Kalle laddar för årets höjdpunkt i ruinen

Kalle Sellbrink, eldsjäl bakom Visafton i Nyllinge Bränneri ser fram emot årets upplaga efter två år med pandemirestriktioner. "Det brukar alltid vara årets roligaste spelning". Och han har ju lite att jämföra med. Vid det här laget har trubaduren, som började sin musikerkarriär med att mim-spela, tusentals spelningar i bagaget.

"Har man varit vid bränneriet så vet man att det är så vackert", säger Kalle Sellbrink om Nyllinge Bränneri där visaftonen ska hållas den 6 augusti.

"Har man varit vid bränneriet så vet man att det är så vackert", säger Kalle Sellbrink om Nyllinge Bränneri där visaftonen ska hållas den 6 augusti.

Foto: Jimmy Karlsson

Familj2022-08-02 21:00

Pandemin stoppade Visafton i Nyllinge Bränneri sommaren 2020, i fjol blev det konsertkväll med restriktioner. Men nu är det dags för visafton i full skala, med många artister, och Kalle Sellbrink, som är arrangör för evenemanget, är minst sagt taggad.

– Det känns fantastiskt, det brukar alltid vara årets roligaste spelning. Första gången jag spelade där själv måste ha varit 2005 eller 2006. Jag tog över som arrangör för ungefär elva, tolv år sedan. Och det är ett fantastiskt jobb att ha.

undefined
"Har man varit vid bränneriet så vet man att det är så vackert", säger Kalle Sellbrink om Nyllinge Bränneri där visaftonen ska hållas den 6 augusti.

Kalle Sellbrink berättar att Nyllinge Bränneri är en väldigt härlig och speciell plats mitt i skogen. Men under de år som han varit arrangör har han även stött på en del problem.

– Första året hade vi en 100 meter lång förlängningskabel till det närmsta huset för att låna el. Problemet var bara att det började åska och strömmen gick. Ägaren var på semester i Spanien och hans garage var låst, säger han och fortsätter:

– 10 minuter innan vi skulle spela så hade vi ingen el, men sedan kom en snäll låssmed och hjälpte oss. Efter det bestämde vi oss för att köra på elverk.

undefined
Per Backstad och Kalle Sellbrink tillsammans på Primes scen.

Under sin musikkarriär har Sellbrink spelat tusentals spelningar. 

– Det är väl 28 år som trubadur, så jag har gjort så mycket roliga grejer genom åren. Jag har gjort ungefär 2 500 spelningar i mitt liv, så jag har otroligt många roliga minnen.

Den allra första spelningen minns han också. Det utspelade sig när han gick i fjärde klass och hade börjat spela elbas i den kommunala musikskolan.

– Vi skulle åka ut och spela med orkestern och jag kunde inga låtar. Tror jag hade haft en lektion på bas, så jag satt med min elbas och vågade inte dra på volymen. Jag hade en mim-show den första gången, säger han och skrattar.

Men viljan att stå på scen och uppträda fanns redan då, precis som nu.

– Jag kunde inte hålla käften då heller. Jag minns att jag tog över mellansnacket från den stackars musikläraren. Jag vet att hon tog mig åt sidan senare och sa "nu är det såhär Kalle, när vi spelar så är det jag som leder orkestern. När du är större och spelar får du prata med publiken". Och det är väl det jag har tagit fasta på.

Trots den mindre lyckade första spelningen fortsatte Kalle Sellbrink på den kommunala musikskolan. 

undefined
Arkivbild. Bandet Apornas Planet, med Kalle Sellbrink i spetsen. Årets visafton gästas av bland andra Ann-Sofie Nord, Åke Hammarskjöld och Amena Aslameai.

Själva intresset för musiken tog fart redan innan första spelningen i fyran.

– Jag tror jag gick i första klass, året efter Elvis dog. Då hade jag en kompis i klassen som var Elvis-älskare. I födelsedagspresent fick jag ett band med Elvislåtar och det gick jämt i min kassettbandspelare innan det blev "bandsallad". Jag tror att intresset började redan där.

Efter det fortsatte Kalle med egna shower hemma med föräldrarna som publik. Uppträtt framför folk har han gjort sedan dess.

Hur länge kommer du fortsätta spela?

– Jag vet inte, jag hade 50 i huvudet ett tag. Men så länge det är folk som vill lyssna så har jag väl ingen anledning att sluta.  

Sellbrink berättar också att han även vill börja prioritera familjen alltmer, nu när han har en son på två år.

– Det är en svår balansgång eftersom jag jobbar heltid och har musiken som ett stort intresse.

undefined
"Det var hembygdsföreningen Södra Vi som arrangerade det innan mig och de tyckte att det tog för mycket tid och energi tror jag. Så jag tog över det, jag ville inte låta det dö helt enkelt", säger Kalle Sellbrink om arrangemanget Visafton i Nyllinge Bränneri.

En stor del av Kalle Sellbrinks liv handlar om musik. Men när han inte står på scenen är stora intressen matlagning, resor och tennis. Men allt detta sätts på paus under första helgen i augusti då det är dags för Visafton i Nyllinge Bränneri.

– Det känns jättebra, det är alltid en massa fantastiska artister som ställer upp och publiken..., säger han och fortsätter:

– ...det är folk som har börjat komma med husvagn den här helgen för att uppleva Nyllinge. 

Kanske är det ett tecken på visaftonens framgång.

Med över 2 500 spelningar i bagaget har Kalle Sellbrink många historier att berätta.
Med över 2 500 spelningar i bagaget har Kalle Sellbrink många historier att berätta.
Personligt

Kalle Sellbrink

Ålder: 50 år

Bor: Vimmerby.

Gör: Trubadur, sångare och underhållare. Till vardags elevassistent på särskolan i Hultsfred.

Intressen: Tennis, resor och matlagning.

Aktuell: Arrangerar Visafton i Nyllinge Bränneri 6 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!