Lars söta hantverk började med ett arv frÄn farfar

VÀrldens finaste honung finns i Flohult hos Lars Johansson pÄ Skogens honung. DÀr finns ocksÄ Ätta miljoner bin till midsommar.

Lars Johansson driver Skogens honung i Flohult. Han Àr Àven utbildade honungssommelier och planerar att utveckla verksamheten genom att erbjuda fler professionella honungsprovningar framöver.

Lars Johansson driver Skogens honung i Flohult. Han Àr Àven utbildade honungssommelier och planerar att utveckla verksamheten genom att erbjuda fler professionella honungsprovningar framöver.

Foto: Johanna RotebÀck

Familj2021-04-07 10:00

Ett bisamhĂ€lle Ă€r en superorganism, en individ. Efter vintern Ă€r det omkring 10 000 bin i ett samhĂ€lle och det vĂ€xer sedan till runt 80 000 bin fram till midsommar. Lars Johansson pĂ„ Skogens honung har 100 kupor vilket motsvarar Ă„tta miljoner bin.

– EfterfrĂ„gan Ă€r större men jag har inte tillrĂ€ckligt, sĂ€ger han nĂ€r vi trĂ€ffas pĂ„ cafĂ©t hemma i Flohult utanför Tuna.

undefined
Sorthonungen smaksÀtts enbart av nektar frÄn bina och kvalificerar sig bland vÀrldens bÀsta honung. Genom kunskap och noggrannhet kan Johansson urskilja vart bina har hÀmtat sin nektar ifrÄn.

Förra Äret vann Lars Johansson dubbla guldmedaljer i London International Honey Awards för tvÄ olika sorthonung som dÀrmed anses vara nÄgra av vÀrldens finaste honung.

– Honungen Ă€r det jag tycker Ă€r roligast att utveckla och dĂ€r Ă€r ambitionen att vi ska ha den finaste, mest smakrika och godaste honungen i Sverige. Priserna vi fick förra Ă„ret Ă€r ett slags kvitto pĂ„ det, sĂ€ger han med stolthet i rösten.

– Tack vare priserna har vi kommit ut mer med försĂ€ljning. Bland annat genom en svensk honungswebbshop och export till en skandinavisk webbshop i Tyskland. Problemet Ă€r bara att jag inte har tillrĂ€ckligt att leverera just nu.

undefined
Lars Johansson driver Skogens honung i Flohult. Han Àr Àven utbildade honungssommelier och planerar att utveckla verksamheten genom att erbjuda fler professionella honungsprovningar framöver.

Han har haft företaget i 13 Är. Det började med fem kupor som han Àrvde av sin farfar och idag har han fött fram över 200 samhÀllen totalt. Men han har Àven hittat flera ben att stÄ pÄ i företaget. Bland annat sÀljer han biodlingsredskap, anordnar bisafari och bakar med honung i Skogens honungscafé.

– Tanken med cafĂ©et Ă€r att öppna upp ögonen för honung och allt fantastiskt man kan göra med den. Vi har drygt 2 000 besökare pĂ„ sommaren och i Ă„r förlĂ€nger vi sĂ€songen och öppnade upp redan till pĂ„sk. Men nu tar min sambo, Caroline, över cafĂ©t för att jag ska kunna fokusera mer pĂ„ att utveckla bina och honungen.

Det Ă€r ett visst hantverk och framförallt kunskap om naturen som behövs för att kunna göra en sĂ€rskiljning mellan olika smaker. En nyhet förra Ă„ret var vitklöver/brakved, en sorthonung som hĂ„lls flytande och som Ă€r helt obehandlad. 

– Flytande obehandlad honung Ă€r ovanligt men den kommer att finnas Ă€ven i Ă„r under en kort period, avslöjar han. 

undefined
"I september dÄ Àr man less pÄ det. VÀdret Àr dÄligt och bina Àr ocksÄ rÀtt sura. Det Àr lite kul att man kÀnner sÄ varje Är men sen efter julhelgen och januari kommer suget smygande igen."

En annan del av företaget Àr andelsbiodling, nÄgot som Àr mycket populÀrt.

– Vi har 40 platser, 5-6 blev lediga men de gick pĂ„ nĂ„gra dagar. Har man en andel fĂ„r man sin egen honung och Ă€ven lĂ€ra sig mer om biodling. MĂ„nga vill ocksĂ„ stötta lokalt och Ă€ta produkter som Ă€r nĂ€rproducerade.

Bina har redan varit ute och flugit nÀr det var varmt och frÄn april kan man sÀga att bisÀsongen Àr igÄng, Àven om de förbrukar mer Àn vad de ger dÄ.

– NĂ€r lönnen blommar, runt valborg, dĂ„ börjar det bli ett överskott av nektar i naturen. Sedan nĂ€r maskrosorna blommar i mitten av maj börjar skördesĂ€songen. 

Ekologiska livsmedel trendar, men kravcertifiering Àr inget som ligger inom den nÀrmaste framtiden för Skogens honung.

– Det Ă€r redan giftfritt det vi gör och hĂ€r har vi sĂ„ vi kan visa allt, inga hemligheter. Vi skulle kunna vara kravcertifierade men det kostar mer i jobb Ă€n det Ă€r vĂ€rt. Dessutom skulle vi behöva stĂ€lla om till certifierat, ekologiskt, socker och det finns inte producerat i Europa utan kommer frĂ„n andra sidan jorden. DĂ„ fĂ„r det hellre vara, konstaterar han.

Blir du aldrig trött pÄ bina?

– Jo, varje Ă„r. I september nĂ€r man tar in den sista honungen och förbereder för vintern dĂ„ Ă€r man less pĂ„ det. VĂ€dret Ă€r dĂ„ligt och bina Ă€r ocksĂ„ rĂ€tt sura. Det Ă€r lite kul att man kĂ€nner sĂ„ varje Ă„r men sen efter julhelgen och januari kommer suget smygande igen, avslutar Lars Johansson med ett leende. 

Personligt

Namn: Lars Johansson.

Ålder: 41 Ă„r.

Bor: I Flohult utanför Tuna.

Familj: Sambon Caroline och tvÄ barn.

Gör: Biodlare som driver företaget Skogens honung. Jag har svÄrt att tÀnka mig nÄgot annat jobb faktiskt, men om det inte var bin och honung skulle jag antagligen hÄlla pÄ med nÄgot annat hantverk.

UtmÀrkelser: Dubbel guldmedaljör i tÀvlingen London International Honey Awards.

Intressen: Film och teater men Àven fiske, friluftsliv och brÀdspel.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!