gjort dem trygga och stabila, säger Angelica.  

Hur hinner du se varje enskilt barn?

– Jag hoppas att jag är väldigt bra på att bekräfta och se dem, vi pratar mycket om kärlek och bekräftelse varje dag. Vi är noga med att säga att vi älskar dem. Vi har nära till känslor och vågar prata om dem, vi är väldigt kramiga.

Hon berättar att det går i perioder när något eller några av barnen behöver lite extra uppbackning och att hon då är noga med att ge det barnet lite extra. 

Barnen kan också ha dagar då de är osams, men i det stora hela har de jätteroligt tillsammans och någon svartsjuka har aldrig existerat, berättar Angelica.

– Vi har ju fått dem så tätt. Vi brukar skoja om det, att de vet nog inget annat, de kan säga att "ja, men när nästa kommer..."  Nu under corona är jag tacksam över att vi är så många och att de har varandra. 

Vad är viktigast för att allt ska fungera i en så stor familj?

– Det är att man har förståelse för varandra, de är ju så vana vid att vi är många och att jag inte kan hjälpa alla samtidigt. Att ha tålamod är viktigt. Fasta rutiner vid läggdags. Jag försöker ligga steget före hela tiden, att dagen innan bestämma vad vi ska äta till exempel.

Du har ett populärt konto på Instagram om familjelivet och inredning, hur lyckas du ha det så fint hemma?

– Jag går och plockar hela tiden. Jag försöker i det stora hela ha det fint, jag mår bra av det. Jag kan också må bra av att dammsuga och eftersom vi är så många så är det viktigt att ha ordning och reda. Mitt på dagen kan det vara hästar, traktorer och kojor här och där, men på kvällen röjer jag så att man vaknar till ett fint hem på morgonen. 

Angelica tycker om att sätta guldkant på tillvaron och att ta vara på de stunder hon och maken får för sig själva.

– Även om vi ska äta makaroner och falukorv till middag så gör jag det mysigt med ljus och servetter. 

Kvällarna är viktiga för Angelica och maken Patrik. Efter klockan nio är det deras tid.

– Då kan vi tända ljus och sätta på kaffe, se ett tv-program som bara vi vill se, det njuter vi av. Vi kan också gå upp innan barnen och bara njuta av gott kaffe tillsammans på morgonen, säger hon. 

Hon tycker heller inte att man måste ta så allvarligt på allt, att man måste åka till ett hotell och sova över utan istället kan göra det mysigt hemma. Hon tror att många, framför allt småbarnsföräldrar, skulle må bra av att släppa lite på alla krav och det dåliga samvetet. 

– Allt måste inte var perfekt hela tiden, gör det som känns bra för dig och din familj. Och så ska man släppa det där dåliga samvetet. Även om jag lägger hela mitt liv på barnen så har jag också dåligt samvete ibland, det kan röra sig om att jag inte var närvarande när jag läste godnattsaga.

Många par tycker att förhållandet sätts på prov under småbarnsåren, för Angelica och Patrik har det inte varit så.

– Barnen har inte tärt på vårt förhållande, vi är snarare mer sammansvetsade än någonsin. 

Har du fått göra avkall på dina egna drömmar?

– Nej. Det är många som frågar: Vad har du för dröm? Vad vill du göra? Att vara mamma, här och nu, att få vara hemma är min dröm. Jag kan gå hemma i morgonrocken och leka med barnen på förmiddagen och det är min dröm. Jag har ingen aning om vad jag vill göra när barnen klarar sig själva, jag lever min dröm nu. Jag tar det då.

Angelica har aldrig haft behov av egentid, att få gå ut själv, att träna, ha tjejkvällar eller vinkvällar.

– Jag kan tycka det är kul att bli bjuden på något men jag mår bäst när jag får vara med mina barn, det är så mysigt, säger hon.

Vill du ha fler barn?

– Jag kommer nog aldrig känna mig klar så det får nog min kropp sätta stopp för. Jag har en stark kropp.

Hur hinner du hålla kroppen så stark?

– Jag går promenader och har börjat springa mycket. Många gånger gör vi det tillsammans, vi sätter barnen i barnvagnen, och några cyklar. Jag har haft väldigt bra förlossningar och de två sista är födda hemma. Det klarade vi av själva. Min man, min mamma och barnen var med och det var helt odramatiskt, jag stod upp och bebisen kom ut. 

– Men titta här kommer lillebror, sa jag och de kom fram och klappade på honom direkt, säger Angelica och skrattar.  

Jag har sedan jag var liten sagt att jag vill ha en stor familj när jag blir stor, säger Angelica.
Jag har sedan jag var liten sagt att jag vill ha en stor familj när jag blir stor, säger Angelica.
Personligt

Angelica Borgstrand (före detta Kumlin)

Ålder: 35 år.

Familj: Maken Patrik Borgstrand rörmokare, barnen Alfred 11, Elsa 10, Märta 8, Sigrid 6, Olle 4, Edvin 2 och Vidar snart 1 år. 

Bor: I ett hus som de själva byggt på 250 kvadratmeter belägen på Angelicas föräldrars gamla gård i Degersnäs (Edsbruk). 

Gör: Är hemmafru.

Intressen: Inredning och familjeliv. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!