Minnesord Janne Carlsson

Janne Carlsson

Janne Carlsson.

Janne Carlsson.

Foto: Privat

Minnesord2020-11-21 09:00

Professor Janne Carlsson, Täby, har avlidit i en ålder av 88 år. Närmast anhöriga är hustrun Solvig och barnen Magnus, Anna och Torgny med familjer.

Janne växte upp i byn Bredvik i Hultsfreds kommun. Efter studentexamen från Oskarshamns gymnasium och militärtjänstgöring i Solna började Janne på KTH 1953 där han tog sin civilingenjörsexamen inom teknisk fysik 1957. Han disputerade i hållfasthetslära 1963. Som 34-åring tillträdde han 1966 professuren i hållfasthetslära vid KTH. Janne var en pionjär inom det då nya och mycket aktuella forskningsområdet brottmekanik. Han byggde framgångsrikt upp en omfattande experimentell och teoretisk forskning. Jannes forskning hade ett stort internationellt genomslag. Han var ledamot i Kungliga ingenjörsakademin sedan 1981 och Kungliga vetenskapsakademin sedan 1990 där han också verkade som preses 2000-2003.

Janne kom tidigt att ta olika ledarroller på KTH. Han var bland annat prefekt för institutionen för hållfasthetslära 1966-1987 och rektor för KTH 1988-1998. Under Jannes rektorsperiod togs flera initiativ för att modernisera KTH. Antalet institutioner minskades från drygt 90 till cirka 40. Han initierade Fysikcentrum, nuvarande AlbaNova, vilket kan sägas vara startskottet för den nu omfattande uppbyggnaden av universitetsområdet Albano mellan KTH och Stockholms universitet. Janne var också tidig med olika initiativ för att stärka jämställdheten på KTH och en mycket stark förespråkare för betydelsen av internationalisering inom akademisk forskning och utbildning. 

Janne var inte bara en framstående akademiker och ledare. Under studietiden på KTH var han del i svenska landslaget i rodd. Föräldrahemmet i Småland var en samlingspunkt för familjen. Här var alltid något att göra i form av underhåll och renoveringar. För oss var Janne en mentor, stor förebild och god kollega. Hans ledarskap präglades av skeptisk optimism, ödmjukt ifrågasättande, passionerad otålighet och djup humanism. En bit av KTH saknas.​ Vi känner stor sorg och saknad. 

Peter Gudmundson, professor, fd rektor KTH
Anders Lundgren, fd förvaltningschef KTH
Sören Östlund, professor KTH

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!