Karl-Bertil Pettersson drog in stora världen till Kisa

Han fick artisterna, och den breda publiken, till Kisaparken. "Han skulle kunna stå staty, som förebild för andra folkparksarrangörer", säger Leif Goldkuhl i Kenneth & the Knutters, som minns nyligen bortgångne Karl-Bertil Pettersson med värme.

En välkänd Kisaprofil, omtyckt av många. "Han kände allt och alla", säger dottern Maria.

En välkänd Kisaprofil, omtyckt av många. "Han kände allt och alla", säger dottern Maria.

Foto: Privat

Familj2021-03-23 18:00

Leif Goldkuhl, Kickin' Kenneth och frontfigur i showbandet, som snodde publikrekordet från Snoddas med drygt 5 000 betalande, tror sig minnas en historia som kan exemplifiera hur Karl-Bertil Pettersson i Kisa fungerade. Under en spelning med Kenneth & the Knutters i Kisa Folkets Park gick strömmen och det sattes en spik i proppskåpet.

– Vi släckte ner hela Kisa, och det där att det inte fanns ström så det räckte till dög inte, tyckte Karl-Bertil. Nästa gång vi kom till Kisa fanns inte bara tillräckligt med ström, utan en helt ny och jättestor scen.

undefined
Kenneth & the Knutters kom att spela i Kisaparken 21 år på raken. "Ingen konstig matematik, det var ett ömsesidigt gillande", säger Leif Goldkuhl i bandet.

Under de 21 år som de rockande knuttarna gästade den östgötska scenen var det trivseln som lockade.

– Det är ingen avancerad matematik. Vi uppskattade honom lika mycket som han uppskattade oss. Det finns inget annat än positivt att säga om Karl-Bertil, han var rak, enkel, ärlig och supertrevlig. 

Det var inte bara Kenneth & the Knutters som kom till Kisaparken. Utöver svenska namn som Carola, Ulf Lundell, Jerry Williams blev det även spelningar med Bonnie Tyler, Smokie, Katrina and the Waves och Toto. I skarven mellan 1980- och 90-tal fick parken ett rejält uppsving.

– Karl-Bertil ville verkligen bjuda parkpubliken på bra artister, och lät sig inte begränsas av att Kisa är ett litet samhälle. Han ville nog ha Kisa som en knutpunkt för nöjeslivet, säger Lars-Göran Bexell, nuvarande ordförande i parkföreningen.

Leif Goldkuhl minns en folkparksordförande som stack ut från mängden:

– Han var en förebild. Jag tror inte alla förstår vilket rykte han skapade kring Kisa och Kisaparken. Det var många andra som bidrog, men det var Karl-Bertil som var galjonsfiguren.

undefined
En välkänd Kisaprofil, omtyckt av många. "Han kände allt och alla", säger dottern Maria.

Karl-Bertil Pettersson bodde hela sitt liv i Kisa. Han fick två döttrar, Inga-Lill och Jessica, i sitt första äktenskap och träffade 1979 Ann-Charlotte Nilsson, som han fick dottern Maria och sonen Niklas med.

Engagemanget stannade inte i parken. Dottern Maria Gunnarsson beskriver sin pappa som hundraprocentigt engagerad i allt han företog sig. Vare sig det handlade om julbord med underhållning i Folkets Hus, bussresor till Liseberg eller åren i Kisa BK, där han var lagledare och senare ordförande och en av de aktiva i föreningens stora loppis.

– Han hade en förmåga att få med sig andra och det han gjorde verkade han tycka om. Han kände ju allt och alla genom sitt jobb som sotare, det finns nog inte ett hus i Kinda där han inte varit och sotat. Framförallt var han en väldigt närvarande pappa, som alltid ställde upp för mig och min bror.

Karl-Bertil Pettersson blev 73 år.

Publik med bredd. Folkparksarrangörerna har upplevt både upp- och nedgång. Från 1980-talet och framåt hade Kisa Folkets Park ett rejält uppsving, med många stora artister.
Publik med bredd. Folkparksarrangörerna har upplevt både upp- och nedgång. Från 1980-talet och framåt hade Kisa Folkets Park ett rejält uppsving, med många stora artister.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!