Minnesord Klas Asklöf

Klas Asklöf

Minnesord2021-02-10 17:00

En känd Hornbo, Klas Asklöf, Stora Flarka, har gått ur tiden. En god vän och kamrat i över 50 år. Det var en gåva att få lära känna Klas. Han var en klart intelligent, begåvad och beläst person, emellanåt en filosof som säkert inte alla förstod sig på och som ibland gick sin egen väg. 

Klas var intresserad av bygden och det kyrkliga arbetet, han var församlingsrådsordförande en tid, pålitlig, uppoffrande och ständigt beredd med en hjälpande hand. Det Klas hade tagit ansvar för genomförde han med stort engagemang.

Han var sekreterare i Södra Kinda Dokumentationsgrupp, ledamot i Södra Kinda Bygdegille, kyrkans representant i Olofsboda Hembygdsgårdsförening, ordförande i Blomsfors/Tyrisfors fiskevårdsområdesförening, medlem i Kisaortens Jaktvårdsförening, där han under många år var ansvarig för viltvårdsdepån. 

Under årtionden var han en drivande kraft, varje ledig stund under de svåra vintrarna utfodrade han hjortar och rådjur. Han var ekolog och naturälskare, tillbringade sin lediga tid i skogen och vid Rummasjön med ett fiskespö, där vi trivdes allra bäst.

Klas började tidigt jobba under ferier och lov inom målaryrket hos bröderna Carlssons måleri, som drevs av hans morbröder. Efter realexamen åkte han till Göteborg, besökte rederiet Svenska Lloyd och fick hyra på lastbåten Kampania, som förde honom ut i stora världen. Därefter blev det Karlskrona och utbildning till sjöbefäl på dåtidens vassaste jagare, Hälsingland.

Efter åren på sjön blev det polisskolan och tjänst i Linköping, Kisa och Österbymo. Under tiden i Österbymo gifte han sig med sin ungdomskärlek Lise-Lott. Familjen utökades med två söner, Mattias och Robert. Omorganisationen förde honom åter till Linköping ett antal år. 1984 flyttade han med sin familj till sina morföräldrars gård Stora Flarka, Horn, som han senare övertog.

Efter 25 år som polis lämnade han yrket och de sista åren fram till pensionen var han anställd vid Ljunghälls dåvarande fabrik i Kvarntorp. 

Klas lämnar ett stort tomrum efter sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!