Ivar älskar att sticka – nu kan han leva på sin hobby

Stickning har alltid betytt mycket för Loftabördige Ivar Asplund. Nu kan han leva på sin passion. Något han aldrig hade trott för tio år sedan.

Ivar kan idag leva på sin stickning och hans bok "Sticka flätor" har översatts till flera språk och säljs även i USA.

Ivar kan idag leva på sin stickning och hans bok "Sticka flätor" har översatts till flera språk och säljs även i USA.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Familj2020-11-20 10:00

– Jag har stickat så länge jag kan minnas. Det var farmor som lärde mig när jag var i femårsåldern. Jag tyckte väl att det såg roligt ut och hon tyckte det var roligt att något av barnbarnen ville sticka, säger Ivar. 

Ivars farmor bodde i Strängnäs så de sågs inte så många gånger om året, berättar Ivar men han provade sig fram mycket hemma. 

– Sedan bad jag henne visa mig olika saker när vi sågs, som till exempel flätstickning och andra mönstertekniker. Farmor var mycket uppmuntrande och jag kommer ihåg att jag frågade henne om hon trodde att jag skulle kunna sticka en tröja någon gång. 

Det trodde hon och hon hjälpte honom att sticka sin första tröja när han gick på mellanstadiet.

Har ditt stora intresse väckt reaktioner?

– Ja och det händer fortfarande men jag hade nog hållit på i flera år innan jag märkte att andra i min ålder inte stickade. På högstadiet började jag smyga mer med det då jag märkte att en del tyckte det var konstigt. Det hör väl till åldern också att det inte är så roligt att vara för annorlunda men det var för roligt att sticka för att låta bli, säger han.

Att sticka är inte bara raksträckor och "flow" utan innebär också en hel del problemlösning i form av att mäta, räkna, repa upp och göra om och den utmaningen gillar Ivar.

– Ju mer jag kan, desto petigare blir jag och noga med passform och mönsterpassning. Det ska gå jämt ut, då tycker jag det blir snyggt, mönstret får inte bli "stympat", menar Ivar. 

Ivar har mycket av sitt stickade material i garderoben. 

– Jag stickar ju främst för att jag tycker om att sticka men ett plagg som ingen använder är ju ett dött plagg.

En del försöker beställa tröjor och dylikt av honom men det går oftast inte.

– När jag talar om hur många timmar det tar att sticka en tröja så förstår folk att det inte går att betala en vettig ersättning men jag har bytt sytt mot stickat och det är ju roligt att byta hantverk.

Det tar cirka 100 till 200 timmar att sticka en tröja för Ivar.

– Men det är ju för att jag tycker om när det är pilligt och krångligt. Jag skulle nog kunna sticka en enkel tröja på några dagars heltidsarbete.

Nu håller han på med ett par vantar med skogstema. Ivar har alltid tio till femton stickningsprojekt på gång hemma samtidigt som sjalar, koftor och tröjor. En del behöver ligga till sig tycker han, innan det är dags att avsluta.  

2013 startade han sitt företag och han började hålla allt fler kurser i stickning. Det blev till och med en bok, "Sticka flätor", som kom ut 2017. Den säljs ute i handeln och har översatts både till danska, finska och engelska och den kom även ut i USA förra året. Det var Bonnier fakta förlag som hörde av sig till Ivar. 

– Jag trodde det var ett skämt. Jag bloggade om stickning ganska länge. Sedan hade väl någon sett en artikel om mig och hittat bloggen och såg att jag håller mycket med kurser och uppenbarligen gillar att skriva. Så de frågade om jag var intresserad av att skriva en bok om stickning. En av förläggarna tyckte det saknades en bok om flätstickning, säger Ivar.

Personligt

Ivar Asplund

Bor: I Täby norr om Stockholm.

Yrke: Språklärare i grunden men jobbar inte i vanlig skola längre. Håller numera kurser i stickning och arbetar en del i en garnbutik i Stockholm. 

Fritidsintressen: Läsa böcker, umgås med vänner, långpromenader, i vanliga fall tycker han om att gå på museer och teaterföreställningar.

Ivars stickning på Instagram: @asplundknits.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!