Juno följer drömmen och blir politiker

Nu siktar Juno Blom pÄ att bli riksdagspolitiker för Liberalerna (L). DÀrmed lÀmnar hon uppdraget att samordna Sveriges insatser mot hedersförtryck, ett jobb hon haft i tolv Är.

Man ska följa sina drömmar, tycker Juno Blom. I hennes fall innebÀr det att hon nu blir riksdagsledamot för Liberalerna.

Man ska följa sina drömmar, tycker Juno Blom. I hennes fall innebÀr det att hon nu blir riksdagsledamot för Liberalerna.

Foto: Johan Ekfeldt

Familj2018-05-25 10:27

2006 började hon sitt arbete pĂ„ LĂ€nsstyrelsen i Östergötland som ansvarig för regeringsuppdraget att arbeta nationellt mot hedersförtryck. DĂ„ var hon i stort sett ensam. I dag ingĂ„r ett tjugotal personer i teamet som jobbar mot bland annat hedersvĂ„ld, barn- och tvĂ„ngsĂ€ktenskap och könsstympning.

De informerar, utbildar personal pÄ myndigheter, bemannar en stödtelefon och nÀr Juno hemma vid köksbordet i Norrköping berÀttar om allt detta lÄter det som ett arbete utan slut. Hedersförtrycket Àr svÄrt att komma Ät, dÀr det alls upptÀcks.

Fast det vore fel att anvÀnda ordet hopplöst i samband med Juno Blom.

– Jag tĂ€nker ofta pĂ„ en dikt om en pojke som gĂ„r pĂ„ stranden och kastar tillbaka levande snĂ€ckor i havet. Hans pappa tycker det Ă€r meningslöst eftersom det fortfarande finns tusentals snĂ€ckor kvar pĂ„ stranden. DĂ„ svarar pojken: ”Men för den hĂ€r snĂ€ckan har det betydelse”.

Det finns nÄgot outtröttligt och samtidigt sjÀlvklart i hennes engagemang. Kanske bottnar det i att hon Àr född glad. Det Àr hennes egen formulering. Och att hon vÀxte upp i en mycket kÀrleksfull familj, inte en familj dÀr alla var eniga utan dÀr det diskuterades mycket och man uppmuntrades att tycka till och reagera.

– Mamma brukade sĂ€ga till mig: Du har inte kommit till den hĂ€r vĂ€rlden för att behaga.

Den grundtrygghet hon burit pÄ genom livet har gjort det lÀttare att arbeta med svÄra frÄgor. Och inte bara det, tryggheten Àr nog ocksÄ en anledning till att hon gör det.

– Jag ser det som ett ansvar att förvalta de möjligheter som tidigare generationer har gett mig. Sedan Ă€r det ocksĂ„ en otrolig vinstlott att vara född i det hĂ€r landet dĂ€r vi har rĂ€ttigheter som andra bara kan drömma om. Men bara för att det finns rĂ€ttigheter Ă€r det inte sĂ€kert att alla fĂ„r tillgĂ„ng till dem.

Ett ord som Juno ofta Ă„terkommer till Ă€r kulturrelativism, och enligt henne Ă€r det inte nödvĂ€ndigtvis nĂ„got bra. I dag kan hon se hur hon som ung lĂ€rarvikarie blundade för sĂ„dant som kunde tyda pĂ„ hedersförtryck. Hon ville vara fördomsfri och öppensinnad men svek unga invandrartjejer genom att normalisera att de till exempel inte fick delta i simundervisningen som sina bröder.

– Jag har alltid varit emot all sorts frĂ€mlingsfientlighet och som kulturrelativist Ă€r man livrĂ€dd för att ge brĂ€nsle Ă„t just frĂ€mlingsfientligheten. Men man mĂ„ste vĂ„ga se att det finns nĂ„gra i den grupp man vĂ€rnar som utsĂ€tter andra i den gruppen för hot och vĂ„ld. VĂ„gar man inte prata om det spelar man de reaktionĂ€ra krafterna i hĂ€nderna.

Tidigare i Är fick Juno Pela- och FadimeutmÀrkelsen pÄ en gala i Stockholm för sitt arbete mot hedersförtryck. Hon gÄr och hÀmtar den lilla skulpturen och stÀller den pÄ köksbordet.

