Madelene, 34, trivs med ledarrollen på bygget

En av alla som förbereder bygget av den nya psykkliniken i Västervik är Madelene Nilsson, 34 år, från Gamleby. Hon är arbetsledare på Peab Anläggning.

Madelene Nilsson vid platsen där den nya psykkliniken ska ligga, där för övrigt hennes syster, Annelie Nyman, kommer att jobba så småningom.

Madelene Nilsson vid platsen där den nya psykkliniken ska ligga, där för övrigt hennes syster, Annelie Nyman, kommer att jobba så småningom.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Familj2022-02-24 18:30
undefined
Det blir många telefonsamtal varje dag med olika hantverkare.

Det är många som vill prata med Madelene Nilsson. Under intervjun ringer det gång på gång. Det är olika hantverkare och maskinister som ställer frågor och vill ha hjälp, och Madelene svarar lugnt och vänligt på allt.

– Två minuter bara, ursäktar hon sig och springer nerför trapporna i Tjustskolan för att släppa in någon som behöver komma in på området.

Två minuter senare är hon tillbaka.

När hon utbildade sig till högskoleingenjör inom byggnadsteknik, och sedan direkt fick jobbet som arbetsledare på Peab Anläggning, trodde hon att det skulle bli en utmaning med alla dessa samtal med hantverkare. Men det blev faktiskt det roligaste.

– Det är väldigt bra personer som jobbar här. De underlättar min roll som arbetsledare och som ny i branschen, framhåller hon.

undefined
Madelene kommer att jobba med projektet fram till sommaren åtminstone, och sedan igen, när omgivningen ska snyggas till.

Madelene växte upp i centralorten Västervik. Som barn tyckte hon om att rita och funderade på att bli arkitekt.

Men hon hade också ett intresse för mer praktiskt arbete. Hon tyckte att det var roligt att hänga med när pappan gjorde olika praktiska saker.

– Jag var glad om jag bara fick hjälpa till och räcka en skiftnyckel.

Hon växte upp med en sommargård och allt som då följer med i form av hantverk och ekonomibyggnader som ska underhållas och så vidare.

undefined
Madelene Nilsson vid platsen där den nya psykkliniken ska ligga, där för övrigt hennes syster, Annelie Nyman, kommer att jobba så småningom.

Efter gymnasiet var Madelene ganska skoltrött. I stället för att läsa vidare till arkitekt, "halkade" hon in på ett traineeprogram på Akzo Nobel i Gamleby 2006. Det skulle pågå i ett år.

– Sedan trivdes jag så bra att jag inte ville sluta, säger Madelene, som var kvar till nedläggningen 2015.

Bara några dagar efter att hon hade slutat på Akzo, fick hon sitt första barn. Senare ytterligare ett. I den vevan började hon också plugga. Först blev det lite sådant som hon bara tyckte verkade kul, som geologi och juridik, innan hon kom in på programmet till högskoleingenjör inom byggnadsteknik.

Utbildningen var på tre år, på distans mot Mittuniversitetet i Östersund. Mestadels satt hon hemma, men tentorna gjorde hon på campus i Västervik.

– Det var fantastiskt att de tillhandahöll den tjänsten med bevakade tentor, säger hon.

Konstruktionskurserna tyckte Madelene var extra roliga, och de avsnitt som handlade om hållbarhet.

– Jag har alltid tyckt att det är jättekul med byggande och skapande. Jag gillar formen att man jobbar tillsammans i ett projekt och att det blir en slutprodukt.

Det är Skanska som står för bygget av själva byggnaden där psykkliniken inrymmas. Peab Anläggning är underentreprenör och gör de markarbeten som behövs, både före och efter, vilket för Madelenes del innebär att hon kommer att jobba med något annat en del av byggtiden, innan det blir dags att göra i ordning utemiljön.

Även om det är ett teoretiskt jobb hon har, ger det ändå goda möjligheter att få röra på sig på arbetstid.

– Det blir många rundor på fältet, mer än 10 000 steg om dagen, säger hon.

undefined
Madelene går mer än 10 000 steg om dagen i sitt jobb som arbetsledare.

När Madelene är ledig, tillbringar hon den mesta tiden med familjen. Matlagning tycker hon är kul. På somrarna blir det gärna utflykter med husvagnen, bland annat till Odensvi.

Länge tillbaka var showdans, som street och jazz, ett viktigt intresse för Madelene. Under åren på Akzo fick hon sina arbetskamrater att göra två dansshower, som sedan visades på personalfesterna.

– Det var skitkul. De tyckte att det var så roligt, minns hon.

Hon har även dansat i nyårsrevyn i Västervik i flera år, men det var ett tag sedan.

Personligt

Madelene Nilsson

Bor: I Gamleby.

Ålder: 34 år.

Gör: Arbetsledare på Peab Anläggning, som gör markarbeten till bygget av den nya psykkliniken vid Västerviks sjukhus.

Familj: Man, hans två barn sedan tidigare och två gemensamma barn.

Husdjur: Hund, katt och hamster.

På fritiden: När hon är ledig från jobbet umgås hon med familjen, går med hunden, påtar i trädgården, lagar mat. Tidigare var dans ett stort intresse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!