Ett bisamhÀlle Àr en superorganism, en individ. Efter vintern Àr det omkring 10 000 bin i ett samhÀlle och det vÀxer sedan till runt 80 000 bin fram till midsommar. Lars Johansson pÄ Skogens honung har 100 kupor vilket motsvarar Ätta miljoner bin.
â EfterfrĂ„gan Ă€r större men jag har inte tillrĂ€ckligt, sĂ€ger han nĂ€r vi trĂ€ffas pĂ„ cafĂ©t hemma i Flohult utanför Tuna.
Förra Äret vann Lars Johansson dubbla guldmedaljer i London International Honey Awards för tvÄ olika sorthonung som dÀrmed anses vara nÄgra av vÀrldens finaste honung.
â Honungen Ă€r det jag tycker Ă€r roligast att utveckla och dĂ€r Ă€r ambitionen att vi ska ha den finaste, mest smakrika och godaste honungen i Sverige. Priserna vi fick förra Ă„ret Ă€r ett slags kvitto pĂ„ det, sĂ€ger han med stolthet i rösten.
â Tack vare priserna har vi kommit ut mer med försĂ€ljning. Bland annat genom en svensk honungswebbshop och export till en skandinavisk webbshop i Tyskland. Problemet Ă€r bara att jag inte har tillrĂ€ckligt att leverera just nu.
Han har haft företaget i 13 Är. Det började med fem kupor som han Àrvde av sin farfar och idag har han fött fram över 200 samhÀllen totalt. Men han har Àven hittat flera ben att stÄ pÄ i företaget. Bland annat sÀljer han biodlingsredskap, anordnar bisafari och bakar med honung i Skogens honungscafé.
â Tanken med cafĂ©et Ă€r att öppna upp ögonen för honung och allt fantastiskt man kan göra med den. Vi har drygt 2 000 besökare pĂ„ sommaren och i Ă„r förlĂ€nger vi sĂ€songen och öppnade upp redan till pĂ„sk. Men nu tar min sambo, Caroline, över cafĂ©t för att jag ska kunna fokusera mer pĂ„ att utveckla bina och honungen.
Det Àr ett visst hantverk och framförallt kunskap om naturen som behövs för att kunna göra en sÀrskiljning mellan olika smaker. En nyhet förra Äret var vitklöver/brakved, en sorthonung som hÄlls flytande och som Àr helt obehandlad.
â Flytande obehandlad honung Ă€r ovanligt men den kommer att finnas Ă€ven i Ă„r under en kort period, avslöjar han.
En annan del av företaget Àr andelsbiodling, nÄgot som Àr mycket populÀrt.
â Vi har 40 platser, 5-6 blev lediga men de gick pĂ„ nĂ„gra dagar. Har man en andel fĂ„r man sin egen honung och Ă€ven lĂ€ra sig mer om biodling. MĂ„nga vill ocksĂ„ stötta lokalt och Ă€ta produkter som Ă€r nĂ€rproducerade.
Bina har redan varit ute och flugit nÀr det var varmt och frÄn april kan man sÀga att bisÀsongen Àr igÄng, Àven om de förbrukar mer Àn vad de ger dÄ.
â NĂ€r lönnen blommar, runt valborg, dĂ„ börjar det bli ett överskott av nektar i naturen. Sedan nĂ€r maskrosorna blommar i mitten av maj börjar skördesĂ€songen.
Ekologiska livsmedel trendar, men kravcertifiering Àr inget som ligger inom den nÀrmaste framtiden för Skogens honung.
â Det Ă€r redan giftfritt det vi gör och hĂ€r har vi sĂ„ vi kan visa allt, inga hemligheter. Vi skulle kunna vara kravcertifierade men det kostar mer i jobb Ă€n det Ă€r vĂ€rt. Dessutom skulle vi behöva stĂ€lla om till certifierat, ekologiskt, socker och det finns inte producerat i Europa utan kommer frĂ„n andra sidan jorden. DĂ„ fĂ„r det hellre vara, konstaterar han.
Blir du aldrig trött pÄ bina?
â Jo, varje Ă„r. I september nĂ€r man tar in den sista honungen och förbereder för vintern dĂ„ Ă€r man less pĂ„ det. VĂ€dret Ă€r dĂ„ligt och bina Ă€r ocksĂ„ rĂ€tt sura. Det Ă€r lite kul att man kĂ€nner sĂ„ varje Ă„r men sen efter julhelgen och januari kommer suget smygande igen, avslutar Lars Johansson med ett leende.