Katrinas tips: Så hjälper du barnen att lyckas i skolan

Katrina Backman sa upp sig från sitt lärarjobb för att skriva en självhjälpsbok för föräldrar som vill hjälpa sina barn att lyckas med matematik. Här är hennes bästa tips:

Katrina tycker hemmiljön är överlägsen för att lära sig matematik. Här med dottern Lovisa.

Katrina tycker hemmiljön är överlägsen för att lära sig matematik. Här med dottern Lovisa.

Foto: Privat

Familj2022-12-08 19:05

1. Var en god förebild och visa att kunskap, bildning och skola är viktigt, i såväl attityd som handling.

– Som föräldrar är vi oerhört viktiga för våra barn, vi är förebilder vare sig vi vill det eller inte och våra attityder mot olika ämnen och skolan är något som våra barn påverkas av. Därför är ett samarbete mellan skola och familj viktigt för att upprätthålla den tilliten och stötta föräldrar i vad det nu kan vara de behöver stöttning i. Du har ditt barns bästa för ögonen, säger Katrina.

2. Hitta roliga sätt att lära nya saker som passar dig och ditt barn. Att värna om lusten att lära är så mycket viktigare än vi tänker på!

– I köket bakas det och vi lagar mat och man kan omvandla recept och sortera matvaror man handlat. Mina barn slänger inte alltid kläderna i tvättkorgen. Nu får de stå på olika avstånd och kasta i kläderna och räkna ihop hur många poäng de får om de träffar tvättkorgen. De tycker det är kul och de ska ändå byta om så det blir som en lek, säger Katrina.

3. Samtala med barnen om stort som smått…

Katrina anser att hemmiljön på flera sätt är överlägsen för att lära sig matematik. 

– Boken handlar om hur man, i de rum som familjen befinner sig i, kan bjuda in vardagsmatematiken. Hur kan vi träna matematik på ett sätt som främjar gemenskap och som väcker lust och motivation utan att belasta vardagen ännu mer?

4. …och lyssna mer än du pratar.

Matematik är för många skolans svåraste ämne. Både för vuxna och för barn som inte lyckas tillägna sig matematiken. Katrina har som mattelärare sett att det innebär ett stort lidande för många i form av oro, sämre självkänsla och tillit till sin egen förmåga. Hon ser att det för många tar tid att lära sig det abstrakta system som ju matematik i mångt och mycket är. Samtidigt betonar hon att det är värt mödan, eftersom kunskaperna ger så många fördelar i dagens samhälle.

– I det här så tänker jag: Är det rimligt att vi lämnar över hela ansvaret till en person som i ett klassrum med 24 andra elever ska överföra hela det kulturarvet? 

5. Följ gärna FB-sidan “Matematik för föräldrar” för mer konkreta tips om just matematik.

Katrinas Facebooksida har i skrivande stund 570 följare som regelbundet får ta del av vardagsdiskussioner hemma hos familjen Backman som i sin tur leder till mattediskussioner. Hon delar också med sig av tips på aktiviteter man kan göra i familjen för att ytterligare få in matematik som en naturlig och rolig del av vardagen.

Katrina ser att det för många tar tid att lära sig det abstrakta system som ju matematik i mångt och mycket är. Samtidigt tycker hon att det är värt mödan, eftersom kunskaperna ger så många fördelar i dagens samhälle.
Katrina ser att det för många tar tid att lära sig det abstrakta system som ju matematik i mångt och mycket är. Samtidigt tycker hon att det är värt mödan, eftersom kunskaperna ger så många fördelar i dagens samhälle.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!