Kantorn var sysslolös – startade egen Youtube-kanal

Allt började med att kantorn Annelie Lockneman för ett år sedan inte hade så mycket att göra. Något hon inte alls var bekväm med. Nu driver hon en egen Youtube-kanal, som tog fart tack vare en utmaning på appen Tiktok.

Det är här hemma i tv-rummet som Annelie spelar och sjunger in de låtar som sedan hamnar på hennes Youtube-kanal.

Det är här hemma i tv-rummet som Annelie spelar och sjunger in de låtar som sedan hamnar på hennes Youtube-kanal.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Familj2021-11-30 19:00

Annelie är kantor, men utbildade sig på Malmö musikhögskolas rytmikutbildning med piano som huvudinstrument. Sedan 2008 har hon jobbat som kantor i Hallingeberg och Blackstad församling och dit hör även Ankarsrum och ingår i Södra Tjust pastorat.

Hon spelar orgel, piano och leder körer av olika slag. Kring juletid har ofta kantorer extra mycket att göra, något Annelie trivs med. Men detta satte pandemin plötsligt stopp för, förra julen.

– Det är ju vid jul vi musiker i kyrkan har vår största musikaliska tid. För ett år sedan fick vi höra att vi skulle ta det lugnt, säger Annelie som snart började klättra på väggarna.

undefined
Det är här hemma i tv-rummet som Annelie spelar och sjunger in de låtar som sedan hamnar på hennes Youtube-kanal.

Hon kände att det finns ett stort behov av julmusik precis innan jul och visste inte var hon nu skulle lägga sin kraft och energi. I denna frustration kom snart idén om att spela in videos med julmusik för att skapa ett forum där musiken ändå fick leva.

– Min man Roger hjälpte mig, han kan tekniken. Så han öppnade ett Youtube-konto i mitt namn och sen så köpte han in lite mikrofoner och lampor, säger Annelie.

Sagt och gjort, de började spela in julmusik, Annelie på piano och sång och Roger spelade saxofon på vissa låtar. 

– Roger mixade och mastrade och det enda jag behövde göra var att sjunga och spela. Han plockade sedan in musiken i sin dator. Det var tidskrävande, men jättekul. Detta hade vi aldrig kommit på att göra om inte pandemin satt stopp för levande musik, säger Annelie.

undefined
Det är här maken Roger Lockneman sitter och mixar och mastrar låtarna som Annelie sjunger och spelar in till Youtube-kanalen.

Till en början var upplägget att de skulle lägga ut en hel del låtar under julhelgen. 

– Vi la ut en låt per dag under fem dagar i december förra året. I dag ligger det kvar två stycken från förra julen men nu har vi spelat in nytt med bättre ljus, säger hon.

Videoinspelningarna spreds via Facebook och delades vidare genom vänner och bekanta. 

– Det blev ett sånt gensvar och det fanns ju ett behov av detta så jag kände att här kan jag kanske fylla någon funktion som musiker fast allt var nedstängt. Efter jul fick jag sms efter sms där man frågade om jag kommer att fortsätta, säger Annelie.

undefined
Kantorn Annelie Lockneman är uppvuxen i Solberga där hon nu bor igen, numera med sin man och två barn, granne med sin mamma.

Att fortsätta var inte planen men både Roger och Annelie tänkte om, så under hela vintern och våren la de ut en låt varje fredag.

– Nu har jag ju börjat jobba mer och då har det blivit färre inspelningar men vi ska snart försöka släppa en ny låt, säger hon.

Varje video har cirka 300 till 600 visningar och låten Koppången och Come give me love, ligger på tusen visningar – men för en månad sedan hände något, när de lagt ut låten Grace Kelly. 

– Det var ju bara en slump att någon vecka efter att vi lagt ut den så hände det något på andra sidan jordklotet. Någon la ut en låt på Grace Kellys refrängslinga som folk kunde spela in sin röst till, det var någon "challenge" på TikTok som hade med Grace Kelly att göra och det var ren tur, säger Annelie.

Annelie och Roger la nämligen ut sin version av Grace Kelly fem dagar innan så när folk över hela jorden såg klippet om tävlingen på TikTok ville de lära sig låten och då dök Annelies video upp som ett förslag. Efter detta har hon fått många nya prenumeranter. I skrivande stund har hennes video mer än 12 000 visningar. 

– Jag får fortfarande kommentarer från Sydkorea och Argentina, de skriver att de gillar musiken, säger hon.

Annelie tycker att det är kul att kunna samarbeta med sin man i detta. 

– Vi har ju varit ute och spelat mycket tillsammans. Det har varit roligt att ha gemensamma intressen, säger Annelie och förhoppningen är att fortsätta sprida musik via Youtube-kanalen. 

undefined
Annelie Lockneman ville under pandemin genom sin kanal på Youtube musicera och bidra till att folk får det lite trevligt i hemmen när allt annat står stilla.
Annelie Lockneman har ärvt den konstnärliga ådran av sin far, konstnären Lennart Frisk.
Annelie Lockneman har ärvt den konstnärliga ådran av sin far, konstnären Lennart Frisk.
Personligt

Annelie Lockneman

Ålder: 47 år.

Familj: Maken Roger Lockneman, dottern Irma 5 år och sonen Villhelm 10 år. 

Bor: I Solberga.

Gör: Kantor.

Intressen: Musiken och mina barn.

Aktuell: Med Youtube-kanalen Annelie Lockneman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!