Minnesord Valter Henriksson

Valter Henriksson

Valter Henriksson, Lida, Järnforsen, har avlidit.

Valter Henriksson, Lida, Järnforsen, har avlidit.

Foto: Privat

Minnesord2021-04-03 09:30

Valter föddes 1936 och hade tre äldre syskon, Elly, Karl-Erik och Eivor. De växte alla upp på Lida gård utanför Järnforsen.Gården köptes år 1907 av Valters farfar, Frans Emanuel Nilsson, som flyttade dit med sin familj från Katebo i Lönneberga socken.

På gården Lida var det under Valters uppväxt mycket liv och rörelse.I huset bodde flera generationer och där drevs även skola för bygdens barn mellan åren 1921 och 1941. När Valter skulle börja skolan hade dock skolan upphört, så han fick ta sig de tre kilometerna till Svenarp för skolgång.Han gick sedermera också på folkhögskola och lantbruksskola. 

Att Valter skulle bli lantbrukare var till en början inte helt självklart. Han drömde om att bli polis eller lärare under sin uppväxt, men valde att bli lantbrukare. År 1965 gifte han sig med Karin från Råshult och köpte gården Lida av sin far. Valter blev således den tredje generationen att bruka gården. Valter och Karin fick tre barn och i huset på Lida bodde också Valters föräldrar Lydia och Henrik tills de dog 1978 och 1981. 

Vid sidan om arbetet hemma på gården arbetade också Valter en tid hos sin bror Karl-Erik, som hade sågverk i Järnforsen. Med tiden utökades dock djurbeståndet på Lida och Karin och Valter satsade alltmer på korna och mjölkproduktion. Renoveringarna i ladugården avlöste varandra och på 1980-talet fanns plats för 26 mjölkkor. 

På Valters 70-årsdag år 2006, hämtade slaktbilen de sista djuren i ladugården och de båda makarna fick en välbehövlig vila från mjölkning och ansvaret med djuren.

Intresset för skogen och dess skötsel var under hela Valters liv mycket stort. När han fick köra skogsmaskin eller motorsåg mådde han som allra bäst. 

I Karlstorps missionsförsamling var Valter aktiv sedan ungdomen och var där både juniorledare och kassör. Han var även kassör i Centerpartiet Järedakretsen. Han var med i styrelsen för vägen mellan Svenarp och Järnforsen och bidrog till förbättringar. Han var även aktiv i vägens underhåll och ombyggnationer.  

Engagemanget i Järeda församling var mycket stort. Han var kyrkvärd i 27 år, deltog i bärarlaget och var även medlem i kyrkokören i många år. Valter var också delaktig i kyrkoråd och församlingsråd under lång tid. Att delta i möten och gudstjänster i hembygdens kyrka blev en viktig del i Valters liv.

Valter tyckte mycket om att umgås med familj, grannar, släkt och vänner och hade under sitt liv ett stort umgänge med folk i bygden. 

Livet på landet var ett liv som Valter tyckte mycket om, även om det präglades av mycket hårt arbete .När den sista kossan hade lämnat ladugården tog sig ändå makarna tid för lite semester och åkte med bussresa till bland annat Norrland och Norge. 

Valter bodde på Lida i 80 år men 2016 gick flyttlasset för de båda makarna till granngården Gölhult. Den yngste av sönerna, Carl, flyttade då tillsammans med sin familj in på Lida gård, där det numera finns ett modernt mejeri och en gårdsbutik i den gamla ladugården. 

Valter var aktiv och delaktig i gårdens skötsel ända in på hans sista levnadsår. Han somnade stilla in i februari i år, efter en kort tids sjukdom. 

Valter gladde oss ofta med sin underfundiga humor och månade mycket om sin familj, sin släkt och sina vänner. Vi minns honom som mycket omtänksam, hjälpsam och snäll och med ett stort hjärta. Valter är djupt saknad och i ljust minne bevarad.  

Valter sörjs närmast av hustrun Karin och barnen Anders, Gunilla och Carl med familjer, övrig släkt och vänner. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!