Hon vill normalisera mÀnniskokroppen med sin konst

Madeleine van Nightevect Àr en egenföretagande konstnÀr frÄn Holland. Hon har lÀnge fascinerats av mÀnniskokroppen och anvÀnder gÀrna sin kreativitet för att spegla den pÄ olika sÀtt.

– Inom konst ser man hur unika vi Ă€r – hur vi ser vĂ€rlden, hur vi skapar, hur slĂ€tt det blir, hur man ser pĂ„ mĂ€nniskor ... Det Ă€r sĂ„ fint att se, sĂ€ger Madeleine.

– Inom konst ser man hur unika vi Ă€r – hur vi ser vĂ€rlden, hur vi skapar, hur slĂ€tt det blir, hur man ser pĂ„ mĂ€nniskor ... Det Ă€r sĂ„ fint att se, sĂ€ger Madeleine.

Foto: Agnes GanestÄl

Familj2021-10-19 14:47

– NĂ€r man skapar en kropp i lera fĂ„r man göra precis som man vill. Huden behöver inte vara slĂ€t och brösten behöver inte vara precis lika stora, börjar Madeleine van Nightevect.

Det kan vara lite terapeutiskt, hÀvdar hon.

– Har man ett Ă€rr pĂ„ sin kropp kan man göra nĂ„got symboliskt för det, till exempel.

undefined
– Inom konst ser man hur unika vi Ă€r – hur vi ser vĂ€rlden, hur vi skapar, hur slĂ€tt det blir, hur man ser pĂ„ mĂ€nniskor ... Det Ă€r sĂ„ fint att se, sĂ€ger Madeleine.

Hon befinner sig i sin ateljé i det stora huset i Björkfors som hon delar med sin familj. Klassisk musik strömmar ut i det rymliga rummet med stora fönster och en maffig takhöjd. HÀr har de bott i 13 Är, efter ett tidigare liv i Holland.

– Vi var mycket i Norge innan vi flyttade till Sverige. NĂ„gon gĂ„ng var det vĂ€ldigt billiga flygbiljetter hit sĂ„ dĂ„ passade vi pĂ„ att Ă„ka och upptĂ€cka Björkfors. Vi kĂ€nde oss hemma, jag blev helt kĂ€r.

Inte bara i byn, utan ocksÄ det nuvarande huset, förtydligar Madeleine.

– Det hĂ€r huset var inte till salu nĂ€r vi var hĂ€r pĂ„ semester, men vi gick förbi det och jag kĂ€nde vĂ€ldigt starkt att jag hörde hit. Ibland betyder det att det Ă€r rĂ€tt. Huset blev till salu och vi köpte det.

undefined
– För ett tag sedan gjorde jag en vas dĂ€r ena sidan var en man och den andra var en kvinna. Det Ă€r sĂ„ kul att man kan göra sĂ„dana saker med konst. Man har en frihet inom konst dĂ€r allt Ă€r möjligt, sĂ€ger Madeleine.

Madeleine Àr egenföretagare och har varit det i mÄnga Är. Redan i Holland drev hon eget, men under ett annat namn och med en lite annorlunda nisch jÀmfört med i dag.

– I Holland höll jag i fler mĂ„larkurser. Jag Ă€r bildterapeut frĂ„n början, sĂ„ jag har jobbat mycket med barn som ligger olika till i utvecklingen. Flera barn kom till mig för att lĂ€ra sig att jobba mer sjĂ€lvstĂ€ndigt. Det var mĂ„nga barn med autism, till exempel. HĂ€r i Sverige har jag inte jobbat sĂ„ mycket med min utbildning Ă€n, utan det har blivit mer fokus pĂ„ keramik.

För personer drabbade av psykisk ohĂ€lsa Ă€r Madeleine en av de kulturaktörer som samarbetar med Region Östergötland.

