Ida vände sitt liv: "Bli mamma är det bästa som hänt"

Ida Voxter lever idag familjeliv i Målilla. Men som tonåring kämpade hon med ett missbruk – och det är egentligen först i rollen som mamma som hon upplever att hon hittat sin plats i livet. Idag är dottern Gabriella allt.

Ida Voxter och sambon Olof Håkansson med dottern Gabriella. Vägen till harmoniskt småbarnsliv har varit krokig. När Ida var 13 träffade hon en 15 år äldre kille som introducerade henne för droger. Sedan fyra år är hon helt drogfri och hon axlar mammarollen med konstaterandet "det bästa som hänt".

Ida Voxter och sambon Olof Håkansson med dottern Gabriella. Vägen till harmoniskt småbarnsliv har varit krokig. När Ida var 13 träffade hon en 15 år äldre kille som introducerade henne för droger. Sedan fyra år är hon helt drogfri och hon axlar mammarollen med konstaterandet "det bästa som hänt".

Foto: Johanna Rotebäck

Familj2022-03-12 08:00

Ida Voxter från Vimmerby är idag 22 år gammal och lever i Målilla med sin sambo Olof Håkansson och deras gemensamma dotter Gabriella, som föddes för 14 månader sedan. Det hela började 2019 när paret träffades på en fest – men kruxet var att det skiljer nio år mellan dem.

– Jag var mest skeptisk till åldersskillnaden. Jag har en son sedan tidigare och visste att jag ville ha fler barn och var väl orolig för att vi var på olika platser i livet, säger Olof Håkansson.

– Efter att vi träffades frågade han mig varje dag om jag var säker på att jag ville vara med honom och om jag var okej med att han är nio år äldre. Jag hade väl inte tänkt skaffa barn just då, men med honom kände jag att jag ville det, säger Ida Voxter.

undefined
Ida Voxter och dottern Gabriella Håkansson. "Hon är en mycket bestämd tjej. Det är ingen som kan få henne att göra något hon inte vill", skrattar Ida.

Till slut fick magkänslan styra och efter bara sex månader i relationen var Ida gravid.

– Jag storbölade och kunde inte sluta. Jag var jätteglad, men det kom som en chock för det gick så fort, säger Ida.

Hur reagerade omgivningen?

– Min mamma blev överlycklig och alla andra också. Det var nog bara min storebror som var lite överbeskyddande och reagerade på åldersskillnaden, men idag är allt bra, säger Ida med ett leende.

Några som reagerade bra på graviditeten, men sedan försvann mer och mer var vännerna.

– När jag var gravid hade jag mina vänner, men när hon kom försvann alla. Jag har insett att är det en vänskapsrelation man ständigt måste mata så är den inget att ha.

undefined
Gabriella föddes natten mot juldagen. Mamma Ida försökte in i det sista att få fira julafton hemma, men till slut gick det inte och efter bara några timmar på BB föddes lilla Gabriella.

Dottern Gabriella Håkansson föddes den 25 december 2020 och för Ida så var det som att hitta hem.

– Att bli mamma är det bästa valet jag har gjort. Såklart att det är kämpigt ibland, men hon är verkligen det bästa som har hänt mig.

Från att Ida var 13 år fram till att hon var 17 befann hon sig fram och tillbaka i ett drogmissbruk, men sedan fyra år tillbaka är hon helt drogfri.

– Jag har hittat min plats i livet nu. 

Trots sin bakgrund är Ida inte rädd för att hamna där igen.

– Det finns inte på kartan. Jag kan nästan bli arg vid tanken på att någon kan välja droger framför sitt barn. Det är ett aktivt val man gör.

undefined
När Ida Voxter var 13 år gammal träffade hon en 15 år äldre kille som introducerade henne för droger: "Jag ville bevisa för honom att jag var äldre än jag var och passade in. Men det är inte normalt för en person som är 28 år att vara med någon som är 13. Det är olagligt".

Hur tror du att dina erfarenheter kommer att speglas i ditt föräldraskap?

– Jag kommer vara väldigt sträng, för man lever på lånad tid i ett missbruk. Men jag kommer inte vara den som skäller, för jag vet hur lätt det är att hamna där. Jag har fördelen att jag känner igen tecknen och jag skulle göra allt som krävs för att hjälpa mitt barn ur det.

undefined
För pappa Olof blev dotterns födsel mycket speciell. "Även om jag har barn innan var det första gången jag fick uppleva detta. Det var en otrolig upplevelse", säger han. På bilden: Ida Voxter med dottern Gabriella Håkansson, sambon Olof Håkansson och familjens hund, Dio.

I april börjar Gabriella på förskolan och Idas mammaledighet är slut.

– Jag vill fortsätta plugga till undersköterska. Jag hade börjat nere i Skåne när jag bodde där och man sa från början att jag kunde byta och fortsätta i Hultsfred, men det verkar inte som att jag kan det nu eftersom jag saknar erfarenhet. Men jag har sökt till Ädelfors och hoppas jag kommer in där efter sommaren. Jag håller också på att ta körkort.

Familjen drömmer om ett barn till, men just nu är det fokus på studierna.

– Det gäller att prioritera lite även om man vill ha barnen tätt i ålder, säger Ida och ler.

undefined
Ida Voxter och dotter Gabriella Håkansson säger hejdå efter intervjun.

Vad skulle du vilja ge för råd till någon annan som drömmer om att bli en ung mamma?

– Känn verkligen efter att du är färdig med festandet och har tagit dina sovmorgnar. Se till att du har ett jobb och ett körkort – det hade jag velat. Det blir enklare om ni är två så se till att du har en mogen partner och det är också viktigt att ni båda är redo. 

Ida Voxters dotter Gabriella Håkansson tog en paus i intervjun för att kolla på Bing. Annars var hon en flitig assistent till reportern.
Ida Voxters dotter Gabriella Håkansson tog en paus i intervjun för att kolla på Bing. Annars var hon en flitig assistent till reportern.
Personligt

Ida Voxter

Familj: sambon Olof, dottern Gabriella på 14 månader, bonusson på 7 år och hunden Dio.

Bor: Målilla.

Nuvarande sysselsättning: Mammaledig.

Drömmer om: Körkort och att bli färdigutbildad undersköterska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!