Hon använder hundarna i psykoterapin

Izzy är Sveriges första psykoterapihund. Nu ska ägaren Elin Lundberg, psykoterapeut, utbilda fler i hur man använder hundar i terapi.

Det är regnigt denna dag på Borgö. Men det berör inte Molly och Izzy som pussas i regnet. På marken ligger den plasttoffel som Molly just burit ut ur huset i ren glädje.

Det är regnigt denna dag på Borgö. Men det berör inte Molly och Izzy som pussas i regnet. På marken ligger den plasttoffel som Molly just burit ut ur huset i ren glädje.

Foto: Hedvig Nittve

Familj2021-08-17 19:13

– Du är inte hundrädd va? frågar Elin Lundberg innan hon öppnar dörren till vardagsrummet.

Ut kommer två stora hundar som tar var sin plasttoffel från golvet innan de hälsar, samtidigt som de yviga svansarna svänger från sida till sida.

– De är retrievers, de vill alltid hämta något när de blir glada, säger Elin Lundberg.

I den gamla lotsstugan på Borgö strax söder om Västervik tillbringar psykoterapeuten och författaren Elin Lundberg sina somrar. Med sig har hon sina flatcoated retrievers Izzy och Molly. Men Izzy och Molly är inga vanliga hundar, treåriga Izzy är Sveriges första psykoterapihund och ettåriga Molly hennes lärling.

– Många som kommer till terapi är nervösa. De befinner sig ofta i en känsla av kamp eller flykt, med hjälp av hundarna kommer man fortare tillbaka till ett tillstånd där man är lugn och kan engagera sig socialt, säger Elin Lundberg.

undefined
Det är regnigt denna dag på Borgö. Men det berör inte Molly och Izzy som pussas i regnet. På marken ligger den plasttoffel som Molly just burit ut ur huset i ren glädje.

När patienterna kommer hem till henne möts de av en glad Izzy, ivrig att hälsa. Under resten av terapistunden ligger Izzy ihoprullad i soffan bredvid patienterna som stöd, redo att rycka in när hon behövs.

– Izzy är bättre än mig på att känna dofter och läsa kroppsspråk. Det är ofta hon känner att något händer med patienten innan jag gör det, då trycker hon huvudet mot dem för att trösta, säger Elin Lundberg.

Men hundarna används inte bara för att lugna patienten, de kan också användas som ett verktyg i samtalet.

– Det finns flera former av psykoterapi. Jag jobbar mest med nervsystemet, vad vi är i för tillstånd och hur nerverna påverkar vårt beteende, säger Elin Lundberg.

– Man ser väldigt tydligt på en hund när de tappar kontakten med en, om de ser ett djur eller en annan hund. Då har en del av nervsystemet halkat ur, så fungerar även människor.

undefined
Molly föddes i mars 2020. Ännu är hon inte en fullfjädrad terapihund utan en "praktikant". I höst ska fler hundar och ägare utbildas i psykoterapi.

När människor, liksom hundar, utsätts för stress hamnar vi i det som i psykologin kallas flykt- och kamprespons. Elin Lundberg använder hundarna för att patienterna lättare ska kunna förstå sina egna känslor och beteende.

– Det finns en läkning i att förstå att det inte finns något fel på en, säger Elin Lundberg och fortsätter:

– Hundar grubblar inte, de lever i nuet, det kan vi lära oss av.

Izzy är utbildad terapihund. Det innebär att hon är lugn, trygg och kan läsa av människors signaler. Dessutom ingår vissa kommandon i utbildningen, till exempel apportering eller positionering. Under terapin är Izzy dock avslappnad, och behöver inte följa så många kommandon.

– Det är viktigt att hunden får uttrycka sina behov. Många patienter har problem med just det och det är bra att de ser att hundarna visar vad de vill och behöver, säger Elin Lundberg.

Under samtalet får Izzy gå och lägga sig om hon vill, men oftast vill hon vara med.

– Jag skulle aldrig beordra mina hundar att göra någonting, om de inte vill gosa så behöver de inte det.

undefined
Legitimerade psykoterapeuten och författaren Elin Lundberg huserar i svärfaderns lotsstuga på Borgö om somrarna. Här har hon bland annat skrivit en av sina böcker.

Izzy kan vara Sveriges enda psykoterapihund, men det ska det bli ändring på. Till hösten anordnar Elin Lundberg en utbildning i hur man använder hundar i terapin.

– Ingen av de utbildningar för terapi som finns i Sverige riktar sig mot psykoterapi, jag tycker det behövs, säger Elin Lundberg.

Elin lär ut den teoretiska biten medan en kollega lär ut den mer praktiska hundträningen. Elin har tidigare föreläst inom psykologi, och har studerat hur hundar används i psykoterapi i andra länder.

– Alla hundraser kan bli terapihundar, men det är bra om de är orädda, trygga och tycker om främlingar, säger Elin.

Personligt

Elin Lundberg

Ålder: 50.

Bor: Uppsala.

Familj: Man, tre barn och hundarna Izzy och Molly.

Yrke: Legitimerad psykoterapeut, författare till böckerna Att vilja men inte kunna – om sex som gör ont och Håll om mig, släpp mig fri – om barns anknytning till föräldrar.

Utbildning: Socionomprogrammet, pedagogik, sociologi. Dessutom etologi för katt och hund.

Karta: Borgö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om