– Region Östergötland har satsat mycket pĂ„ kultur inom vĂ„rden. I flera Ă„r har jag jobbat inom projektet i bĂ„de Linköping och Kisa, genom skapande aktiviteter med fĂ€rger och keramik för personer med psykisk ohĂ€lsa. Det skulle bli en ny upphandling för projektet precis nĂ€r covid-19 kom sĂ„ det blev inget, men förhoppningsvis kommer det igĂ„ng igen inom en snar framtid. Det kĂ€nns viktigt.

undefined
– Jag har alltid brunnit för att mĂ€nniskor Ă€r unika, berĂ€ttar Madeleine och inspekterar nĂ„gra av sina verk.

Varför brinner du för att hjÀlpa?

– Det kanske Ă€r naivt, men jag vill gĂ€rna se att alla mĂ€nniskor Ă€r lyckliga och jag vet att skapande kan hjĂ€lpa. Med konst kan man sĂ€tta saker i ett helt nytt perspektiv och nĂ€r man skapar i lera upptĂ€cker man vĂ€rlden pĂ„ ett helt nytt sĂ€tt. Plus att jag sjĂ€lv mĂ„r bra av att se att jag kan hjĂ€lpa mĂ€nniskor att komma vidare.

Just kroppar har Madeleine skulpterat lÀnge i olika utformningar.

– NĂ€r jag flyttade frĂ„n Holland till det hĂ€r huset sĂ„g jag flera kvinnor som promenerade ensamma i skogen och verkligen var ett med naturen. Jag kĂ€nde att jag ville fĂ„nga den friheten, sĂ„ jag började skapa kvinnor i löv.

undefined
NÀr Madeleine kom till Sverige började hon göra kvinnokroppar i löv. Alla Àr unika, precis som vi mÀnniskor, sÀger hon.

DÀrefter har skapandet av mÀnniskokroppen utvecklats och i dag gör Madeleine Àven muggar med bröst, olika kroppsskulpturer samt vaser med mÀnniskokroppen i fokus.

– MĂ€nniskokroppen Ă€r ju fantastisk nĂ€r man tĂ€nker pĂ„ hur allt faktiskt funkar. Ingen kropp Ă€r perfekt, eller sĂ„ kan man beskriva det som att alla kroppar Ă€r perfekta. VĂ€ldigt sĂ€llan Ă€r tvĂ„ bröst precis likadana, till exempel. Jag har alltid brunnit för att mĂ€nniskor Ă€r unika.

Varför Àr det viktigt att visa pÄ mÀnniskors olikheter?

– Jag tycker att det viktigaste i livet Ă€r respekt och nĂ€r vi ser att vi alla Ă€r olika, dĂ„ vĂ€xer respekten för varandra.

undefined
– Man upptĂ€cker vĂ€rlden pĂ„ nytt nĂ€r man skapar i lera. NĂ€r man skapar en hĂ€st för första gĂ„ngen kanske det rĂ„kar bli en giraff, inte bara pĂ„ grund av den lĂ„nga nacken utan ocksĂ„ de andra proportionerna. NĂ€sta gĂ„ng man ser en hĂ€st sĂ„ tittar man pĂ„ den med andra ögon. Hur Ă€r proportionerna? Plötsligt ser man vĂ€rlden pĂ„ ett nytt sĂ€tt, sĂ€ger Madeleine.
MÀnniskokroppen mÄ vara i fokus i mÄnga av Madeleines verk, men fÀrger, former och tekniker skiljer sig ofta Ät.
MÀnniskokroppen mÄ vara i fokus i mÄnga av Madeleines verk, men fÀrger, former och tekniker skiljer sig ofta Ät.
Madeleine van Nightevect

Ålder: 50 Ă„r.

Bor: I Björkfors. Har man och tre barn.

SysselsÀttning: Driver Björkfors Arthouse.

Intressen: Plocka svamp, basta och lÀsa böcker frÄn Isabel Allende.

Drömmer om: För min egen del: att stÀlla ut pÄ stora konstgallerier och konsthallar, Àven internationellt. För allmÀnheten: fler skapande aktiviteter inom sjukhuset, speciellt inom psykiatrin.

Äter helst: Getostsallad med valnötter eller halloumisallad, medan jag lyssnar pĂ„ musik av Melody Gardot.

Övrigt: Älskar fĂ€rgen rosa.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!