Kira Berg fick sitt bästa jobb – som pensionär

Kommunalråd i Hultsfred, koncernsamordnare på Rockparty och projektledare på ett regionbibliotek är bara några av alla jobb på Kira Bergs meritlista. "Jag har haft ett fantastiskt yrkesliv. Men det jobb jag har nu är det absolut roligaste", säger 68-åringen som är säsongsarbetare på Astrid Lindgrens Värld.

Kira Berg var Hultsfreds kommuns första, och hittills enda, kvinnliga kommunalråd (2008 - 2010). Hon följer fortfarande med i vad som händer i Hultsfred, trots att hon numera bor i Norrköping.

Kira Berg var Hultsfreds kommuns första, och hittills enda, kvinnliga kommunalråd (2008 - 2010). Hon följer fortfarande med i vad som händer i Hultsfred, trots att hon numera bor i Norrköping.

Foto: Jimmy Larsson

Familj2022-07-30 07:00

Trots att hon bor i Norrköping sedan 2011 är Kira Berg ofta i Hultsfred, eftersom hon och maken har kvar sitt fritidshus i kommunen. Det finns också en plats i Hultsfred som kallas för "Kiras öken". Mer om det senare.

Efter 2010 års valförlust för Socialdemokraterna lämnade Kira Berg både politiken och kommunen. Då hade hon varit kommunalråd i två år. Hon var Hultsfreds första, och hittills enda, kvinna på den posten.

– Jag tycker att det var väldigt lärorikt, säger Kira Berg om tiden som kommunalråd.

undefined
Kira Berg var Hultsfreds kommuns första, och hittills enda, kvinnliga kommunalråd (2008 - 2010). Hon följer fortfarande med i vad som händer i Hultsfred, trots att hon numera bor i Norrköping.

Hon upplevde inte att hon blev motarbetad för att hon var kvinna. Men efteråt fick hon höra att en del privatpersoner tyckte att ordningen var återställd när uppdraget återigen gick till en man.

– Det säger mer om personen som sa det än om själva sakfrågan.

Under åren som kommunalråd var hon tjänstledig från en anställning som koncernsamordnare på Rockparty. Men även det jobbet försvann när Rockparty, som arrangerade Hultsfredsfestivalen, gick i konkurs. Efter kommunalrådstiden blev hon därför arbetslös.

– Då åkte jag till Skottland en månad och studerade engelska på heltid, säger hon och berättar att hon fick den möjligheten genom Trygghetsrådet.

Därefter flyttade hon och maken till Norrköping för att komma närmare barn och barnbarn. Hon sökte och fick jobb som projektledare på Regionbiblioteket i Östergötland.

– Där jobbade jag med frågor som rörde digital delaktighet.

undefined
Kira Berg, före detta kommunalråd i Hultsfred.

Innan hon gick i pension 2019 hann Kira Berg även med att jobba på Arbetsförmedlingens stab i Norrköping.

– Nästan alla de jobb jag haft under mitt liv har på något sätt handlat om samhällsförändringar.

På det sociala nätverket Linkedin beskriver hon sig som en "energisk pensionär". Hon inledde pensionärslivet med att söka säsongsarbete på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.

– Jag hade två barnbarn som jobbade på Astrid Lindgrens Värld. Jag tyckte att det verkade så himla kul.

Hon siktade in sig på ett jobb i A. Larssons bageri, där sagoparkens besökare kan ta en fikapaus. Den typen av jobb har hon drömt om sedan hon var liten.

– Jag växte upp i en liten by utanför Borlänge och där fanns ett pensionat. Min syster sökte sommarjobb och fick jobba som servitris på pensionatet. Jag tyckte att det lät så himla kul, och hon hade så fina kläder på sig. Det där har funnits i mitt bakhuvud. 

undefined
"Det är helt fantastiskt att jag får vara med om det här", säger Kira Berg om jobbet på kaféet i Astrid Lindgrens Värld.

Bortsett från pandemiåret 2020 har hon arbetat på kaféet varje sommar sedan 2019.

– Jag har jobbat med en mängd olika saker, även innan jag gick in i politiken och Rockparty, men det här är det absolut roligaste jobbet jag har haft, säger Kira Berg som är äldst i personalstyrkan på A. Larssons bageri.

– Det bästa är att få jobba med alla de här ungdomarna. Vi diskuterar mycket med varandra, fortsätter hon och tillägger att besökarna dessutom är glada och positiva.

– Sedan är det slitsamt, det ska jag inte sticka under stolen med. Man går och står precis hela dagarna.

Det händer att hon blir igenkänd av Hultsfredsbor.

– De blir nog lite paffa när de ser att jag jobbar där.

undefined
Kira Berg har behållit kontakten med Hultsfred, trots att hon lämnade kommunen efter valförlusten 2010.

Hon har även jobbat i serveringen på Astrid Lindgrens Näs, och tänker fortsätta med säsongsarbetet så länge hon orkar. Däremot är det inte aktuellt med någon comeback i politiken.

– Det var inte bara roligt, det var tufft också. När du är politiker på den nivån är du egentligen aldrig ledig. Du är politiker 24 timmar om dygnet.

På frågan vilket avtryck hon gjort i Hultsfred säger Kira Berg att hennes tid i politiken har inspirerat andra kvinnor att bli politiskt aktiva.

– Det tycker jag är kul att höra.

Hon har även fått en plats uppkallad efter sig, "Kiras öken". Det är ett område vid Silverslättsvägen där man avverkade skog för att anlägga en festivalparkering, vilket väckte protester.

– Det många inte visste var att det fördes diskussioner med Swedspan, för de behövde lägga upp massaved där som de skulle göra spån av. De har använt en stor del av den ytan som vi avverkade.

undefined
"Jag ser enbart positivt på det", säger Kira Berg om att området vid Silverslättsvägen, där det nu byggs en solcellspark, kallas för "Kiras öken".

Nu byggs det även en solcellspark på området.

– Jag har blivit kontaktad av både politiker och tjänstemän som frågat mig hur jag ser på att de använder namnet "Kiras öken" fortfarande. Det ser jag jättepositivt på, säger Kira Berg som inte skulle ha något emot om det blev ett officiellt namn på platsen.

– Jag tycker att det passar bra ihop med en solcellspark.

Kira Berg, före detta kommunalråd i Hultsfred.
Kira Berg, före detta kommunalråd i Hultsfred.
Personligt

Kira Berg

Ålder: 68 år.

Bor: Norrköping.

Familj: Gift, tre barn och fyra barnbarn.

Yrkeskarriär: Kira Bergs första "riktiga" jobb var som administratör hos polisen i Borlänge. Därefter har hon gjort allt från att jobba på försäkringsbolag och med EU-projekt till att vara sakkunnig på näringsdepartementet.

Fritidsintressen: Silversmide, stickning och virkning.

Favoritbakverk: "Astrid Lindgrens Världs egen äppelkaka med vaniljsås. Annars är en av våra döttrars kladdkaka med vispgrädde en stor favorit."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!