– Vi flyttade hit den 17 december förra året, säger Anneli Kettunen när Vimmerby Tidning träffar henne i villan i Målilla, som hon delar med sin mamma.
Anneli Kettunen är född i Eskilstuna, men har mestadels bott i Skåne, senast i Arlöv strax utanför Malmö. Flyttlasset gick till Målilla eftersom de hittade ett hus att köpa där.
– Det ligger fyra timmar från Malmö, och det är lagom när vi ska hälsa på min bror. Vi ville ha ett hus i östra delen av Sverige. Målilla verkar vara en trevlig liten by.
Hon berättar att intresset för djur ligger i släkten, som delvis bor i Finland. Hennes pappa hade travhästar, medan hennes kusiner har haft både kennel och hästuppfödning.
Själv ägnar sig Anneli Kettunen, som har tre katter av rasen ragdoll, åt kattuppfödning på fritiden. Hemma i villan finns även en schäferhund. Dessutom har hon tidigare jobbat som hästskötare, bland annat på travbanan Jägersro i Malmö.
Nu siktar hon på att jobba med djur inom skolan.
– Jag är undersköterska men har skolat om mig till skolhundspedagog, säger Anneli Kettunen som har några hundlektioner kvar innan hon får sin yrkeshögskoleexamen från Svenska terapihundskolan.
– Det är en väldigt bra utbildning som jag kan rekommendera till de som vill jobba med barn, hundar och skola.
Utbildningen ger henne även möjlighet att arbeta som resurspedagog. En skolhund, som får jobba högst två timmar om dagen, kan användas i olika pedagogiska situationer.
– Det är väldigt viktigt att hunden är utbildad, så att man vet om hunden är lämplig att jobba med barn.
Själv läste hon utbildningen utan hund, men framöver planerar hon att skaffa en bichon havanais, som ska utbildas till skolhund. Hennes åttaåriga schäfer är för gammal för att jobba i skolan.
– Här i Hultsfreds kommun finns inga skolhundspedagoger, säger Anneli Kettunen och tillägger att yrket är vanligare i större städer.
Ett skolhundsteam, som pedagogen och hunden kallas, kan hjälpa elever att nå kunskapsmålen. Enligt Anneli Kettunen följer skolhundspedagogerna aktuell läroplan i de olika årskurserna när de jobbar som ett hundteam.
– Behovet finns för elever som har det svårt i skolan, säger hon och berättar att hunden till exempel kan sitta som en så kallad läshund.
– Hunden kan lägga sin haka på elevens ben eller hålla en tass på eleven. Då kan eleven klappa hunden samtidigt som den läser till hunden.
Men det kommer att dröja innan hon kan börja arbeta som skolhundspedagog. Hunden som hon planerar att skaffa måste först lämplighetstestas. Om den klarar testerna kan utbildningen till skolhund påbörjas vid ett års ålder.
– Hur lång tid utbildningen tar är individuellt. Det kan vara allt från några månader upp till åtta månader. Man får räkna med att det tar 18–20 månader innan hunden kan börja jobba.
Anneli Kettunen har dock fler strängar på sin lyra. Under pandemin startade hon ett eget företag och började sälja djurtillbehör via en webbutik. Hon erbjuder även tjänster som kattpassning, kloklippning, pälsvård och badning.
– Tanken är att även utbilda mig till hundfrisör.
Hon har inrett ett rum i huset i Målilla där hon främst tar emot katter, men det händer även att hon hjälper hundägare med kloklippning och liknande. Däremot erbjuder hon inte hundpassning.
– Jag har fått förfrågningar om det, men tyvärr måste jag hänvisa till andra ställen. Vi har ingen möjlighet att ta in hundar.