Hon är kulturproducent på bred front, sångerska, körledare, låtskrivare, scenkonstnär och har här skapat Långrådna Kultur med kursverksamhet och sommarkonserter i en lada.
Den 19 april ger hon en kvällskonsert i Långrådna bygdegård och nyligen samlade hon körsångare i Gamleby Folkets park, där de fick lära sig Ukrainas nationalsång för att samla mod och sprida ljus.
– Det är viktigt att träffas och skapa god energi tillsammans vad som än händer i världen. Det betyder inte att man inte bryr sig, vi måste fylla på med glädje och energi för att orka vara starka och hjälpa andra, säger Kajsa Norrby.
Hon har själv upplevt krig, levt med det i vardagen.
– Under åtta år var jag ingift i en syrisk familj och vistades mycket i Syrien före och under kriget, den så kallade ”arabiska våren” vilken snarare var en ”höst”. Ett krig har sällan känsla av vår och blommor, snarare kidnappningar, förstörelse och död.
Kulturen har gått som en röd tråd genom livets alla skiftningar.
– Samtidigt har jag också haft drömmen om att gå på luffen, säger Kajsa Norrby. Så nu ska jag äntligen göra det och satsa på mitt eget artisteri den här sommaren där vandringen blir ett sätt att lansera min sångbok med en del workshops efter vägen.
Vandringen startar den 26 juni med boksläpp i Långrådna.
– Sedan vandrar jag till Västertryserum första dagen och alla som vill får slå följe. Där ansluter vi till en friluftsgudstjänst vid kyrkoruinen på kvällen.
Därefter Kvarnvik och Lapphem i Borkhult där det blir workshop i körsång på kvällen innan hon fortsätter västerut mot slutmålet Vadstena. Totalt cirka 18 mil.
– Hoppas att många vill komma och vandra några sträckor tillsammans med mig. Jag kommer att gå en del på Östgötaleden och Birgittaleden men också på skogsvägar och vara ute hela dagarna, syftet är ju också att uppleva naturen.
– Det är viktigt att få göra det man tror på och jag hoppas kunna inspirera andra att följa sina drömmar, inte bara göra det som vi tror förväntas av oss. Jag letar nu platser att sova och äta på och folk som vill ha besök av mig och arrangera sångworkshops eller evenemang längs vandringen, säger Kajsa Norrby som söker kontakt med personer och företag som kan vara intresserade.
Hon tar dagligen långpromenader på någon mil.
– Det roliga är att om jag skulle ha vandrat i en riktning från början av året skulle jag nu ha kommit fram till min hemby Hoverberg i Jämtland, drygt 70 mil bort.
Där i glesbygden växte hon upp i en storfamilj och det var här allt började. Startade teatergrupper och egna kulturprojekt redan som tonåring.
Så har det fortsatt och fyllts på med studier på flera universitet och folkhögskolor.
– Jag har studerat många saker men allt har knutits samman i mitt nuvarande jobb som folkbildare och kulturutövare där mötet med många olika människor gör att flera olika ben att stå på är en bra förutsättning.
Långrådna Kultur startade hon 2016 då hon och nuvarande maken Emil Norrby flyttade in i gamla gästgiveriet från 1868. De sökte en gård för boende, kultur och odling och just då var Långrådna gästgivaregård till salu. Här gifte de sig också. På gården har det sedan dess varit kurser och konserter med folk- och världsmusik och framförallt mycket körsång.