Kyrkomusikern Mats spelar orgel – med fötterna

Det var radions förtjĂ€nst att han upptĂ€ckte musiken. Kyrkomusikern, tonsĂ€ttaren och gatumusikanten Mats Åkerlund blev Ă„rets sista sommargĂ€st i Knastorp utanför Tuna.

Mats Åkerlund, kyrkomusiker och kompositör hittade musiken som 10-Ă„ring. Nyligen besökte han Knastorp utanför Tuna för att berĂ€tta om sitt liv och sina utbildningar.

Mats Åkerlund, kyrkomusiker och kompositör hittade musiken som 10-Ă„ring. Nyligen besökte han Knastorp utanför Tuna för att berĂ€tta om sitt liv och sina utbildningar.

Foto: Olof Carlson

Familj2022-08-27 07:59

– För mig Ă€r musiken ett sĂ€tt att kommunicera, sĂ€ger han. Mitt syfte Ă€r att sprida glĂ€dje bland medmĂ€nniskorna. Man kan berĂ€tta mycket med musik. 

För att ta historien frĂ„n början. Mats Åkerlund vĂ€xte upp med förĂ€ldrarna i en lĂ€genhet pĂ„ tredje vĂ„ningen i Uppsala. Utan hiss. Eftersom han har en omfattande CP-skada var det lĂ„ngt mellan gĂ„ngerna som han kom ut. Men han hade radion som sĂ€llskap. Och med den kom musiken in i hans liv.

undefined
"Musik för mig", sĂ€ger Mats Åkerlund, "Ă€r ett sĂ€tt att kommunicera". MĂ„let Ă€r att sprida glĂ€dje bland medmĂ€nniskorna.

– Wow tĂ€nkte jag, sĂ€ger han. Det hĂ€r Ă€r nĂ„got för mig. Det var i tioĂ„rsĂ„ldern som jag upptĂ€ckte musiken.

SÄ han fortsatte att lyssna pÄ radion i nÄgra Är till, och intresset att lÀra sig spela blev allt starkare. Och efter hand började han lÀra sig.

– Det tyckte jag var roligt och efter gymnasiet blev det sĂ„ att jag började pĂ„ Oskarshamns folkhögskola, för att utbilda mig till kyrkomusiker, sĂ€ger Mats Åkerlund.  

Han blev fÀrdig och tog sin examen 1975, och ett par Är senare kom han in pÄ Kungliga Musikhögskolan, KMH i Stockholm, för att lÀsa musikteori.

– Jag ville bli tonsĂ€ttare, sĂ€ger han.

undefined
Det Ă€r inte bara boxare som vinner pĂ„ bĂ€ttre fotarbete. Det gör Ă€ven Mats Åkerlund, som spelar orgel med tĂ„rna.

 Fyra Ă„r senare var han klar med studierna. Och numera komponerar han mer eller mindre oavbrutet.

– Mestadels, sĂ€ger han med glimten ögat, Ă€r kyrkomusik men det kan bli lite av varje. Det kan bli lite lĂ€ttsammare saker ocksĂ„.

Han tar en paus och spelar pÄ orgeln som ligger pÄ golvet framför honom. Det blir ett stycke ut Beatles-klassikern Yesterday som tonar ut i ladan i Knastorp.

Mats Åkerlund fortsĂ€tter sin berĂ€ttelse.

– Mitt första sommarjobb fick jag medan jag fortfarande gick pĂ„ folkhögskolan, sĂ€ger han. Det var i Berga kyrka, i nĂ€rheten av Högsby. Efter fem Ă„r i Oskarshamn och med sommarjobbajobbet i Berga Ă€r det klart att SmĂ„land ligger mig varmt om hjĂ€rtat.

SÄ att fÄ möjligheten att komma till Knastorp som sommargÀst, tycker han Àr toppen.

NĂ€r sedan utbildningen var klar, fick Mats jobb som kyrkomusiker hemma i Uppsala. 

– Men det var inte lĂ€tt sĂ€ger han, men det gick till slut.

Och han Ă€r kvar dĂ€r Ă€n, nĂ€r han inte Ă€r pĂ„ turnĂ©, eller spelar pĂ„ gator och torg. 

Mats Åkerlund spelar ett stycke till, det Ă€r inte bara boxare som tar poĂ€ng pĂ„ bĂ€ttre fotarbete. 

Det Àr en helt vanlig digital Hammondorgel han spelar pÄ. Ganska ny dessutom.

– Men det Ă€r inget special med den, sĂ€ger han.

Bortsett frÄn att den ligger pÄ golvet, sÄ att han kommer Ät den med tÄrna.

Mats Åkerlund gĂ€stade Knastorp och Kicki Willysson för att berĂ€tta om sitt liv och om sin musik. Ett 30-tal Ă„hörare kom för att lyssna, till Ă„rets sista sommargĂ€st pĂ„ logen.
Mats Åkerlund gĂ€stade Knastorp och Kicki Willysson för att berĂ€tta om sitt liv och om sin musik. Ett 30-tal Ă„hörare kom för att lyssna, till Ă„rets sista sommargĂ€st pĂ„ logen.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!