Solen har nätt och jämt lyckats tränga sig igenom den molnprydda himlen och kastar för tillfället sitt ljus över Gunnebo, där vi befinner oss. Vi är här för att möta författaren till den nyligen utgivna självhjälpsboken "Sluta dricka!", och snart hälsas vi välkomna av den skånska stämman signerad Kjell H Randehed, tillika vår debuterande författare.
Bokens fulla namn är "Sluta dricka, på 14 dagar eller 14 veckor, det bestämmer du själv", och Kjell berättar att målet med boken är, som titeln antyder, att hjälpa folk till att sluta dricka och att den på så sätt är ett nytt försök till att skapa ett självhjälpsprogram för folk med alkoholproblem.
– Det kanske inte är varje dag man ger ut ett alkoholbehandlingsprogram. Men jag menar att det är dags. Det senaste kom ut 1948 och innan dess var det AA-programmet 1933. Det är ju nästan för hundra år sedan, från en helt annan tidsperiod. Vi har inte samma samhälle och samma värderingar som vi hade då. Detta är ett försök att skapa ett program som passar bättre till dagens samhälle och dagens tänk, till ett nytt århundrade, säger han.
Själv växte Kjell upp med en alkoholiserad förälder och hamnade själv senare i ett missbruk. Under största delen av sitt liv har han levt som medberoende och han förklarar att boken egentligen springer ur en antagonistisk motsättning till de självhjälpsprogram som redan existerar, och då kanske särskilt ur en motsättning till det andliga och religiösa tänket som dessa program kretsar kring.
– Själv har jag 30 års erfarenhet av tolvstegsrörelsen bakom mig och jag har känt personer som var på behandling sex gånger som idag är döda för att de drack ihjäl sig. För många fungerar programmen helt enkelt inte och som medberoende tänkte jag ofta att det måste finnas andra alternativ. Alla människor är ju inte funtade på samma sätt. Därför skrev jag ned mitt program.
Så hur ser då programmet som beskrivs i boken ut?
– Mitt program är raka motsatsen till tolvstegsrörelsen, det finns inget andligt tänk. Boken grundar sig på empiri, med andra ord kunskap grundad på erfarenhet. Jag har försökt ta bort alla de misstag som, enligt mig, begås i tolvstegsrörelsen, det som jag och många med mig stöter sig med. Skillnaden är att tolvstegsrörelsen hänger upp sitt tänk på en högre tro medan mitt program ska kunna passa alla, oavsett vad man har för inställning.
Om man inte ska tro på en högre makt vem ska man tro på istället?
– Jag tycker man ska tro på sig själv och ta sitt eget ansvar. Man kan inte överlåta allting till en högre makt, det verkar lite för abstrakt, åtminstone i mitt universum.
Kjell förklarar att boken egentligen är ganska rak utan krusiduller och fri från skönmåleri.
– Det talas mycket om att alkoholism är en sjukdom, att det ärftligt och så vidare. Det är väldigt enkelt att hitta ursäkter till sitt drickande. Man säger att man har haft otur, att ens uppväxt varit tuff. Men ditt ansvar då? Ofta glöms det egna ansvaret bort. Egentligen är det väldigt enkelt, du behöver bara göra en sak, ta inte den första snapsen, för då blir du inte full och då tar du inte den andra, tredje, fjärde och femte.
Han berättar också att nyckeln till att sluta, är att sluta sluta.
– Du behöver inte säga att du ska sluta eller att du aldrig mer ska dricka. Risken är då att du bara målar in dig i ett hörn och får ett återfall. Jag tycker det är bättre att hålla upp, att säga till sig själv att "idag, idag håller jag upp." Imorgon kanske jag dricker, för jag har ju inte sagt att jag ska sluta, det är ett fritt val. Men eftersom jag kommer vakna nykter kommer det vara lättare att hålla sig nykter imorgon också. Genom det här tankesättet har jag till exempel varit rökfri i 16 år, men vem vet, kanske köper jag en Havanna-cigarr imorgon?
Att skriva boken tog tid, och att ge ut den tog ännu längre tid. Kjell berättar att boken legat färdig i skrivbordslådan i fem år innan han tog mod till sig för att skicka in den till förlaget. Självtvivlet verkar dock ha varit helt i onödan, då förlaget direkt bestämde sig för att ge ut boken.
– Det kändes såklart väldigt roligt. Språk och skrivande har legat mig varmt om hjärtat och jag har alltid velat ge ut en bok. Jag må vara 72, men dom säger ju att författarna är som bäst mellan 70 och 80, så jag har väl bara bidat min tid, säger han och skrattar.