"Kärleken man får från djur är så kravlös"

Josefine Johansson jobbar hårt med att ta hand om Vimmerbys hundar. Men vem är egentligen Hultsfredstjejen som hundarna älskar?

På Josefines salong trivs såväl stora som små hundar. Pudeln Ville njuter av att bli ompysslad.

På Josefines salong trivs såväl stora som små hundar. Pudeln Ville njuter av att bli ompysslad.

Foto: Carl Abrahamsson

Familj2022-08-18 20:00

I en lokal på Sevedegatan jobbar Josefine Johansson med att ta hand om hundar av olika storlekar och raser. De ska badas, tvättas, klippas, trimmas och gosas med så att de blir både finare och gladare. Tidigare var det tvåbenta kunder som kom hit får att piffa till sig.

– Jag jobbade i Vimmerby och av en slump fick jag reda på att den här lokalen fanns ledig i samband med att Hudvårdskompaniet skulle flytta, berättar Johansson. Jag klippte redan den tjejens hund. Jag tänkte att “kanske det finns en mening med att ta hand om hundar här?” Jag hade dessutom många kunder från Vimmerby redan på deltid. Det är mysigt att vara så central. Det blir lätt för folk att hitta, även för dem som inte kommer från Vimmerby. Jag trivs väldigt bra här. 

Har du själv hund?

– Vi har “Labradoodles”. Jag har haft andra raser innan. De brukar rekommenderas för allergiker, men vi tycker bara helt enkelt om dem. Det har ju varit en stor debatt om blandade raser som Labradoodles men jag tycker att så länge de är friska så är det bra. Alla hundar är lika mycket värda.

– När det gäller allergier kan det också skilja mycket sinsemellan i en kull. Hundar som inte fäller (päls) klarar man ofta bättre. Men det finns aldrig några garantier Jag har även kunder som faktiskt är allergiska och det finns ju tack och lov raser som är bättre för dem.

– Vi hade själva hund innan vi fick barn, fortsätter Johansson. För våra barn är det jätteviktigt med djur. Barnen kommer ut mer och får lära sig att ta ansvar. Vi är liksom jättemånga i familjen, och man får inte glömma katten heller. Ibland behöver man backup såklart och jag är glad för att mina föräldrar bor nära oss. Jag kan inte riktigt ta med hundarna hit till salongen så ofta. Man behöver ha någon som kan hjälpa till.

Hade du själv djur som barn?

– Mina föräldrar jobbade mycket men jag fick ha andra djur än hund: undulat, fiskar, en katt. När jag flyttade hemifrån skaffade jag hund. Jag är egentligen en idrottstjej så det hade inte fungerat med hund under de ungdomsåren. Man måste ta hand om djuren på rätt sätt och det tar tid.

Och du får liksom "hussarna" och "mattarna" på köpet?

– Så kan det vara, svarar Johansson. En del kan fråga mig om jag kan rekommendera hunddagis eller hotell. Och det verkar gå bra för dem som startat pensionat. En del kunder ringer och frågar om allmänna saker som rör deras hundar. Jag känner det också lite grann som en skyldighet att till exempel titta hundarna i munnen. Jag plockar dessutom många fästingar varje dag. Fästingar verkar gilla olika individer. Det är som med myggor kanske, att vissa är mer attraktiva än andra.

Blir du aldrig trött på alla hundar?

– Nej, jag skulle inte säga det. Man får tillbaka så mycket kärlek och energi. Hundar är som människor, de har olika personligheter. Vissa hundar är lugna. Andra är väldigt stressade och då måste man vara med och lugna dem hela tiden, få dem att känna sig bekväma. Jag lär känna hundarna som kommer hit regelbundet. Det blir aldrig långtråkigt.

Det sägs ju att hunden är människans bästa vän. Håller du med?

– Ja, det gör jag. Hundarna är trofasta. Kärleken man får från djur är så kravlös. Djuren läker oss. När mina barn är sjuka vill de ofta vara tillsammans med hundarna. Det är mycket jobb med en valp såklart men man får så jättemycket tillbaka.

"Man måste ta hand om djuren på rätt sätt och det tar tid", säger Josefine Johansson.
"Man måste ta hand om djuren på rätt sätt och det tar tid", säger Josefine Johansson.
Personligt

Josefine Johansson

Bor: I Hultsfred.

Familj: Man, två söner, två hundar och en katt.

Ålder: 38 år.

Gör: Hundfrisör.

Favoritras: Gillar både små och stora hundar, men pudlar är väldigt roliga att klippa.

Vanligaste misstaget som nybliven hundägare: Att man inte direkt börjar jobba med tillit och träning. Man vinner mycket på att sätta igång tidigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!