I augusti firar de diamantbröllop

De träffades på stan under lucia 1958 och sedan dess har de hållt ihop i vått och torrt.

Ett gemensamt intresse är dansen och att pyssla i trädgården.

Ett gemensamt intresse är dansen och att pyssla i trädgården.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Familj2020-08-07 09:56

– Vi gick hem till en gemensam vän och där sa det klick, säger MariAnne Malmén och ler.

Det märks att MariAnne och Lars-Olof Malmén känner varandra väl, milt uttryckt. När de pratar fyller de i varandras meningar, håller med varandra och de har ett gemensamt lugn. I augusti har de varit gifta i 60 år.

Hur gör man för att få äktenskapet att hålla så länge?

– Man accepterar varandra som man är och tar hänsyn till varandra. Det är också viktigt att man kan prata om allt med varandra, säger MariAnne och Lars-Olof nickar instämmande. 

Småbarnsåren tog man som de var tillägger hon och det var när barnen hunnit fylla fyra och åtta år som MariAnne började arbeta halvtid som undersköterska. Lars-Olof jobbade som reparatör på Electrolux. 

– Småbarnsåren är ju barnens tid, då ska man inte fara och flacka så mycket. Sedan växer de upp och då får man tid igen, det gäller att ta vara på tiden. Sen kommer barnbarnen och då är det jättemysigt, säger MariAnne. 

Varför tror ni att så många skiljer sig idag?

– De har nog lite för bråttom, säger Lars-Olof. 

– De har så mycket för sig. De ska träna, jobba, föräldrarna ska ha sitt och barnen ska ha sitt. Det är inte det där lugnet som vi hade men jag tror att corona har hjälpt oss lite tyvärr, säger MariAnne. 

Lars-Olof håller med och tillägger att karriären idag går före. 

Både MariAnne och Lars-Olof tycker att de haft turen att leva, jobba och ha barn i en bra tid då det var mycket lättare än idag att få jobb. Idag måste alla hänga med jobbmässigt menar de. 

– Vår generation har haft det bra. Vi började ju enkelt och därav har vi lärt oss att ta vara på det vi har, säger hon och han tillägger att de inte köpt något om pengarna inte funnits men att de aldrig saknat något. 

Huset som ligger precis bakom Fågelbärets skola byggde de själva 1965 när det bara var skog där. På 70-talet kom skolan som de båda uppskattar mycket. Nu när barnen har sommarlov saknar de all liv och rörelse där, säger de. 

MariAnne vill ändå tillägga att det inte är alla som har de förutsättningarna som de själva haft.

– Det är inte säkert att man passar ihop, man kan ju utvecklas åt varsitt håll och kärleken kan dö och då är det väl bättre att man delar på sig, säger MariAnne. 

Vi kommer nu in på det här med hälsa, de är båda glada över att de fått vara friska. 

Vad tror ni det beror på?

– Att vi trivs och njuter av dagarna så länge vi får och så dansen. Vi gör gymnastik varje morgon med gummiband. Man måste hålla igång, det är lika viktigt som att äta frukost och att vara ute i naturen och röra sig, säger MariAnne.

– Vi äter på regelbundna tider och motionerar, vi har alltid varit igång, säger Lars-Olof.

De har varit dansledare i Nervens dansgille i 30 år och har åkt på en hel del dans- och vandringsresor i Österike och Schweiz. 

De är båda mycket nöjda med sina liv.

– Det vi inte lider av är avundsjuka, säger Lars-Olof.

– Vi är så nöjda med det vi har, vi vill inte ha ett dugg mer. Det är vår hobby att gå omkring och pilla i trädgården. Man måste hjälpas åt, annars går det inte att ha det så här, säger MariAnne och visar mig runt i trädgården. 

Några större kriser har de aldrig haft.

– Det har varit jättebra hela tiden. Vi tycker lika, vi är tvillingsjälar. Det finns ju alltid sorger i en familj men det har vi klarat av tillsammans. Vi har haft det bra. Det gäller att vara rädd om varandra så länge man har varandra, säger MariAnne.

– Vi har kämpat ihop, säger Lars-Olof. 

MariAnne visar stolt upp bröllopsfotot från 1960. De hade dubbelbröllop med MariAnnes tvillingsyster i Hjorteds kyrka.
MariAnne visar stolt upp bröllopsfotot från 1960. De hade dubbelbröllop med MariAnnes tvillingsyster i Hjorteds kyrka.
Personligt

MariAnne och Lars-Olof Malmén

Aktuellt: Firar 60-årig bröllopsdag den sjätte augusti.

Familj: En son, en dotter, fyra barnbarn och två barnbarnsbarn. 

Bor: I Västervik

Intressen: Gammeldans, naturen, trädgården och familjen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!