Märta visste tidigt att hon ville jobba inom skolan

Positiva förebilder som lärare – bland dem Håkan Nesser – bidrog till Märta Jensens beslut att bli lärare. Nu blir hon ny rektor för Gamlebygymnasiet.

Märta Jensen är ny rektor för Gamlebygymnasiet från och med den 1 augusti.

Märta Jensen är ny rektor för Gamlebygymnasiet från och med den 1 augusti.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Familj2022-05-26 19:39

Märta Jensen, 44 år, är född och uppvuxen i Uppsala. När jag ber henne beskriva sig själv som barn, säger hon att hon var nyfiken och energisk. Driven.

– En glad person är jag också.

Hon var tidigt intresserad av att bli lärare, även om det förstås fanns annat som lockade.

– Jag var ett tag inne på att jobba inom journalistik, men jag har en mamma som var lärare och en storasyster som är det.

Egentligen var det bara under en mycket kort period i livet som hon inte ville bli lärare.

– Alla har väl en period i ungdomen när man är lite motvalls. Då tänkte jag att jag inte skulle bli lärare. Men det gick över.

Varför ville du bli just lärare då?

– Det är framförallt relationen till barnen och ungdomarna, och den fantastiska möjligheten att hjälpa människor att växa på olika sätt. Att inspirera andra och få se när eleverna tar till sig kunskapen och se att den landar rätt.

undefined
Gamlebygymnasiet beräknas ha runt 220 elever, när höstterminen startar.

Något som också har bidragit till hennes beslut att bli lärare är att hon har haft bra förebilder inom yrket. En av dem var den välkände författaren Håkan Nesser, som tidigare var lärare. Märta hade honom i svenska.

År 2004 var hon med och startade en fristående gymnasieskola i Uppsala, Grillska gymnasiet (tidigare John Bauergymnasiet), som i dag drivs av Stadsmissionens skolstiftelse.

När flyttlasset gick till Västervik 2017 jobbade Märta först en kortare period på Västerviks gymnasium, där hon undervisade i engelska.

undefined
Märta Jensen på den egna hästen Martell. Bild från 1994.

Hösten 2018 fick hon jobb som biträdande rektor på Gamlebygymnasiet, där hon har jobbat sedan dess. Hon har haft ett nära samarbete med den nuvarande rektorn Sofie Alvarsson, som hon alltså efterträder på rektorsposten den 1 augusti.

– Jag ser fram emot att fortsätta utveckla den här verksamheten. Skolan växer, och det är jätteroligt, men det gör också att vi måste tänka om i vissa sammanhang, säger hon.

Som det ser ut nu, kommer Gamlebygymnasiet att ha runt 220 elever, när höstterminen drar i gång.

undefined
En bild från maj 2017. Märta Jensen och dottern Malin på förskolans dag i Stadsparken, Västervik.

Märta jobbar i Gamleby, men bor i Västervik med man och tre barn, samt hund och kanin.

Fram till dess att hon var i 30-årsåldern, var hästar en stor och viktig del av hennes liv. Hon växte upp med hästar och tävlade aktivt i dressyr under hela uppväxten. Men nu har hon ingen häst längre.

Vad gör du på fritiden?

– När jag kopplar av nu, så läser jag gärna eller springer eller promenerar i skogen med vår hund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!