Möt Vimmerbys spansktalande rektor: Anna Ljungqvist

Inte trodde Anna Ljungqvist att jobbet som springvikarie efter åren i Spanien skulle leda till att bli rektor för Astrid Lindgrens skola. Men idag tycker Anna att det gör ont i hjärtat av att ens tänka tanken på ett annat jobb.

Möt Anna Ljungqvist, fårfarmaren som pendlar 12 mil om dagen till jobbet hon säger själv att hon har svårt att se sig själv lämna: "Jag trodde nog att jag skulle fundera mer på att hitta något närmare där vi bor efter min rektorsexamen. Men det gör på riktigt ont i hjärtat att ens tänka på det".

Möt Anna Ljungqvist, fårfarmaren som pendlar 12 mil om dagen till jobbet hon säger själv att hon har svårt att se sig själv lämna: "Jag trodde nog att jag skulle fundera mer på att hitta något närmare där vi bor efter min rektorsexamen. Men det gör på riktigt ont i hjärtat att ens tänka på det".

Foto: Johanna Rotebäck

Familj2022-04-02 10:00

Året var 1999 och Anna Ljungqvist var nyss hemkommen efter att ha bott i Spanien under flera år. Med sig hade hon sitt första barn som skulle börja förskolan och Anna behövde ett jobb.

– Jag sökte upp min gamla svensklärare, som nu var rektor på Astrid Lindgrens skola. Jag hade läst 40 poäng spanska, vilket idag motsvarar 60, men det fanns ingen spanska då så jag jobbade som springvikarie första året, säger Anna.

Sedan blev hon kvar på högstadiet i 14 år med bara ett litet avbrott vid andra barnet. Behörigheten kom däremot långt senare.

– Jag pluggade faktiskt in den för att jag visste att jag ville bli rektor. Jag fick problem med hörseln och har opererat in en protes. Eftersom balansen sitter i örat är jag lite konstant yr och den stora klassrumsmiljön påverkade mig. Men när jag pluggade in svenskan och pedagogiken var det en sån aha-upplevelse, trots att jag hade lång erfarenhet. Det var otroligt lärorikt.

undefined
Anna Ljungqvist är rektor på Astrid Lindgrens skolan sedan 2017.

Men att arbeta som behörig lärare hann Anna aldrig få uppleva. För ungefär samtidigt som hon tog examen i juni 2016 sökte Vimmerby kommun en biträdande rektor till AL och Anna passade på att ta chansen.

– Alla som jobbar som lärare känner nog till ångesten och hur känslosamt det är att lämna. Det är alltid någon grupp man tycker blir lidande och jag minns att jag satt och grät hos min rektor för det är aldrig rätt läge, säger Anna.

undefined
En skylt inne på expeditionen hälsar välkommen.

Minnet av första tiden som rektor får Anna att skrattande skaka på huvudet.

– Jag visste inget och kunde inget, att jag ens fick jobba. Men det fanns en trygg rektor att luta sig mot och det fanns en fungerande organisation att vila i och bara försöka förstå.

Tjänsten som biträdande skulle dock inte bli långvarig, då dåvarande rektorn för AL slutade efter drygt 8 månader och Anna blev uppmuntrad att söka den tjänsten.

– Jag var väldigt tveksam först men de fackliga representanterna trodde på mig och att vi tillsammans kunde hjälpas åt. De är en väldigt fin personalgrupp med mycket erfarenhet och jag tror inte heller att någon rektor är en färdig rektor.

Idag har hon varit rektor för Astrid Lindgrens skolas tidiga skolår i fem år och sedan juni 2021 är Anna dessutom examinerad rektor.

– Det är en sån ynnest att få göra en sån egen resa och få insikt i vem man är och vad man står för. Jag behöver inte vara den som vet mest eller bäst.

undefined
"Det är något speciellt med lärare. Jag hör aldrig att de inte hinner fika däremot hör jag ofta att de känner att de inte räcker till. Då är det mitt jobb att hjälpa dem se allt det fantastiska arbete som de lägger ner utifrån de förutsättningar som de har och hjälpa dem att landa i det", säger Anna Ljungqvist.

Att vara rektor under pandemin gav Anna flera nya insikter om sig själv och sitt ledarskap.

– Det jag upptäckte är att de där riktigt snabba puckarna där man måste ta tuffa beslut snabbt tar på mina krafter och jag tror att man märker det på mig. Jag som ska vara fyren när det stormar, skrattar Anna,

– Men det som är så fint här är att jag är så inkluderad. Det är mitt uppdrag att tänka på personalens arbetsmiljö och hur de har det men det är alltid någon som frågar mig och kollar med mig hur jag mår.

undefined
Under pandemin spelade Anna in filmer och skickade ut till klasserna. Bland annat med flera klädbyten och med flasklamm klättrandes på ryggen. "Det uppskattades av lågstadieeleverna, det pratade de mycket om och så fick de se mer av vem jag är. De brukar ropa 'Hej rektor Anna' när de ser mig och det värmer i hjärtat", säger Ljungqvist.

Anna bor i Bröt utanför Kisa och pendlar 12 mil om dagen till sin arbetsplats i Vimmerby, och visst har tanken funnits där om att hitta något lite närmare hemmet.

–Jag trodde nog att jag skulle fundera mer på att hitta något närmare där vi bor efter min rektorsexamen. Men det gör på riktigt ont i hjärtat att ens tänka på det för jag känner så mycket för den här arbetsplatsen. Det tar emot helt enkelt så det blir nog inget med det, skrattar Anna. 

Anna Ljungqvist hyser stor kärlek till Astrid Lindgrens skola. Här har hon också arbetat längst som lärare. Men då på högstadiet.
Anna Ljungqvist hyser stor kärlek till Astrid Lindgrens skola. Här har hon också arbetat längst som lärare. Men då på högstadiet.
Personligt

Anna Ljungqvist

Familj: Sambon Petter och två vuxna barn som är 20 och 24 år.

Bor: I Bröt utanför Kisa, men har bott fem år i Spanien till och från. 

På fritiden: Fårfarmare och sedan 2007 medlem av en bokcirkel. 2018 genomförde hon Tjejklassikern och fann kärleken till cykling, trots att den gjordes med en "tantcykel på tre växlar och cykelkorg". 

Övrigt: I sommar fyller hon 52 år och hoppas på ett firande – till skillnad från de sju tillfällen hon fick fira sin 50-årsdag på grund av pandemin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!