Lena Koffed är verksamhetsansvarig på den dagliga verksamheten Glädjekällan Västervik. Här får deltagarna jobba med estetiska uttryck efter sina egna förutsättningar. Sedan verksamheten startade för fyra år sedan har Lena haft som ambition att deltagarna ska få möjlighet att visa sina talanger, utmanas lite grann och även sprida glädje till andra. De som utövar musik har uppträtt på många olika platser och evenemang runtom i kommunen. Även resor utanför kommunens gränser sker lite då och då. Förra året var en grupp med i musiktävlingen Startist.
– Startist är lite som Melodifestivalen, men för personer med funktionsvariationer. De har ett väldigt proffsigt upplägg. I år är det bara individuella bidrag som gäller. Härifrån var det två stycken som skickade in och dessa två blev uttagna, säger Lena Koffed med stolhet i rösten.
Det är 20 soloartister, från hela Sverige, som har blivit uttagna i första omgången. Först ska de få en hel egen dag i en musikstudio med coachning av en musikproducent och då kommer det även göras videoreportage. Sedan sänds bidragen på Youtube och röstningen startar. Tio av dessa går vidare till final där en jury bestående av välkända musik- och mediapersoner kommer att bedöma bidragen. En vinner och alla andra kommer på andra plats.
Adam Gustafsson, 26 år, från Västervik tävlar med rockballaden "Broken" som det sydafrikanska bandet Seether har skrivit.
– Jag valde låten för att jag tycker att den passar bra till min röst. Den är i rätt tonläge, säger han.
Adam berättar att det var i 13-årsåldern som hans intresse för musik startade på allvar med grupper som Nirvana och Metallica. På gymnasiet gick han estetprogrammet och hans fokus ligger på sång och gitarr.
– Det kändes häftigt att bli uttagen och jag kommer att öva som fan. Det är musiken som för en framåt i livet.
Linnéa Maklin, 22 år, valde låten "It can only get better" av Amy Diamond. En sång som hon känner sig säker på. Hon har uppträtt med den flera gånger tidigare, bland annat på Hörsalen i Norrköping.
– Låten betyder väldigt mycket för mig eftersom den fick mig att ändra riktning på livet, nu mår jag bättre. Efter framträdandet i Norrköping skickade jag en länk med inspelningen till Amy Diamond och fick en hälsning tillbaka.
Linnéa säger att hon inte riktigt visste vad det var hon svarade på när hon fick frågan från Lena om hon ville skicka in ett bidrag i våras. Hon svarade ja i en hast och så nyligen kom beskedet om att hon blivit uttagen.
– Jag blev chockad, och sedan att ni från VT skulle komma och göra en intervju. Det blev mycket, men jag är jätteglad och tycker att det ska bli kul. Men att bli bedömd tycker jag är jobbigt. Om det blir för mycket kritik kan jag bli förkrossad.
Sången har varit en viktig del i Linnéas liv. Ända från fyra års ålder har hon sjungit och under uppväxten varit med i flera körer. I Gunnebo var det Änglakören och senare i Västervik på Mejeriet.
– Ingrid Lindebratt lärde mig mycket om hur man ska andas när man sjunger.
Glädjekällan har sin verksamhet i Medborgarskolans lokaler på Folkparksvägen i Västervik. I den stora salen som används till musik och dans riggar handledarna Christoffer Karlsson och Magnus Karlsson ljud och mixerbord. Linnéa ger oss ett smakprov och övar samtidigt lite grann på att bli filmad och fotograferad. Om en vecka ungefär bär det av till Stockaryd och inspelning till Startist.