Doften av brynt kyckling sprider sig i köket hemma hos Jeanette Ekberg i Vimmerby. Ikväll är det hon som är värd i det rullande umgängeschemat med sex kompisar som börjar få flyt på kollektiv matlagning. Någon läser högt ur receptet. Det blir diskussioner om ajvar relish. Potatis på plåt ska snart in i ugnen. Det pratas högskolepoäng och bilar. Skratten stiger högt över fläktbuller och stekos.
Mysfaktorn är hög.
– Vi lagar alltid maten ihop. Det är kul. Men vi har lagt ner det där med trerätters. Matlagningen ska inte ta för lång tid, vi hann ju inte prata så mycket, säger Eva Harrysson.
Träffarna får inte bli en belastning, har de bestämt. Lättsamt, enkelt och otvunget är kanske nyckelorden bakom den kontinuitet gemenskapen präglas av. Hellre en köpekaka till kaffet än tidskrävande desserter.
Det började för 16 år sedan när de gick på babysång i Korskyrkans regi med sina barn, alla födda 2006. På babysången fick barnen en stund med sång, rytm och ramsor, de vuxna en stunds bra prat med andra föräldralediga över en kopp kaffe.
– Det var nog vi som hade störst behov av träffarna, bebisarna sov mycket, säger Petra Johansson.
– Sånt betyder så mycket när man är föräldraledig, även om det för min del kunde vara ett projekt bara att komma iväg någonstans när jag hade två spädbarn, säger Tina Nyman, en av två tvillingmammor i gänget.
När någon tyckte att det skulle vara kul om de kunde träffas utan barn någon gång var det flera som hakade på. Spin-off-effekten var igång.
– Från början var vi ett större gäng, men vi sex som träffas nu har hängt i och nu är det en självklarhet att vi ska ses. Jag träffar även några mammor som hållit ihop sedan vi fick våra barn födda 1999, men vi ses bara sex gånger per år, säger Jeanette Ekberg.
Det här sällskapet fick mersmak och ses alltid var fjärde vecka.
– På 16 år har jag bara missat två middagar, säger Sanja Söderholm, som efter sin förstfödda 06:a fått ytterligare tre barn.
Just ”flera barn” är något av röd tråd. Minst tre, några har fyra, tillsammans har de 21. Samtalsämnena går förstås i takt med livet.
– Nu har alla tonåringar, men vi har ju också barn i spridda åldrar. I perioder har det pratats en del om graviditeter – otippat var det flera av oss som fick barn 2015 igen – nu kan det vara gymnasieval, säger Tina Nyman.
Umgänget vid sidan av träffarna är sparsamt. Ingen av dem kände varandra sedan tidigare.
– Barnen förde oss samman. Men det är ju inte så att man blir vänner för att man råkar föda barn samtidigt, det måste finnas lite annat också. Vi är ganska olika. Och det är kul, för det gör att det blir roliga diskussioner. Vi tycker inte lika alla gånger, fortsätter Eva och Petra fyller i:
– Vi törs ventilera, det finns inget vi inte kan prata om.
– Nej, det finns nog inget ämne som vi inte kan ta upp här, det är högt i tak och vi vet att det som sägs inte förs vidare, säger Sanja.
Forskning visar att sociala relationer är viktigare för hälsan än träning. Julianne Holt-Lunstad vid Brigham Young University i Utah slår efter flera analyser fast att vänner och småprata med folk på stan bidrar till ett långt liv mer än alla andra hittills kända livsstilsfaktorer.
Det finns till och med ett mått på hur mycket tid man måste tillbringa med någon, för att vi ska räkna den andre som nära vän – 200 timmars umgänge.
En nivå som det här gänget slår lätt, med sina många träffar sedan 2007.
– Det längsta uppehållet vi haft var ett halvår under pandemin. Det var jättejobbigt, säger Eva Harrysson.