Lennart Beijer: "Jag minns hur jag smög in i salen"

Lennart Beijer i Hultsfred firar 50 år som kommunpolitiker i år. Och han minns fortfarande känslan när han som 23-åring skulle vara med på sitt första fullmäktigesammanträde.

"Min första motion i fullmäktige handlade om att Hultsfred borde ha en strandpromenad" säger Lennart Beijer. Det tog tolv år innan den behandlades, men nu har vi en promenaväg utmed Hulingen.

"Min första motion i fullmäktige handlade om att Hultsfred borde ha en strandpromenad" säger Lennart Beijer. Det tog tolv år innan den behandlades, men nu har vi en promenaväg utmed Hulingen.

Foto: OLOF CARLSON

Familj2021-02-26 10:00

– Det var i januari 1971 och jag minns hur jag smög mig in bland gubbarna och gummorna i fullmäktige, som hölls i Blå Hallen, säger han. 

Det är 50 år sedan. Men minnet finns kvar. Kristallklart.

undefined
I talarstolen på kommunfullmäktige trivs Lennart Beijer bra. Även enigheten är stor om det mesta, så finns det ändå plats för åsikter.

Det var inte bara Lennart Beijers första sammanträde. Det var dessutom det allra första fullmäktigemötet i den nybildade Hultsfreds storkommun, där Virserum, Mörlunda och Målilla kommit med. Så ledamöterna var nog lite till mans tagna av stundens allvar.

– Men det gick bra, säger Lennart Beijer, det var många av de gamla garvade ledamöterna som tog hand om mig, Ture Högsell, Bengt Hultgren, Arne Högstedt och flera andra. 

Redan på den tiden präglades Hultsfred av samarbete över partigränserna. 

undefined
"Min första motion i fullmäktige handlade om att Hultsfred borde ha en strandpromenad" säger Lennart Beijer. Det tog tolv år innan den behandlades, men nu har vi en promenaväg utmed Hulingen.

Så här i början på 1970-talet stod sjön Hulingen inte speciellt högt i kurs hos många Hultsfredsbor, sjön betraktades mest som en gravt förorenad dypöl. Och görs väl så än i dag av många som minns. Men Lennart Beijer såg framåt, och på vårkanten samma år presenterade han sin första motion. Han föreslog att en strandpromenad skulle anläggas utmed sjön.

– Det dröjde tolv år innan den togs upp i fullmäktige, säger han. Men nu har den blivit verklighet och det har blivit riktigt bra, med lyse och allt.

Med tiden har minnet av den förorenade dypölen bleknat, och strandpromenaden har blivit populär bland motionerande Hultsfredsbor.

– Är det någonstans man ska gå om man vill träffa folk så är det hit, säger Lennart Beijer som är väldigt nöjd med resultatet av motionen. Även om det tog sin lilla tid innan den blev verklighet.

undefined
Hultsfredsfestivalen betyder mycket för Lennart Beijer, som under en period satt ordförande i Rockparty. Han minns också hur han lotsat flera partiledare genom vimlet.

Även om det politiska klimatet i långa stycken präglades av samförstånd, kunde det redan då stundtals bli ganska livliga debatter i fullmäktige. Lennart Beijer erkänner sig skyldig till i alla fall en del av dem. 

– Det hände vid flera tillfällen att vi i Vänsterpartiet gjorde egna, alternativa budgetförslag, säger han, och ler vid minnet av många heta bataljer i talarstolen.

– På den tiden var det mycket mer jobb att ta fram ett budgetförslag, fortsätter han, vi hade ju inte alls dagens teknik till hjälp.

Men det var då det. Numera är det mycket lugnare i politiken. Visst förekommer det debatter nu också. Men det är inte lika hett.

– Partierna har inte så stor anledning att skälla på varandra längre, säger Beijer. Då hade kommunfullmäktige mer att bestämma om än i dag. Nu är det till stor del staten som talar om vad vi ska göra och hur mycket pengar vi har att göra det för.

Lennart Beijers politiska intresse väcktes tidigt och det som triggade ingång det hela var mordet på den afrikanske ledaren Lumumba.

– Jag tyckte det var fruktansvärt att han som ville utveckla ett fattigt land skulle bli skjuten, säger Beijer.

Så kom lumpen, och sedan blev det Hultsfreds-Hus en period, innan han började på Swedspan, som det hette på den tiden.

Åren gick och det politiska livet blev än intensivare för Lennart Beijer, som 1994 blev invald i riksdagen. Han blev dessutom partiets näringspolitiske talesman. Riksdagsperioden varade i tolv år. 

– Det mest bestående minnet är nog överenskommelsen om energiomställningen, den gäller i stort sett fortfarande och nu ser vi hur utvecklingen tagit fart på allvar.

Men riksdagsuppdragen till trots, har han inte släppt de kommunala uppdragen i Hultsfred.

Under de 50 åren i kommunpolitiken har det hunnit hända mycket på den kommunpolitiska arenan. Ett minne Lennart gärna berättar om är när man rörde om i socialnämnden i mitten på 80-talet.

– Jag har nog en liten "skuld" till Anders Anderssons (KD) politiska karriär, säger Lennart Beijer som dock inte gör sig något samvete för den saken.

– Jag var med och röstade fram honom som ordförande i nämnden, fortsätter han.

undefined
Ett parti schack i en paus på partistämman. Lennart Beijer utmanade förre partiledaren Jonas Sjöstedt.

Men även om politiken tagit mycket tid för Beijer genom åren, har han ändå hunnit med att engagera sig i föreningslivet. Inte minst i schackklubben och nu på senare år i restaureringen av Folkets Park och bildandet av Folkets Park-föreningen.

– Folkets Park är intressant, på sin tid var det den stora, viktiga kulturspridaren på landsbygden.

Han hoppas att parken i alla fall till en del kan återta den positionen. Folkets Park i Hultsfred var ju dessutom utgångspunkten för Hultsfredsfestivalen, som satte Hultsfred på kartan en gång för alla. Och det betyder ju en hel del för Lennart Beijer, som under ett antal var ordförande i Rockparty.

Konstnär på försök. I höstas målade Lennart Beijer ett antal tavlor som såldes till förmån för HFK och för Folkets Parkföreningen. De drog in en hel del pengar.
Konstnär på försök. I höstas målade Lennart Beijer ett antal tavlor som såldes till förmån för HFK och för Folkets Parkföreningen. De drog in en hel del pengar.
Personligt

Lennart Beijer

Född: 28 november 1947.

Bor: Lägenhet mitt inne i Hultsfred.

Familj: Två söner, och två barnbarn. En bor på Gotland, en i Västerås. "Det har varit dåligt med kontakterna det senaste åren".

Aktuell: 50-årsjubilerande kommunpolitiker för Vänsterpartiet. Tidigare också riksdagsman och Vänsterpartiets näringspolitiske talesman.

Parti: Vänsterpartiet, blev medlem 1965.

Intressen förutom politiken: Föreningsliv, bland annat i Schackklubben, Folkets Park, Hultsfreds FK med flera föreningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!