Minnesord Kerstin Neideström

Kerstin Neidenström

Kerstin Neidenström.

Kerstin Neidenström.

Foto: Privat

Familj2020-12-04 08:00

Förra kantorn och mellanstadieläraren Kerstin Neidenström, född Fransson, Kisa, har avlidit i en ålder av 89 år. Hon sörjes närmast av barnen Bo, Eva och Ulf med familjer.

Kerstin föddes i Norrköping, som yngsta barnet i familjen Fransson, med rötter i Tranåstrakten. Av sin mor hade Kerstin ärvt musikintresset, och hon började tidigt ta pianolektioner och ägna sig åt körsång under skoltiden. 

Efter studentexamen på reallinjen 1951 utbildade sig Kerstin till folkskollärare i Linköping, och kompletterade med kantorsexamen. Sin första skolkantortjänst tillträdde hon i Ankarsrum på hösten 1953, där hon också träffade sin blivande man Bengt Neidenström. 

Kerstin hade också en kantorstjänst i Aneby och Bredestad, innan de gifte sig 1955 och flyttade till Adelöv, där Kerstin tillträdde skolkantortjänsten, medan Bengt undervisade i Adelöv och Lommaryd. 

1957 gick flytten till Hycklinge, där Kerstin ägnade sig åt undervisning i den nybyggda skolan, medan Bengt hade kantorstjänsten. I Hycklinge föddes barnen Bo och Eva, och Kerstin ägnade tid åt dem, parallellt med mycket musicerande, både i hemmet och i Hycklinge Kyrkokör.

1963 flyttade familjen till Kisa. Kerstin arbetade deltid som lågstadielärare, men deltog aktivt i den av Bengt startade Kisa Kyrkokör. 

Efter att sonen Ulf växt upp gick Kerstin över till att undervisa på mellanstadiet. Då hade Bengt lämnat kantortjänsten i Kisa, så musicerandet blev mer på hobbybasis för dem båda. Kerstin fortsatte sitt orgelspelande då hon emellanåt vikarierade på orgelpallen både i Kisa och andra kyrkor. 

Båda makarna deltog i Kisa Kyrko- & Hembygdskörs verksamhet, som körsångare och ackompanjatörer. De var under några säsonger även medlemmar i Linköpings Oratoriekör. Kerstin erhöll Svenska Körsångsförbundets medalj för mångårig sångargärning.

Under alla år spelade Kerstin ofta på flygeln i hemmet, både etyder och verk av de kända mästarna. Hon musicerade gärna med familjen och hade också pianoelever. Ibland spelade makarna tillsammans fyrhändiga pianostycken, under mycken munterhet! 

Under många år var Kerstin engagerad i Kyrkliga Syföreningen, ledde Husmodersföreningens kör, och var på senare år aktiv i Hörselföreningen, där hon och Bengt hjälpte till att organisera studiecirklar om svenska landskap. 

Kerstin älskade naturen, och hade stor kunskap inom botanik. ”Vackra vägen” vid Föllingsö var ett favoritstråk för henne och Bengt, oavsett tid på året. Att besöka Idhults äng och orkideerna där på våren blev en högtidsstund för henne. Vistelsen i sommarstugan i Horns-Boda gav också rika tillfällen till att njuta av naturen.

Vi barn minns med värme alla barnkalas som mamma Kerstin organiserade, Lindgren-sagorna hon läste för oss vid läggdags, och de många gånger hon sjöng Bornemark-visor tillsammans med oss. Vi minns också de fantastiska resor som våra föräldrar tog med oss på (ofta med husvagn) till olika delar av Sverige och central-Europa. Dessa har gett oss syskon oförglömliga minnen. 

Kerstin och Bengts äktenskap var lyckligt och varade mer än 60 år, och musiken var den röda tråden. Vi hoppas att hon och pappa nu kan fortsätta spela fyrhändigt i himlen. Nu har vår älskade och omtänksamma mor gått till evig vila.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!