Lars söta hantverk började med ett arv från farfar

Världens finaste honung finns i Flohult hos Lars Johansson på Skogens honung. Där finns också åtta miljoner bin till midsommar.

Lars Johansson driver Skogens honung i Flohult. Han är även utbildade honungssommelier och planerar att utveckla verksamheten genom att erbjuda fler professionella honungsprovningar framöver.

Lars Johansson driver Skogens honung i Flohult. Han är även utbildade honungssommelier och planerar att utveckla verksamheten genom att erbjuda fler professionella honungsprovningar framöver.

Foto: Johanna Rotebäck

Familj2021-04-07 10:00

Ett bisamhälle är en superorganism, en individ. Efter vintern är det omkring 10 000 bin i ett samhälle och det växer sedan till runt 80 000 bin fram till midsommar. Lars Johansson på Skogens honung har 100 kupor vilket motsvarar åtta miljoner bin.

– Efterfrågan är större men jag har inte tillräckligt, säger han när vi träffas på cafét hemma i Flohult utanför Tuna.

undefined
Sorthonungen smaksätts enbart av nektar från bina och kvalificerar sig bland världens bästa honung. Genom kunskap och noggrannhet kan Johansson urskilja vart bina har hämtat sin nektar ifrån.

Förra året vann Lars Johansson dubbla guldmedaljer i London International Honey Awards för två olika sorthonung som därmed anses vara några av världens finaste honung.

– Honungen är det jag tycker är roligast att utveckla och där är ambitionen att vi ska ha den finaste, mest smakrika och godaste honungen i Sverige. Priserna vi fick förra året är ett slags kvitto på det, säger han med stolthet i rösten.

– Tack vare priserna har vi kommit ut mer med försäljning. Bland annat genom en svensk honungswebbshop och export till en skandinavisk webbshop i Tyskland. Problemet är bara att jag inte har tillräckligt att leverera just nu.

undefined
Lars Johansson driver Skogens honung i Flohult. Han är även utbildade honungssommelier och planerar att utveckla verksamheten genom att erbjuda fler professionella honungsprovningar framöver.

Han har haft företaget i 13 år. Det började med fem kupor som han ärvde av sin farfar och idag har han fött fram över 200 samhällen totalt. Men han har även hittat flera ben att stå på i företaget. Bland annat säljer han biodlingsredskap, anordnar bisafari och bakar med honung i Skogens honungscafé.

– Tanken med caféet är att öppna upp ögonen för honung och allt fantastiskt man kan göra med den. Vi har drygt 2 000 besökare på sommaren och i år förlänger vi säsongen och öppnade upp redan till påsk. Men nu tar min sambo, Caroline, över cafét för att jag ska kunna fokusera mer på att utveckla bina och honungen.

Det är ett visst hantverk och framförallt kunskap om naturen som behövs för att kunna göra en särskiljning mellan olika smaker. En nyhet förra året var vitklöver/brakved, en sorthonung som hålls flytande och som är helt obehandlad. 

– Flytande obehandlad honung är ovanligt men den kommer att finnas även i år under en kort period, avslöjar han. 

undefined
"I september då är man less på det. Vädret är dåligt och bina är också rätt sura. Det är lite kul att man känner så varje år men sen efter julhelgen och januari kommer suget smygande igen."

En annan del av företaget är andelsbiodling, något som är mycket populärt.

– Vi har 40 platser, 5-6 blev lediga men de gick på några dagar. Har man en andel får man sin egen honung och även lära sig mer om biodling. Många vill också stötta lokalt och äta produkter som är närproducerade.

Bina har redan varit ute och flugit när det var varmt och från april kan man säga att bisäsongen är igång, även om de förbrukar mer än vad de ger då.

– När lönnen blommar, runt valborg, då börjar det bli ett överskott av nektar i naturen. Sedan när maskrosorna blommar i mitten av maj börjar skördesäsongen. 

Ekologiska livsmedel trendar, men kravcertifiering är inget som ligger inom den närmaste framtiden för Skogens honung.

– Det är redan giftfritt det vi gör och här har vi så vi kan visa allt, inga hemligheter. Vi skulle kunna vara kravcertifierade men det kostar mer i jobb än det är värt. Dessutom skulle vi behöva ställa om till certifierat, ekologiskt, socker och det finns inte producerat i Europa utan kommer från andra sidan jorden. Då får det hellre vara, konstaterar han.

Blir du aldrig trött på bina?

– Jo, varje år. I september när man tar in den sista honungen och förbereder för vintern då är man less på det. Vädret är dåligt och bina är också rätt sura. Det är lite kul att man känner så varje år men sen efter julhelgen och januari kommer suget smygande igen, avslutar Lars Johansson med ett leende. 

Efter vintern är det omkring 10 000 bin i ett samhälle och det växer sedan till runt 80 000 bin fram till midsommar.
Efter vintern är det omkring 10 000 bin i ett samhälle och det växer sedan till runt 80 000 bin fram till midsommar.
Personligt

Namn: Lars Johansson.

Ålder: 41 år.

Bor: I Flohult utanför Tuna.

Familj: Sambon Caroline och två barn.

Gör: Biodlare som driver företaget Skogens honung. Jag har svårt att tänka mig något annat jobb faktiskt, men om det inte var bin och honung skulle jag antagligen hålla på med något annat hantverk.

Utmärkelser: Dubbel guldmedaljör i tävlingen London International Honey Awards.

Intressen: Film och teater men även fiske, friluftsliv och brädspel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!