Klass sex på Ljungbergaskolan i Västervik hade i tre terminer fixat med disko och sålt bröd. Klassens kassa växte och snart var det dags att åka på den efterlängtade klassresan. Västerås var målet och det hela var så gott som planerat och klart. Men så kom coronaviruset, restriktioner infördes och att resa var inte längre okej. När det inte blir som man har tänkt sig gäller det att tänka om. Klassen bestämde att göra en resa ändå, men på hemmaplan.
– Först kände vi att det var tveksamt, om det skulle bli kul, men det har varit bra, säger Arvid Wahlqvist.
De fem klassmammorna tog tag i planeringen för de två dagarna. Det bokades aktiviteter, stugor och restauranger. Allt inom cykelavstånd i Västervik.
– Det har varit lite rörande faktiskt, hur glada de lokala företagen har blivit när de fått våra bokningar, säger Jacqueline Tapper.
Fredagen startade med hotellfrukost nere på stan som följdes av en cykeltur till Västervik Resort. På Arenan väntade svåra utmaningar som krävde kreativitet, list och lagarbete.
– Vi hyrde in Jailbreak från Oskarshamn som kom med sina skattkistor. Alla grupper klarade att lösa uppgifterna inom en timme, säger klassmamman Carolina Liljedahl.
Klurande är energikrävande. Det vet mammor. Därför blev det korvgrillning direkt efteråt. Sedan tog hela gänget, 26 elever, cyklar och trampade till stan och Sankta Gertruds kyrka. Där väntade museipedagogen Maria Lönnegren Wikensten som förklarade att stadsvandringen skulle börja i kyrkan och sedan gå vidare genom centrala Västervik. Temat var "Ond bråd död".
Eleverna ville gärna veta varför kyrkan var vit och hur hög den var. Just de frågorna hade pedagogen inte svar på. Inne i kyrkan fick de dock lära sig mycket och även höra berättelsen om orgeltramparen. Det var nämligen så att på 1700-talet trampades luft in i orgeln av människokraft. Den behövde mycket luft för att piporna skulle ljuda. Därför fanns det alltid en orgeltrampare på plats när orgeln skulle användas. År 1762, mitt under en pågående gudstjänst, slog blixten ned. Tornspiran kvaddades, orgeln blev skadad och den stackars orgeltramparen dog. Hur prästen och församlingen reagerade förtäljer inte historien, men man kan ju tänka sig att de blev chockerade.
Efter stadsvandringen var det återigen dags för mat. En av stans krogar var bokad.
– Jag måste säga att de skötte sig jättebra under hela middagen, säger Carolina Liljedahl.
Kvällen avslutades med bio. Klassen hade en hel salong för sig själva och filmen de såg var "Sune – best man".
– Vid niotiden cyklade alla till stugorna som vi hyrt på Lysingsbadet. Där delade vi ut Yatzy och kortlekar. Klockan tolv skulle det vara släckt och tyst. Några av oss somnade tidigt, men jag är kvällspigg och höll mig vaken, säger klassmamman Mi Lätt.
Lördagen bjöd på spridda regnskurar och dagens första aktivitet, bumperball, flyttades framåt någon timme. När VT:s reporter kom på besök verkade det inte gå någon nöd på eleverna. De hade ätit en bastant frukost och ägnade sig åt kortspel.
– Det är kul med stugorna och att göra saker ihop, säger Eric Liljedahl.
Klassmammorna är i färd med att plocka i ordning.
Vad händer resten av dagen?
– Efter lunch är det bowling, vi har hyrt hela hallen. Sedan har vi abonnerat simhallen och anlitat en DJ. Och på menyn är det pizza. Runt halv åtta är klassresan slut, säger Carolina Liljedahl.