Ingmar Eklund minns ikonen Thorleif "Tolle" Torstensson

Nöjesarrangören Ingmar Eklund i Södra Vi minns nyligen bortgĂ„ngne Thorleif Torstensson med vĂ€rme. "Thorleifs spelade 20 trettondagsaftnar pĂ„ raken pĂ„ Pumpen. Tolle var suverĂ€n att samarbeta med”.

Ingmar Eklund titta och minns. Spelningarna med Thorleifs pÄ Pumpen i Södra Vi drog alltid mycket folk. "Och Tolle var fantastisk att jobba med, bÄde som mÀnniska och musiker".

Ingmar Eklund titta och minns. Spelningarna med Thorleifs pÄ Pumpen i Södra Vi drog alltid mycket folk. "Och Tolle var fantastisk att jobba med, bÄde som mÀnniska och musiker".

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Familj2021-01-16 10:00

Det har gĂ„tt nĂ„gra dagar sedan Thorleif ”Tolle Torstensson dog i sviterna av covid-19. En av mĂ„nga som minns frontmannen i ett av Sveriges mesta dansband Ă€r Ingmar Eklund i Södra Vi. Under de 22 Ă„r han drev Nöjespumpen, senare Pumpen, var Thorleifs ett stĂ„ende inslag pĂ„ trettondagsaftnarnas danskvĂ€llar.

– Det började med att vi ville ta in lite mer rikskĂ€nda band och kastade ut frĂ„gan till Thorleifs om de ville komma och spela. Och det ville de. Sedan blev det 20 Ă„r i rad.

undefined
"Han var enormt varm och kÀrleksfull som person", sÀger Ingmar Eklund om nyligen bortgÄngne Thorleif Torstensson.

Under den hÀr perioden utvecklades Pumpen till nÄgot av mogendansens Mecka. Folk vallfÀrdade för att komma hit och dansa, lÄngt innan nÄgon kunde stava till gnuss.

– Det var en annan tid, och en annan publik. Och nĂ€r Thorleifs spelade kom det alltid mĂ€ngder av danssugna, oftast fick vi stĂ€nga entrĂ©n redan vid tio för det var fullt. En gĂ„ng kom en hel buss frĂ„n Oskarshamn med folk som var instĂ€llda pĂ„ att dansa till Thorleifs, men vi kunde inte ta in fler, sĂ„ dĂ„ blev det lite sura miner.

En trettondagsafton han minns sĂ€rskilt vĂ€l var den som inföll efter tsunamin 2004. Pumpen och Thorleifs drog igĂ„ng en insamling i samband med danskvĂ€llen och det resulterade i 40 000 kronor till Röda Korset.

– ”Tolle” var en enormt varm och kĂ€rleksfull person och genom sin musik har han skĂ€nkt sĂ„ mycket glĂ€dje och tröst. 

Efter tvĂ„ decennier mĂ„ste du ju ha lĂ€rt kĂ€nna honom ganska vĂ€l – vad var det hos honom som gjorde honom sĂ„ folkkĂ€r och Ă€lskad?

– Personligheten. Han pratade med allt och alla. En lĂ€ttsam och glad person. Han var vĂ€ldigt noga med att allt skulle fungera, men det var aldrig nĂ„gra problem. Han var aldrig krĂ€vande eller omstĂ€ndlig pĂ„ nĂ„got sĂ€tt, det fanns det ju en del andra som kunde vara.

Och sĂ„ var det den dĂ€r rösten, den sĂ€regna, och av mĂ„nga Ă€lskade, ljusa tenoren. Ingmar Eklund förstĂ„r varför Thorleifs blev megastora i branschen. Han har samma favoritlĂ„t som mĂ„nga andra. LĂ„ten som 1995 utsĂ„gs till ”alla tiders dansbandshit” och 1999 till â€Ă„rhundradets dansbandslĂ„t”:

– GrĂ„t inga tĂ„rar, jo den Ă€r ju nĂ„got alldeles extra. En text som alla kan ta till sig och hĂ€nga med i. Den fick Thorleifs alltid spela flera gĂ„nger, varje kvĂ€ll.

Thorleif Torstensson blev 71 Ă„r.

– En stor förlust för dansbands-Sverige. Han var en riktig profil, en riktigt fin mĂ€nniska och musiker.

I filmen Matz Eklunds dokumentÀr "Den dansande grÀvmaskinisten" finns en hel del material med Thorleifs. "20 Är i rad spelade de pÄ trettondagsafton".
I filmen Matz Eklunds dokumentÀr "Den dansande grÀvmaskinisten" finns en hel del material med Thorleifs. "20 Är i rad spelade de pÄ trettondagsafton".
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!