– Den Ă€r jag stolt över. I nomineringen som Nyamko Sabuni lĂ€ste upp stod det att jag gjort mer Ă€n vad som förvĂ€ntas av mig. Men sĂ„ ser inte jag pĂ„ det. Jag har ett uppdrag som skattebetalarna finansierar, och att göra mitt bĂ€sta Ă€r sjĂ€lvklart för mig dĂ„. Och jag har fĂ„tt bra förutsĂ€ttningar pĂ„ min myndighet att göra just det.

Juno har blivit hotad och mĂ„nga skulle nog sĂ€ga att det Ă€r modigt att fortsĂ€tta som hon gör. Men hon lyfter hellre fram modet hos dem hon jobbar för – och inspireras av.

– De som vĂ€nder sig till oss Ă€r modigare Ă€n vi nĂ„gonsin kommer vara, sĂ€ger hon.

Det Àr inte helt lÀtt att förestÀlla sig att Juno nu ska lÀmna det hÀr jobbet för att i stÀllet bli politiker, Àven om hon bara blir tjÀnstledig frÄn LÀnsstyrelsen. Hon stÄr överst pÄ Liberalernas östgötalista till riksdagen och lÀr bli en av de 349 ledamöterna om inte partiet gör ett katastrofval.

Det var förra sommaren som hennes tvillingdöttrar Sandra och Karin tog upp saken. Allt hon uppmuntrat dem att göra; tro pÄ sig sjÀlva, följa sina drömmar, hur vore det om hon levde som hon lÀr?

– Jag har alltid drömt om att bli politiker. De sa, mamma nu anmĂ€ler du dig! Och jag bara
. (Juno gör en förskrĂ€ckt min).

Hade det bara gÀllt att boosta det egna belöningssystemet skulle hon fortsÀtta med det hon gör. HÀr fÄr hon dagligen bekrÀftelse pÄ att hon gör skillnad. Som politiker handlar det mera om att skapa förutsÀttningar och förÀndra pÄ sikt.

Dagen efter samtalet med döttrarna betalade hon i alla fall anmÀlningsavgiften till Liberalerna och stÀllde sig till förfogande som förtroendevald. NÀr den interna röstningsprocessen var klar stod hennes namn överst pÄ riksdagslistan.

Varför Liberalerna? Hon lutar sig tillbaka och tÀnker en stund.

– Jomen sĂ„ hĂ€r: Jag har den liberala grunden i mig. Att sĂ€tta individen före gruppen, att se individens frihet och dĂ€rför vĂ„ga se ofriheten. Sen att vara liberal, det Ă€r att vara bĂ„de och. Att ena dagen gĂ„ i ett demonstrationstĂ„g mot frĂ€mlingsfientlighet och nĂ€sta dag mot hedersvĂ„ld.

Juno beskriver sig sjÀlv som envis. Hon ger sig inte. Samtidigt handlar ju politik till stor del om att kompromissa.

– Ja, suck. Om jag har en idĂ© och de flesta Ă€r emot den sĂ„ fĂ„r jag ge vika. Men det innebĂ€r inte att jag slutar kĂ€mpa för den frĂ„gan.

Juno fick en bra start i livet och brukar sÀga att hon Àr född glad.
Juno fick en bra start i livet och brukar sÀga att hon Àr född glad.
EldsjÀl

Juno Blom

Ålder: 49 Ă„r.

Aktuell: Satsar pÄ att bli riksdagsledamot för Liberalerna (stÄr överst pÄ partiets östgötalista).

Gör annars: Leder sedan tolv Ă„r arbetet mot hedersförtryck pĂ„ LĂ€nsstyrelsen i Östergötland, ett nationellt regeringsuppdrag.

Bor: I Norrköping.

Familj: Tvillingdöttrarna Karin och Sandra.

Om namnet Juno: ”Min mamma har alltid varit intresserad av historia. Juno Ă€r kvinnornas beskyddare i den romerska mytologin.”

ApropĂ„ att skapa jobb: ”Jag tankar aldrig pĂ„ obemannade mackar och blippar aldrig sjĂ€lv i affĂ€ren. Det finns sĂ„ mĂ„nga arbetsuppgifter och arbetsmöjligheter. Hur skapar vi de möjligheterna?”

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om