Reklamfilmsproducenten och kopplingarna till Vimmerby

Vimmerby Tidning möter Vimmerbybördige Linus Leander på plats i Stockholm på reklamfilmskontoret Twofatboys, som han driver tillsammans med en kollega. Här gör de reklamfilm för flera storföretag. Vimmerby då? Jodå, banden finns kvar trots att han bott större delen av sitt liv i storstan. "Jag har firat varje födelsedag i Vimmerby", säger han.

När de producerade Volvo-reklamen befann de sig i Göteborg och Linus Leander tycker att projektet blev lite extra spännande eftersom avancerad teknik med robotar ingick.

När de producerade Volvo-reklamen befann de sig i Göteborg och Linus Leander tycker att projektet blev lite extra spännande eftersom avancerad teknik med robotar ingick.

Foto: Rebecca Bornlid Lesseur

Familj2022-12-17 10:00

Nyligen producerade Linus Leander och kollegan Espen Bekkebråten reklamfilm för Volvo, IKEA och Snickars arbetskläder. Det är bara en bråkdel av alla de reklamfilmer de gjort under åren som egenföretagare.

För Linus började allt med musiken – han lämnade Vimmerby för Stockholm redan när han skulle börja på ett musikgymnasium för att fördjupa sig inom piano. Första året blev det boende hos en släkting och under gymnasietiden säger han att han besökte familjen i Vimmerby varje helg. 

undefined
När de producerade Volvo-reklamen befann de sig i Göteborg och Linus Leander tycker att projektet blev lite extra spännande eftersom avancerad teknik med robotar ingick.

Nu med detta i backspegeln och med egna barn säger han skämtsamt att han inte förstår att hans föräldrar vågade "släppa iväg honom" till storstaden i så pass tidig ålder. 

Musiken har funnits med honom så länge han kan minnas.

– Jag känner mig inte så konstnärlig, men min familj har alltid uppmuntrat till musik så sedan jag var fyra eller fem år har jag haft ett instrument i handen.

Hans bana har utvecklats från piano och ljudteknik till arbete i ljudstudio och sedan reklam.

Varför blev det reklam efter musiken?

– Efter ljudstudion blev det efterbearbetning med reklamfilmer. Därifrån började jag producera. Det kändes som ett naturligt bananskal att glida på och jag tycker fortfarande att det är omväxlande. 

Med andra ord en naturlig utveckling menar han.

undefined
Linus Leander och Espen Bekkebråten sätter ihop ett team med personal inför varje jobb. En effekt av pandemin är att företag har striktare policys med resor, det är färre som åker iväg. Därför blir det fler lokalbor som medverkar när de är utomlands.

Efter att ha samlat på sig erfarenhet som delägare i ljudstudion och sedan flera år inom samma bolag som Espen Bekkebråten ville de starta eget. Det mynnade ut i deras företag Twofatboys.

På frågan varför de valde ett sådant företagsnamn blir svaret att många inom den branschen ofta väljer lite udda namn och deras fastnar hos kunder.

Har ni gjort jobb som blivit dåliga?

– Inga katastrofjobb, sen har vi jobb som inte har visats men det är av andra anledningar.

En stor del av arbetet ligger i att lösa olika problem som uppstår, en sak kan vara om vädret inte är som förväntat på inspelningsdagen.

Flera av deras kunder är återkommande och på frågan hur det är att driva företag inom en konkurrensfylld bransch svarar han:

– Konkurrens handlar om att göra jobbet så bra som möjligt och så sprids det bland kunder den vägen.

När Vimmerby Tidning pratar med Leander kommer hans ägarkollega förbi och ansluter en stund till intervjun. 

På frågan hur det känns att driva ett konkurrensdrivet företag nu, med tanke på de höga elpriserna, svarar båda att det inte oroar dem och att det är en så pass liten del av deras utgifter.

undefined
Linus Leander tycker om att arbetet är varierande, de olika projekten brukar vara i mellan en månad till ett halvår.

Samtidigt är de inställda på att inflationen leder till att företag kommer hålla igen lite med utgifter för marknadsföring i närtid.

– Våra jobb blir dyrare så jag räknar med att det blir tufft om kunder håller igen med marknadsföring men jag oroar mig inte, vi är vana med att det kan gå upp och ner.

Espen instämmer:

– Jag har jobbat med detta i 25 år och har klarat mig.

Vilka kopplingar har du till Vimmerby i dag Linus?

– Vi har sommarstuga där så sommaren och julen blir i Vimmerby. Det är jättebra på sommaren där. Mina barn älskar Vimmerby med Astrid Lindgrens Värld och de har vänner där.

Han har fortfarande familj i Vimmerby och hans fru kommer från Horn, så kopplingarna finns kvar säger han, trots att han bott större delen av sitt liv i Stockholm.

– Jag har firat varje födelsedag i Vimmerby och fyller den 22 december.

undefined
Espen Bekkebråten och Linus Leander gillar att driva företaget ihop och säger att de kan behålla lugnet när det är tidsstressigt.
Personligt

Linus Leander

Ålder: Snart 42 år.

Familj: Frun Johanna Wong Leander och deras tre barn Adina, 12, Ebbot, 9, och Hilma, 6.

Bor: Gärdet i Stockholm men har sommarstuga i Vimmerby.

Populärt land för kunder att spela in reklamfilm: "Sydafrika. De är duktiga på film".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!