Lågsäsong för bröllop – men de sa "ja"

Det har inte sagts så få "ja" på 20 år som under pandemin. Vimmerby följer den vikande bröllopstrenden, men det finns par som gjort slag i saken ändå. "Vi kunde vara utomhus och drog ner antalet gäster", säger Johanna och Erik Heimonen.

"Det bästa med bröllopet var att vi fick något fint att minnas från 2020, och att vi fick varandra, förstås", säger Erik och Johanna Heimonen, som vigdes 18 juli i fjol. Att de hade tur med vädret satte också extra guldkant när allt skedde utomhus.

"Det bästa med bröllopet var att vi fick något fint att minnas från 2020, och att vi fick varandra, förstås", säger Erik och Johanna Heimonen, som vigdes 18 juli i fjol. Att de hade tur med vädret satte också extra guldkant när allt skedde utomhus.

Foto: Micce Rylander

Familj2021-03-18 19:00

Efter tio år som förlovade tyckte Erik och Johanna Heimonen att det var dags att ta nästa steg. Den 18 juli växlade de ringar i trädgården på Johannas föräldrars gård strax utanför Vimmerby.

– Visst diskuterade vi lite, och man kan ju tänka att har man väntat tio år kan man vänta tio år till, men vi ville gifta oss och ångrar inte alls att vi höll fast vid det, säger Johanna.

Annars var pandemiåret 2020 inget år för bröllop. Antalet vigslar var det lägsta i Sverige på 20 år, visar ny statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB. Den nuvarande statistiken sträcker sig tillbaka till år 2000. Aldrig tidigare under den perioden har så få giftermål registrerats som under 2020. Närmast var 2001, med 39 157 vigslar.

Förra året blev det bara 37 591.

undefined
Hélén Elfving, kyrkoherde i Vimmerby, tror att det kommer att bli en ökning av vigslar när restriktionerna lättar.

I Vimmerby pastorat var 22 kyrkbröllop bokade under fjolåret, ungefär som vanligt. I antalet vigslar som verkligen blev av syns dock en pandemieffekt.

– Normalt ligger antalet vigslar på 20-25 per år. Men av 22 bokade vigslar 2020 var det bara 12 som genomfördes, säger Berit Andersson, administratör på pastorsexpeditionen.

Restriktionerna på grund av covid-19 är främsta skälet till att bröllop ställts in och skjutits på framtiden, tror Hélén Elfving, kyrkoherde i Vimmerby.

– Man vill inte missa det här tillfället, folk vill ha med släkt och vänner och avvaktar tills det går att bjuda in dem. Att gifta sig är ju också en fest och ett minne för livet, så det vill nog många par fira ordentligt.

De som ändå valt att fullfölja sina planer, pandemin till trots, kan se möjligheten till ett enkelt och avskalat bröllop, tror hon.

– Det kan vara fördelar med att gifta sig under pandemin också. En del kanske passar på efter att ha funderat länge och tycker kanske det är skönt att slippa press och krav, säger Hélén Elfving.

undefined
"Det bästa med bröllopet var att vi fick något fint att minnas från 2020, och att vi fick varandra, förstås", säger Erik och Johanna Heimonen, som vigdes 18 juli i fjol. Att de hade tur med vädret satte också extra guldkant när allt skedde utomhus.

Erik och Johanna Heimonen blev ett par redan när de gick i samma klass på Vimmerby gymnasium. Borgerlig vigsel var bokad till den 18 juli 2020. Pandemin ställde till det, men de ställde inte in.

– Vi hade möjlighet att vara i mina föräldrars stora trädgård och kunde vara utomhus hela tiden, det var ju skönt. Istället för 60-70 gäster, som vi från början tänkt oss, blev det bara de närmaste. Och vi hade gles bordsplacering, där vi separerade de som inte annars träffas, säger Johanna.

Inga långväga gäster och handsprit till hands. Nog blev det bröllop präglat av pandemin. Men också lyckat.

– Det negativa är att delar av våra familjer inte kunde vara med och att vi inte kunde åka på smekmånad, men det blev väldigt mysigt. Vi hade inte tänkt oss något avancerat, och det blev det inte. Istället blev det fokus på god mat och glädjen i att vi fick varandra. Vi tog verkligen chansen att fira. 

Erik säger att det är många han gärna skulle vilja haft med.

– Men efter omständigheterna är jag väldigt nöjd, bröllopet blev fantastiskt bra. Det hölls fina tal och de som inte kunde komma hade skickat en video med gratulationer. Vi lyckades dessutom pricka in dagen med bäst väder på hela sommaren, tror jag.

undefined
Vimmerby kommuns borgerliga vigselförrättare vigde 32 par under 2020. Normalt sett ligger antalet vigslar på runt 45 per år.

Under 2020 genomfördes 32 borgerliga vigslar i Vimmerby, totalt var det sju som bokades av, berättar Anna Olausson på kommunstyrelseförvaltningen.

– Det är betydligt färre vigslar i jämförelse med hur det brukar se ut. 2019 hade vi 45 vigslar, och 2018 var det 47. De som bokat av är sannolikt de som vill ha med vänner och hela tjocka släkten.

Många kyrkor rustar dock för en riktig bröllopssommar efter att vaccinationerna kommit igång. I Vimmerby pastorat har elva par bokat bröllop hittills i år och två par har siktat in sig på 2022. Hélén Elfving tror att det finns anledning att räkna med ökat tryck, när restriktionerna släpper.

– Ja, jag tänker att det kommer att komma igång rejält sedan.

undefined
Pandemiåret 2020 blev inget bra år för bröllop. Enligt SCB:s statistik var det rekordfå vigslar under 2020, i alla fall om man tittar på den senaste 20-årsperioden.

Även kommunen har fått samtal från de som är sugna på att gifta sig.

– Vi har nio aktiva bokningar under 2021, varav en del redan gift sig nu i början av året, och sedan har vi några vigslar under våren och resten i juli-augusti. En del bokade redan tidigt i höstas. Någonstans har väl folk hoppats på att det ska lätta och att de kan få sitt sommarbröllop, säger Anna Olausson.

Att det går att fixa sommarbröllop under coronasäkrade former, vet herr och fru Heimonen.

– Det blev åtminstone något glatt att minnas från sommaren 2020, när allt annat var inställt. Och ser man det från den ljusa sidan måste vi ju ha en fest till, när pandemin är över.

Antal vigslar under 2020

Totalt genomfördes 37 591 vigslar under 2020. Det är knappt 10 900 färre än 2019 och nästan 19 000 färre giftermål än 2010, som är året med flest giftermål under 2000-talet. Då registrerades drygt 56 500.

Enligt SCB:s siffror minskade antalet giftermål i alla län förra året jämfört med 2019. Procentuellt minskade giftermålen mest i Stockholm (-29 procent), Göteborg (-25,4) och Malmö (-26) och minst i Västmanlands län (-13,5 procent), Norrbottens län (-16,2) och Jönköping län (-17,8).

Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!