Julia klarade det svÄra hantverkstestet

I början av november reste 25-Äriga Odensvitjejen Julia Gustavsson till Stockholms stadshus för att ta emot ett mycket speciellt bevis. Hon var en av fyra personer i Sverige som tilldelades gesÀllbrev i herrskrÀddaryrket.

Julia Gustavsson frÄn Odensvi har nyligen tilldelats gesÀllbrev i herrskrÀddaryrket.

Julia Gustavsson frÄn Odensvi har nyligen tilldelats gesÀllbrev i herrskrÀddaryrket.

Foto: Jenny Thörnberg

Familj2019-12-04 05:00

Utdelning av gesĂ€ll- och mĂ€starbrev inom olika hantverksyrken har skett sedan 1951 i BlĂ„ Hallen i Stockholms stadshus. I Ă„r var det runt 270 personer inom 38 yrken som fick bevis pĂ„ sitt hantverkskunnande och sin yrkesskicklighet. 

– Det var sĂ„ hĂ€ftigt. Alla var finklĂ€dda och sĂ„g fram emot det som vi kĂ€mpat sĂ„ lĂ€nge för, sĂ€ger Julia Gustavsson som i vĂ„ras avslutade tre Ă„rs studier pĂ„ TillskĂ€rarakademin i Göteborg.

Hon sĂ€ger att det var ganska nervöst efter att hon hade lĂ€mnat in sitt prov för granskning. Kraven Ă€r hĂ„rda.  

– Det var en herrkavaj som skulle sys. Det Ă€r mĂ„nga detaljer och allt ska vara perfekt. NĂ€r de ringde och sa att jag hade klarat provet blev jag sĂ„klart jĂ€tteglad, sĂ„ pass att tĂ„rarna kom. 

Att avlĂ€gga gesĂ€llprov ser Julia som ett bevis för sig sjĂ€lv, för kunder i framtiden och arbetsgivare. 

– Det blir tydligt att jag kan detta och att arbeta under press. En trygghet bĂ„de för mig sjĂ€lv och de jag arbetar med. 

Direkt efter studierna pĂ„ TillskĂ€rarakademin i Göteborg fick Julia ett arbetsstipendium i sju veckor pĂ„ Vadstena-Akademien, en musikakademi som bland annat sĂ€tter upp operor. 

– Jag fick arbeta med operan "Orpheus" som framfördes pĂ„ Vadstena slott. Hela förestĂ€llningen var svartvit och det blev mĂ€ktigt pĂ„ scenen. Inom skrĂ€dderi lĂ€gger man ner mycket tid pĂ„ plaggen, men pĂ„ scen Ă€r det viktiga hur det ser ut pĂ„ avstĂ„nd. Det Ă€r ett annat sĂ€tt att jobba och det var spĂ€nnande att fĂ„ se hur en uppsĂ€ttning görs.

Sedan början av september jobbar Julia som sömmerska inom möbelindustrin i Vetlanda.

– Det Ă€r lĂ€rorikt och jag kan kombinera det med att bygga upp min egen verksamhet vid sidan om.

Om framtiden sĂ€ger Julia att hon siktar pĂ„ en egen ateljĂ© med fokus pĂ„ herrklĂ€der. En nisch dĂ€r hantverket vĂ€rdesĂ€tts. 

– Det Ă€r viktigt att plaggen anvĂ€nds tycker jag. De ska tĂ„la vardagen. Det var en anledning till att jag valde herrskrĂ€ddare. Det Ă€r mĂ„nga mĂ€n som köper kvalitetskostymer för att ha i jobbet. Sedan Ă€r det viktigt med kvalitet och hĂ„llbarhet med tanke pĂ„ miljön.

Julia menar att plaggen blir personliga eftersom de Àr sydda efter kundens mÄtt, livsstil, behov och egna idéer om funktion och design. AlltsÄ vÀldigt lÄngt frÄn modeindustrins arbetssÀtt.

Att sy nĂ„got till sig sjĂ€lv har inte Julia hunnit med pĂ„ senare tid. Men suget finns, en kappa till exempel. NĂ€r hon gick pĂ„ mellan- och högstadiet satt hon ofta vid symaskinen hemma pĂ„ gĂ„rden i Odensvi. DĂ„ blev det en hel del klĂ€nningar, minns hon. 

– Det var sĂ„ skönt att komma hem efter skolan och arbeta med hĂ€nderna. Skapandet gjorde, och gör fortfarande, att jag tappar uppfattning om tid och rum. 

Julia gick naturvetenskapliga programmet pĂ„ VĂ€sterviks gymnasium och efter det kĂ€nde hon för att göra nĂ„got roligt. Valet föll pĂ„ Gamleby folkhögskola och hon gick bĂ„de textil grund och textil design, sammanlagt tvĂ„ Ă„r.  

– Under utbildningen Ă„kte vi pĂ„ studiebesök till andra skolor och nĂ€r vi kom till TillskĂ€rarakademin i Göteborg kĂ€nde jag direkt att jag ville gĂ„ dĂ€r och satsa pĂ„ att bli skrĂ€ddare. Det var ordning och reda, seriöst och hög nivĂ„.

TvÄ personer som har betytt mycket för Julia Àr lÀraren Gunilla Törneman och praktikhandledaren Lena Victor som har skrÀddarateljé i Söderköping.

– BĂ„da tvĂ„ Ă€r skrĂ€ddarmĂ€stare och otroligt skickliga inom sitt hantverk.  

HÀr syr Julia fast ett stadkantsband. "Alla handsydda stygn gör plagget vÀldigt vackert inuti ocksÄ", sÀger hon.
HÀr syr Julia fast ett stadkantsband. "Alla handsydda stygn gör plagget vÀldigt vackert inuti ocksÄ", sÀger hon.
UtmÀrkelse

Julia Gustavsson

Aktuell: Har avlagt gesĂ€llprov som herrskrĂ€ddare. 

Ålder: 25 Ă„r. 

Bor: I Vetlanda sedan nĂ„gra mĂ„nader tillbaka, kommer frĂ„n Odensvi. 

Familj: Pappa, mamma och bror. 

Förebilder: LÀraren Gunilla Törneman pÄ TillskÀrarakedemin i Göteborg och Lena Victor som har skrÀddarateljé i Söderköping.

Framtiden: Siktar mot egen ateljĂ© med fokus pĂ„ herrklĂ€der. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!