Klippte sönder sina kläder – nu är hon modedesigner

När Molly Gustafsson var liten började hon intressera sig för kläder, så pass att hon klippte sönder dem. I dag bor hon i Berlin där hon snart avslutat en universitetsutbildning i mode och design.

Drömmen är att jobba som textildesigner på Acne studios i Stockholm.

Drömmen är att jobba som textildesigner på Acne studios i Stockholm.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Familj2021-01-27 10:00

Molly kommer från Västervik men flyttade till Gamleby när hon var 15 år.  Modeintresset kom tidigt. 

– Jag gillade att låna min mormors kläder och klä ut mig redan på lågstadiet. Jag började klippa sönder mina kläder för att göra om dem, säger Molly.  

Efter gymnasiet flyttade Molly till London då hon ville se en annan plats. Hon jobbade i en liten butik där ägaren sålde dels skandinaviska klädesmärken men sydde också upp en hel del eget.

– Han hade en ateljé i källaren och jag fick se vad han höll på med. Då kände jag ännu mer att det är det jag vill hålla på med, säger Molly.

Efter två år i London flyttade Molly till Stockholm och jobbade på H&M. Efter ett tag fick hon resa till Johannesburg i Sydafrika för att hjälpa företaget att öppna sin första butik där. Hon var där i tre månader.

– Det var en sån upplevelse att det sedan blev lite tråkigt att komma hem och jobba på H&M i Stockholm igen, säger Molly.

Hon bestämde sig då för att börja studera och började undersöka olika modeutbildningar. Det slutade i hemtrakten, på Gamleby folkhögskolas textildesignlinje. Hon var då 23 år.

Hur var det att komma hem till lilla Gamleby igen efter att ha bott i London, Johannesburg och Stockholm?

– Jag var lite rädd för att bli uttråkad men det var lite skönt att få lugn och ro. 

På skolan trivdes hon bra. Hon fick både sy, väva, skissa och lära sig mönsterkonstruktion.

– Det var verkligen jätteroligt, jag kände att jag hamnat rätt och visste att det var det jag ville fortsätta med, säger Molly. 

Efter ett år i Gamleby bar det av mot Fränsta där hon gick ett år på Ålsta folkhögskola. Hon fortsatte således att studera mode med fokus på kläder och design. 

– Det var jätteroligt, vi satt många nätter och sydde. Vi hade ett projekt med Erikshjälpen. Vi fick åka till deras lager och sy om en massa kläder. 

Sedan hade de en modevisning där de sålde kläderna och pengarna gick till välgörenhet. 

– Det var jätteroligt att få jobba med återbruk, säger Molly. 

Året avslutades med att alla gjorde en varsin kollektion med en modevisning. 

Molly sökte sedan olika skolor i Europa och hittade en tre- och ett halvtårig utbildning i mode och design på Berlins universitet som avslutas med ett halvårs praktik. Hon kom in och åkte dit redan efter några månader. 

Molly är nu inne på sin sista termin innan praktiken. På schemat har Molly design, illustration, skrädderi, konst och dräkthistoria men även marknadsföring och mycket annat.  

– De flesta som går utbildningen strävar efter att jobba själva eller som designer för ett företag. När jag började utbildningen kände jag mig säker på att jag i framtiden vill driva eget men jag vet också hur hårt och slitigt det är, stenhård konkurrens.

Molly har aldrig känt att hon vill bo i Sverige men under pandemin har hemlängtan blivit starkare då hon inte kunnat åka hem. Nu är tankarna att jobba i Stockholm i framtiden och drömmen är att jobba som textildesigner på Acne studios.

Pandemin har påverkat hennes utbildning och tvingat henne att bli mer självständig. 

– Jag har studerat på distans under ett år. Det har varit väldigt konstigt att plugga något så praktiskt och kreativt på distans. Det kreativa utbytet som man får med klasskompisar och lärare har inte funnits där, det är synd eftersom man lär så mycket av varandra, säger Molly som ändå ser ljust på framtiden. Och hoppas på en praktikplats i Paris.

Just nu tvingas Molly Gustafsson likt många andra att studera på distans. Eftersom det blev lite instängt i lägenheten i Berlin valde hon att åka hem till Gamleby en tid.
Just nu tvingas Molly Gustafsson likt många andra att studera på distans. Eftersom det blev lite instängt i lägenheten i Berlin valde hon att åka hem till Gamleby en tid.
Personligt

Molly Gustafsson

Ålder: 27 år.

Familj: Mamma, pappa, två storebröder, en i Västervik och en i Australien.

Fritidsintressen: Mode, umgås och äta god mat med kompisar, gå på museum.

Bor: Berlin.

Gör: Studerar mode och design.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!