My, 38, hittade sitt drömjobb på semestern

Hon har jobbat på tryckeri i Vimmerby, drivit frisörsalong i Vena och varit ungdomsledare i Hultsfred. Under en semester i Thailand gick My Larsson in på Platsbanken och hittade sitt nuvarande jobb. "Det är så kul, jag trivs väldigt bra."

My Larsson, som snart har jobbat i ett år på Studieförbundet Vuxenskolan, odlar mycket grönsaker och blommor på fritiden. Målsättningen är att bli självförsörjande.

My Larsson, som snart har jobbat i ett år på Studieförbundet Vuxenskolan, odlar mycket grönsaker och blommor på fritiden. Målsättningen är att bli självförsörjande.

Foto: Jimmy Larsson

Familj2023-12-16 07:00

Sedan snart ett år tillbaka är My Larsson verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan, där Hultsfreds och Högsby kommuner är hennes verksamhetsområden. Hon bor också i Hultsfred, vilket är en fördel med tanke på att jobbet innebär mycket kontakt med föreningslivet i kommunen.

– Det var några år sedan som det var en Hultsfredsbo som hade Hultsfreds kommun, vilket har gjort att det har varit långa reseavstånd, säger My Larsson, som satsar på att erbjuda fler studiecirklar i både Hultsfred och Virserum.

undefined
Studieförbundet har inlett ett samarbete med Hultsfreds bibliotek, där My Larsson utlovar flera studiecirklar till våren.

Till våren utlovas bland annat studiecirklar i fritt broderi, luffarslöjd, höns som hobby och släktforskning.

– Jag har fått jättepositiv respons på att det händer grejer och det är många som är intresserade av att gå.

Hon är uppväxt i Hultsfred och har själv en bakgrund i det lokala föreningslivet.

– Jag har alltid varit föreningsaktiv på ett eller annat sätt. Min far har till och från under hela min uppväxt varit ordförande i Hultsfreds handbollsförening. Min bror är ordförande för ungdomssektionen i Hultsfreds handbollsförening. Jag har själv varit ungdomsledare för ett tjejlag i handbollen och varit danslärare i Hultsfreds gymnastikklubb.

undefined
Både My Larsson och hennes familj har varit engagerad i Hultsfreds handbollsförening.

Efter att ha utbildat sig till frisör i Nässjö och Göteborg återvände My Larsson till Hultsfreds kommun och startade en egen frisörsalong i Vena. Samtidigt köpte hon ett hus i Hultsfred som hon renoverade med hjälp av sin pappa.

– Sedan skaffade alla familj här hemma. Då åkte jag till Norge och jobbade och reste jorden runt några gånger. 2011 kom jag hem igen, träffade min man och blev kvar.

I Norge jobbade hon med att sälja fadderskap för SOS barnbyar i köpcenter och liknande. Hon varvade jobbet med att resa runt i världen, bland annat till Australien, Bali och Thailand. Sedan dess har hon återvänt till Thailand många gånger.

– Jag brukar säga att Koh Lanta i Thailand är mitt andra hem.

undefined
"Jag brukar säga att Koh Lanta är mitt andra hem", säger My Larsson som gärna tar med familjen till Thailand för längre vistelser.
undefined
Hon har rest mycket genom åren. På senare år, sedan hon fick barn, har det framför allt blivit resor till Thailand.

När hon kom hem till Hultsfred 2011 fick hon jobb som projektledare på tryckeriet V-Tab i Vimmerby.

– Jag var där i åtta år och fick tre barn under tiden. När jag var hemma på min sista föräldraledighet varslade de och jag åkte ut enligt "sist in, först ut"-reglerna. Då började jag plugga i stället.

Samtidigt som hon gick en tvåårig distansutbildning till affärsutvecklare hittade hon sitt nuvarande jobb på Studieförbundet Vuxenskolan.

– 2022 var vi på Koh Lanta i åtta veckor. Då kom den här tjänsten upp på Platsbanken. Jag pluggade samtidigt och sökte inte jobb egentligen, men jag kände att det var ett jobb som jag ville ha. Som tur var fick jag det.

Hon lockades av att få vara med och utveckla Hultsfred, skapa mötesplatser på landsbygden och stötta föreningarna. Dessutom fanns möjlighet till distansarbete.

– I januari 2023 började jag som verksamhetsutvecklare för Hultsfred på halvtid. När jag var färdig med utbildningen i maj tog jag över Högsby.

undefined
My Larsson, som snart har jobbat i ett år på Studieförbundet Vuxenskolan, odlar mycket grönsaker och blommor på fritiden. Målsättningen är att bli självförsörjande.

Sedan i höstas är hon även kommunikatör, vilket bland annat innebär att hon gör kommunikationsplaner och sköter Vuxenskolans sociala medier.

Vad är det bästa med jobbet?

– Det är alla personer och föreningar som jag har kontakt med, men också att det finns möjlighet att utveckla verksamheten. Vi har haft ett projekt på Framsteget i Hultsfred och Målilla där vi erbjuder människor med funktionsvariationer estetisk verksamhet. Det har varit så kul att lära känna dem. Någon sitter i rullstol, någon har bara en arm, någon har inte språket, men alla kan vara med och göra samma aktivitet.

Vilka utmaningar ser du med jobbet?

– Det finns bara möjligheter. Det som är utmanande för våra föreningar är att få in nya föreningsmedlemmar och nya medlemmar till styrelsen, säger My Larsson som berättar att Vuxenskolan kan stötta föreningarna med både utbildningar och marknadsföring.

undefined
Höns som hobby är en av kurserna som Vuxenskolan arrangerar i Virserum framöver. My Larsson har också planer på att skaffa egna höns.

På det privata planet har My Larsson en dröm om att bli självförsörjande. Hon odlar mycket grönsaker och siktar även på att skaffa egna höns.

– Har du odlat din vitkål själv har du en helt annan respekt för det. För min del är det en annan känsla att äta någonting som jag själv lagt ner energi och kärlek på.

Har du några drömresor kvar att göra?

– Yngsta tjejen är fem år snart. Jag skulle vilja att hon någon gång fick gå i skola i Thailand. Jag vill även ta barnen till Bali. När barnen inte behöver oss längre är planen att vi åker jorden runt, jag och mannen.

I sitt jobb har My Larsson mycket kontakt med lokala föreningar. Hon har själv en bakgrund i föreningslivet.
I sitt jobb har My Larsson mycket kontakt med lokala föreningar. Hon har själv en bakgrund i föreningslivet.
Personligt

My Larsson

Ålder: 38 år.

Bor: Hultsfred.

Familj: Man och tre döttrar.

Yrke: Verksamhetsutvecklare och kommunikatör på Studieförbundet Vuxenskolan.

Intressen: Tycker om att odla ätbart men också blommor. Tränar styrketräning och reser mycket. "När jag fyller 40 ska jag nog åka ner själv till Koh Lanta i två veckor."

Om föreningsliv: "Det skapar gemenskap och gör att människor hittar syfte och mening. Hultsfred är uppbyggt på föreningar och ideella krafter. Mycket hade inte funnits utan föreningarna."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!