Mot sommarens äventyr

Sommaren har vältrat sig över oss medelst rejäl värme och klarblå himmel och nu väntar vi bara på skyfall och åska så är bilden av ett sommar-Sverige komplett.

Sommaräventyret väntar för Andreas Elfwingson .

Sommaräventyret väntar för Andreas Elfwingson .

Foto: Hasse Holmberg/TT

Krönika2020-06-27 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Solen läcker in genom fönstret och målar allt i en försommarnyans som inte kan beskrivas. Samtidigt, precis som i en film, valsar kollegan tämligen uppsluppen ut genom dörren och ser exakt så där förväntansfull som bara hon kan. Optimistisk, sommarfräsch och alldeles vacker.

Jag vandrar moloket tillbaka in på min arbetsplats igen. Det är inte riktigt dags för min semester än men jag lovar att när tidpunkten för den kommer kan inte ens vilda vargar få mig att vända tillbaka på fyra veckor. Eller ja, om katastrofläge utlyses blir det att snällt att inställa sig. 

Jag blickar ut över arbetsplatsen och suckar tyst; patienter, kollegor, datorskärmar, feriearbetare, fler patienter, skyddsmaterial, urdruckna kaffekoppar, mer skyddsmaterial samt ännu ett uppdaterat pro memoria om corona. Jag sväljer ännu en klunk päron-MER och funderar på sommaren och vad den kan tänkas bära med sig. 

Våren var sannerligen ett enda virrvarr av munskydd, dagliga presskonferenser, pandemiskräck, grusade resedrömmar, inställda evenemang och en enda lång längtan efter dalande kurvor. I skrivande stund vet ingen hur sommaren kommer att bli men corona-hotet hänger, i allra högsta grad, fortfarande över oss vare sig vi vill det eller inte.

Nåja, sinnet borde inte förmörkas för jag har en hel del att se fram emot även den här sommaren; det började med midsommar med traditionsenlig sillunch på landet och väl kylda drycker. Pigga lupiner vid vägkanten och uråldriga grannar i skogen. 

Vidare bara måste ett nytt tält provresas i sitt naturliga habitat och mitt nya proffsliggunderlag bara väntar i sin förvaringspåse. (Men var lade jag egentligen min sovsäck nu igen..?) Västergötland sägs vara fint så här om sommaren och jag längtar redan till vi får åka dit och se bland annat Läckö slott med egna ögon och tipset från kollegan om Hindens rev som verkar vara en riktig mysig plats att bara finnas till på.

Vet du, det finns så många vandringsleder kvar att utforska och spritköket kan ju för tusan inte bara stå där och bli gammalt! Äggsmörgåsar att äta upp och lyxkaffe att bära med sig i ryggsäcken. Spännande flora och fauna att beskåda överallt samt långa pratstunder och skratt under en mörkblå natthimmel. Du vet, allt det där som en superlyckad och härlig sommarsemester innefattar.

Nedräkningen har börjat och snart är det min stund på jorden.

Glad sommar!