Ingrid, 75: "Jag har världens bästa jobb"

"Jag har världens bästa jobb" Ingrid Bågvik, 75, jobbar som vikarie på gymnasiesär och trivs ypperligt. Mötet med eleverna är det roligaste med jobbet tycker hon.
"Jag har världens bästa jobb" Ingrid Bågvik, 75, jobbar som vikarie på gymnasiesär och trivs ypperligt. Mötet med eleverna är det roligaste med jobbet tycker hon.

Ingrid Bågvik 75, har en annorlunda pensionärstillvaro. Soliga Gran Canaria varvas med Hultsfreds gymnasium. För att släppa jobbet, nej det är inte aktuellt.

Familj 6 maj 2023 05:00
undefined
Ingrid Bågviks pensionärstillvaro är olik de flesta. Gran Canaria på vintern, men hemma i Hultsfred så här års för att jobba som speciallärare på gymnasiet.

Tidigare i år hörde rektorn på skolan av sig, och berättade att skolan behövde en vikarie på gymnasiesär. 

– Det är svårt att säga nej när rektorn ringer och bönar och ber, säger Ingrid Bågvik. Så nu är jag här terminen ut. 

Så även om hon är på god väg mot sin 76:e födelsedag, så hänger hon i. Gungstolen får vänta. Eller solstolen snarare, på Gran Canaria där hon bor en del av året.

– Det roligaste med jobbet är mötet med eleverna, säger hon, de är sju i klassen och det är "goa ungar" allihop. Jag älskar dem, även om de kan vara jobbiga ibland. 

Det är sju elever i klassen, som formellt kallas för IVP Mix. 

Ambitiösa och arbetsglada, berömmer Ingrid.

undefined
Klassfoto, nästan hela gänget i IVP Mix, Ingrid Bågvik och hennes assisteter Fredrik Antonsson och Åsa Karlsson. Och alla eleverna som ville vara med.

Tidningen hälsar på i klassrummet och märker genast att det finns en positiv stämning härinne. Även om elevernas uppgifter kan vara nog så knepiga emellanåt. Eleverna pluggar svenska när vi tittar in, och det här med bokstäver är inte det enklaste. Det är händer i luften nästan hela tiden, när hjälp och assistans behövs. 

Hur långt hon springer på en dag är inte kontrollerat, men det är sannolikt en imponerande sträcka. 

– Ibland får jag fara som ett torrt skinn mellan bänkarna när eleverna vill ha hjälp, säger Ingrid Bågvik. Men det är bara roligt. Här känner jag mig som hemma.

Så att sätta sig ner och pusta, det är bara att glömma.

– Men jag känner mig lika pigg som förr, säger hon när det så småningom blir rast. Fast ibland kan det kännas på kvällarna när det har varit extra körigt.

undefined
Eleverna i IVP Mix vill ha mycket hjälp, så det blir en hel del springande mellan bänkarna för Ingrid Bågvik. Här är det Safa som får lite hjälp med bokstäverna.

Efter lektionen blir det rast. Och då blir det tillfälle att sitta ner en stund, ta en kopp kaffe. Ingrid Bågvik berättar att hon blev färdig lärare 1971 och speciallärare tio år senare. Först i Hjorted och senare på särskolan som det hette på den tiden, i Hultsfred.

2002 tyckte hon det var dags att prova något nytt, som att bli övergripande speciallärare, med ansvar för hela särskolans verksamhet i alla skolorna i kommunen.

– Samtidigt passade jag på att utbilda mig vidare, berättar hon, och läste in 30 poäng om autism och lika mycket om dyslexi. Det är fantastiskt roligt att jobba med.

undefined
Framför klassen. Där trivs Ingrid Bågvik allra bäst. Den här terminen vikarierar hon i klassen som heter IVP Mix.

Så är rasten över. Det är bara att kasta sig över nästa ämne. Den här gången handlar det om Bohuslän.

– Vi har börjat längst ner på kartan och jobbar oss uppåt, säger Ingrid. Men tyvärr hinner vi nog inte med norra Sverige.

Sedan blir det andra ämnen som engelska, matematik och hemkunskap. 

undefined
Kengis får lite extra hjälp när det behövs. Ingrid Bågvik far "som ett torrt skinn" mellan bänkarna för att hinna hjälpa alla.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa