Hon vill få fler tjejer att bli bilintresserade

Intresset för motorer har alltid funnits i Ida Backmans liv. Sedan några år tillbaka har det utvecklats mer till ett bilintresse och nu vill hon få in fler tjejer i bilkulturen.

Ida Backman och Mrs Gray.

Ida Backman och Mrs Gray.

Foto: Ida Carlwe

Familj2021-08-27 18:47

Bilen är avspolad, den glänser och redo att fotograferas. Själv är 24-åriga Ida Backman från Järnforsen inte så van vid att bli fotograferad med bilen, de flesta bilderna hon själv har är på enbart bilen.

undefined
Ida Backman och Mrs Gray.

Sedan Ida Backman var liten har hon haft ett intresse för motorer, något hon ärvt av sin pappa som har ett intresse för motorer och traktorer. Men för ungefär fyra år sedan när hon träffade sin nuvarande sambo blommade bilintresset ut mer och nu är bilen en stor del av det hon ägnar sin fritid åt och det största intresset som hon och sambon delar.

– Jag har alltid tyckt om motorer men innan hade jag ingen egen bil att pilla med. Då handlade det mer om att åka på bilträffar. Min sambo håller också på med bilar så då började jag också fixa med min, säger Ida Backman.

Bilen hon äger nu, en grå Volvo s70 som har fått namnet Mrs Gray, har hon ägt sedan cirka tre år tillbaka och har lagt ner mycket tid på att få den fin. Förutom att tvätta den ungefär en gång i veckan så att den håller sig glänsande har hon bytt ut fälgarna, gjort en toning på rutorna, bytt ut fronten samt bakdelen, gjort en sänkning, dubbla utblås bak och målat bromsarna gula.

– Men det finns alltid mer att göra, säger hon.

undefined
Bromsarna var tidigare röda men Ida målade dem gula för att de sticker ut lite mer då. Piggarna på bultarna samt ventilen är även de ditsatta för det estetiska. De sticker inte ut längre än däcket och är därför lagliga.
undefined
Baksidan av bilen och bakdäcken får Ida ofta frågor och kommentarer om när hon är på bilträffar eftersom kjolen är specialgjord och däcken har en speciell lutning.

Ida och Mrs Gray är med i två olika bilgrupper. De träffas, umgås och delar idéer om bilarna. De åker även gemensamt på olika bilträffar runt om i landet för att träffa andra likasinnade.

– Det roligaste är att fixa och få beröm för bilen när man är på träffar, det är det roligaste.

I sommar har de återigen fått möjlighet att åka på några bilträffar tillsammans efter att allt blev inställt förra året. På en av de senaste träffarna delades det ut pris till bilarna och Ida och Mrs Gray kom på andra plats.

– Det var väldigt oväntat. Det var det första priset jag någonsin fått med bilen, det var helt otroligt.

undefined
"Det är viktigt att visa att tjejer också kan hålla på med bilar, det ska inte bara vara mansdominerat"

I en av bilgrupperna Ida är medlem i är hon och en till ensamma tjejer. Något hon vill få en ändring på.

– Vi måste bli fler tjejer tycker jag, vi är inte så många i grupperna jag är med i heller, bara två tjejer. Det är viktigt att visa att tjejer också kan hålla på med bilar, det ska inte bara vara mansdominerat, tjejer ska våga visa att de också kan. Man måste testa, om man får dåliga kommentarer är det bara att skita i dem och köra sitt eget race och styla hur man vill.

Ida blir oftast bra bemött när hon är på bilträffar med sin bil, dock brukar folk utgå från att det är hennes pojkvän som äger bilen och blir förvånade av att det är hon som äger den, och precis så var det när hon tog emot priset hon fick på bilträffen.

– När jag fick pris på bilträffen var det många som reagerade på att det var en tjej som vann, det är kul att överraska, att visa att jag också kan, säger hon.

– Det bästa är att få åka på träffar och visa upp bilen, dela idéer och kunskap och umgås.

Förutom Mrs Gray har Ida ägt två andra bilar, även de var båda Volvo, en silvrig s70 och en röd v70 men dem tröttnade hon på och sålde för att sedan hitta sin nuvarande bil. Drömbilen är en Audi a4 men än så länge trivs hon bra med Mrs Gray och har inga planer på att sälja den vidare än.

Till hösten kommer intresset för fordon inte längre bara vara något Ida ägnar sin fritid åt. Hon ska nämligen utbilda sig till lastbilschaufför.

– Det ska bli kul att få göra något jag faktiskt vill, säger hon.

Mrs Gray.
Mrs Gray.
Mrs Gray

Ida Backmans bil Mrs Gray är en grå Volvo s70 från 1999. Namnet har det fått för att färgen på den är grå och Idas sambos bil heter Mr Gray. Hon har valt stavningen med ett "A" för att det är lite mer unikt eftersom det finns andra bilar med namnet "Grey". Mrs Gray har även ett eget Instagramkonto med namnet "mrsgray.s70" som Ida uppdaterar med bilder på bilen. Bland annat när de varit på olika bilträffar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!